1. Cinema

10+6 ταινίες που πρέπει να δεις στο 60ο επετειακό ΦΚΘ

της Χριστίνας Τσακμακά

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Νου σου στα Παιδιά / Beware of Children του Dag Johan Haugerud

Νορβηγία-Σουηδία, 2019

Ολύμπιον: 9/11 17:00, Φ. Λιάππα 10/11 12:00Σε ένα μεσοαστικό προάστιο στο Όσλο, η κόρη ενός εξέχοντος μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκαλεί άθελά της το θάνατο ενός συμμαθητή της, γιου ενός διακεκριμένου πολιτικού της Δεξιάς. Οι συντετριμμένοι γονείς, το προσωπικό του σχολείου, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, καλούνται να διαχειριστούν μια τραυματική κατάσταση. Αντιφατικές εκδοχές του τραγικού συμβάντος βγαίνουν στην επιφάνεια, ενισχύοντας την αμφιβολία και το αίσθημα ματαιότητας. Ένα χαμηλόφωνο δράμα χαρακτήρων που ψηλαφεί την αδυναμία επικοινωνίας και στο οποίο άπαντες είναι δικαιωμένοι και υπόλογοι στην ίδια ακριβώς στιγμή. Μια συμπαραγωγή Νορβηγίας-Σουηδίας που έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.


Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη

Ελλάδα, 2019

Ολύμπιον 6/11 18:00, Τ. Κασσαβέτης 7/11 22:30Ελληνική Πρεμιέρα για το πολυαναμενόμενο Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη. Το σενάριο ακολουθεί την Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμία, που αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού της διαμερίσματος, την Πέρσα, ύστερα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του μπαμπά της. Κολλημένη πάνω από μια δεκαετία στο πολύχρωμο περιβάλλον ενός σουπερμάρκετ, η Άννα δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με την υπερκινητική και ενθουσιώδη Πέρσα. Η «καραμέλα που σκάει στο στόμα» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της σκηνοθέτιδος και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Fantastic Fest του Τέξας.


Απόστρατος / Defunct του Ζαχαρία Μαυροειδή

Ελλάδα, 2019

Ολύμπιον 4/11 18:00, Τ. Κασσαβέτης 6/11 22:30Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, του Αριστείδη, ο οποίος ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Άρης σταδιακά παίρνει τον ρόλο του παππού του. Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας του Ζαχαρία Μαυροειδή και κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επετειακό 60 ο ΦΚΘ.


Κατάποση/Shallow του Carlo Mirabella-Davis

ΗΠΑ-Γαλλία, 2019

Ολύμπιον 3/11 15:00, Φ. Λιάππα 4/11 18:15Μια νεαρή έγκυος γυναίκα, που έχει θυσιάσει κάθε προσωπική επιθυμία στο βωμό της οικογενειακής γαλήνης, καταλαμβάνεται αιφνιδίως από την ανεξήγητη ορμή να καταβροχθίζει μη βρώσιμα αντικείμενα. Ένα θρίλερ μυστηρίου με νότες σάτιρας που φέρνει στο προσκήνιο την υπόκωφη καταπίεση που ασκούν οι πατριαρχικές κοινωνικές δομές και οι προκαθορισμένοι ρόλοι. Η ταινία αποτελεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Νεοϋορκέζου Carlo Mirabella-Davis στη μυθοπλασία, το σενάριο της οποίας εμπνεύστηκε από τη ζωή της γιαγιάς του, της Ίντιθ. Η Κατάποση πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Απρίλη στο Tribeca Film Festival.


Η Κόρη ενός Κλέφτη / A Thief's Daughter της Belen Funes

Ισπανία, 2019

Ολύμπιον 8/11 15:00, Φ. Λιάππα 9/11 18:00Η εικοσάχρονη Σάρα μένει με τον γιο της σε ένα προάστιο της Βαρκελώνης που της έχει παραχωρήσει η Πρόνοια. Στην προσπάθειά της να τα ξαναβρεί με τον πατέρα του παιδιού της, συναντά τυχαία τον δικό της πατέρα και θέλει να μείνει μακριά του. Ένα χαρακτηροκεντρικό δράμα που βασίζεται στη μικρού μήκους ταινία της Funes η Σάρα σε Φυγή (2015). Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του San Sebastian, στο οποίο διακρίθηκε η Greta Fernandez με αργυρό κοχύλι καλύτερης ηθοποιού.


Εποχή της Βροχής / Wet Season του Anthony Chen

Σιγκαπούρη-Ταιβάν, 2019

Ολύμπιον 6/11 15:30, Φ. Λιάππα 7/11 18:00Μια σαραντάχρονη καθηγήτρια υποβάλλεται σε μια επώδυνη θεραπεία γονιμότητας, έπειτα από χρόνια άκαρπης προσπάθειας να αποκτήσει παιδί με τον σύζυγό της. Μια γυναίκα που περνά κρίση στον γάμο και στη δουλειά της, βρίσκει την αγάπη που έχει ανάγκη να προσφέρει στον μοναχικό μαθητή της, Γουέι Λουνγκ. Ένα εύθραυστο πορτρέτο μιας γυναίκας που ξεδιπλώνεται στη σημερινή Σιγκαπούρη, με φόντο την εποχή των Μουσώνων. Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους σκηνοθετική προσπάθεια του Chen, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο.


Ζίζοτεκ / Zizotek του Βαρδή Μαρινάκη

Ελλάδα, 2019

Ολύμπιον 7/11 18:00, Τ. Κασσαβέτης 9/11 22:30Εννιά χρόνια μετά το «εικαστικό» Μαύρο Λιβάδι, ο Βαρδής Μαρινάκης επιστρέφει στο φεστιβάλ με το Ζίζοτεκ. Η ταινία ακολουθεί τον εννιάχρονο Ιάσονα, ο οποίος εγκαταλείπεται από τη μητέρα του δίπλα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια ενός μουσικού πανηγυριού. Ψάχνοντας στο κοντινό δάσος βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα ενός απομονωμένου και ιδιότροπου μεσήλικα, ο οποίος αν και στην αρχή αρνείται να τον περιθάλψει, αργότερα τον βοηθάει. Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού με φόντο τα βουκολικά Θρακιώτικα τοπία. Το Ζίζοτεκ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 54o Φεστιβάλ του Karlovy Vary.


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ


Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό του Γιώργου Γεωργόπουλου

Ελλάδα, 2019

Τ. Κασσαβέτης 8/11 19:45 & 10/11 16:00, Δημοτικό Θέατρο Συκεών 9/11 20:15Ο Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μίας μεγάλης εμπορικής εταιρίας. Η ζωή του θα αλλάξει όταν μάθει πως είναι φορέας ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου ιού, ο οποίος είναι θανατηφόρος μόνο για τις γυναίκες. Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου μετατίθεται πάνω του, αρκεί να βρει ποια από τις πρώην συντρόφους του μετέδωσε το αρχικό στέλεχος του ιού. Η πολυαναμενόμενη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου με τον αξιοπρόσεχτο τίτλο πραγματοποίησε την πρεμιέρα της πριν λίγες μέρες στο Austin Film Festival, στο Τέξας.


OUT OF COMPETITION


Παιδικά δόντια / Babyteeth της Shannon Murphy

Αυστραλία, 2019

Ολύμπιον 1/11 15:30, Μακεδονικόν 7/11 15:00, Πολιτιστικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης 2/11 20:00Πρόκειται για μια διασκευή του ομότιτλου θεατρικού της Rita Kalnejais, ένα σκληρό δράμα με κωμική χροιά. Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που πάσχει από καρκίνο ερωτεύεται έναν νεαρό έμπορο ναρκωτικών και έρχεται αντιμέτωπο με τους καταβεβλημένους γονείς της, λόγω πρόωρου πένθους. Το Φεστιβάλ Βενετίας ξεχώρισε τον Toby Wallace ως καλύτερο νεαρό ηθοποιό για την ερμηνεία του.


ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


Λερός Θεός / Dirty God της Sasha Polak

Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιρλανδία, 2019

Τ. Μαρκετάκη 1/11 20:15, Π. Ζάννας 2/11 12:15H Jade, μια νεαρή χωρισμένη μητέρα, επιστρέφει στο σπίτι της μετά από από μια άγρια επίθεση με οξύ που της παραμορφώνει το πρόσωπο και καλείται να αντιμετωπίσει την κόρη της που τη φοβάται. Ένα πορτρέτο μιας γυναίκας γεμάτης με σωματικές και ψυχολογικές ουλές που φέρνει στο προσκήνιο τον ανομολόγητο μισογυνισμό της εποχής μας και που σχολιάζει τον κόσμο της απατηλής ομορφιάς που έχει κατακλύσει τις οθόνες και τις ζωές μας. Ο Βρόμικος Θεός, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance, ενώ επίσης ήταν η ταινία έναρξης του 49ου Φεστιβάλ του Rotterdam.


Δεκατεσσάρων / Fourteen του Dan Sallitt

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 2019

Τ. Μαρκετάκη 3/11 20:00, Π. Ζάννας 4/11 15:00Η Τζο είναι ελεύθερο πνεύμα, επιρρεπής σε νευρικές κρίσεις ήδη από την εφηβεία της. Τώρα, παλεύει να κρατήσει τη δουλειά της ως κοινωνική λειτουργός. Η Μάρα, μια νηπιαγωγός που πατάει γερά στα πόδια της, είναι εδώ και χρόνια η καλύτερή της φίλη. Καθώς η Τζο βυθίζεται όλο και περισσότερο στην αυτοκαταστροφή, η Μάρα φτάνει στα όριά της. Το ελλειπτικό χρονικό μιας μακρόχρονης γυναικείας φιλίας που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


Winona του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy)

Ελλάδα, 2019

Τ. Κασσαβέτης 4/11 20:00 και 6/11 15:00Τέσσερις γυναίκες γελούν, παίζουν στην άμμο, κολυμπούν, φαντασιώνονται και απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Η μέρα κυλάει με ανόητα παιχνίδια, τραγούδι και χορό. Σημεία στίξης στο γέλιο τους, τα δάκρυα. Τα δάκρυα τα σβήνουν οι φανταστικές τους διηγήσεις. Μέχρι που η μέρα σβήνει και πρέπει να αποχαιρετίσουν την παραλία τους. H Winona είναι μια ρετρό ταινία τυλιγμένη σε νεανικές σάρκες και καυτό ήλιο, γυρισμένη σε μια παραλία της Άνδρου, σε 16άρι φιλμ. Είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικού Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας.


Entwined του Μίνωα Νικολακάκη

Ελλάδα-Ηνωμένο Βασίλειο, 2019

Τ. Κασσαβέτης 9/11 20:00 και 10/11 13:00Ο Πάνος, ένας νεαρός γιατρός, μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί ερωτεύεται μια κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει το μοναδικό, παράδοξο τρόπο για να τη σώσει. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους μεταφυσική αλληγορία του Νικολακάκη που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.


Ανάκριση του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη

Ελλάδα, 2019

Τ. Κασσαβέτης 2/11 20:00 και 3/11 13:00, Δημοτικό Θέατρο Συκεών 4/11 20:15Όταν ένα επιθετικό και γεμάτο θυμό κορίτσι εγκαταλείπεται για άλλη μια φορά από τον σύντροφό της, συνειδητοποιεί ότι η σχέση της με τον πατέρα της είναι αυτή που δηλητηριάζει τη συμπεριφορά της, αποτρέποντας οποιονδήποτε προσπαθεί να την αγαπήσει. Με αυτή την αφορμή αποφασίζει να ανασκαλέψει το παρελθόν του βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 60 ο ΦΚΘ.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


Ανοιχτή Πόρτα / Open Door του Florenc Papas

Αλβανία, Κόσοβο, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, 2019

Σ. Τορνές 6/11 23:00 και 7/11 18:00, Δημοτικό Θέατρο Συκεών 8/11 18:00Ο πρωτοεμφανιζόμενος Αλβανός σκηνοθέτης Florenc Papas σκιαγραφεί την Ρουντίνα, μια νεαρή γυναίκα γεμάτη ευθύνες που φροντίζει μόνη της τον μικρό της γιο και τα ηλικιωμένα πεθερικά της. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν επιστρέφει στην Αλβανία η Έλμα, η μικρότερη αδερφή της, η οποία περιμένει παιδί εκτός γάμου. Στο ταξίδι τους στο απόμερο ορεινό χωριό όπου ζει ο παλαιών αρχών πατέρας τους, οι δύο αδερφές θα έρθουν αντιμέτωπες με τις προκαταλήψεις και τον συντηρητισμό μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Μια σφιχτοδεμένη ταινία δρόμου για τα οικογενειακά δεσμά, η οποία μας ξεναγεί σε μια χώρα που αναζητά ταυτότητα και προοπτική στο μεταίχμιο παράδοσης και σύγχρονου κόσμου.


Τρεις Αδελφές / A Tale of Three Sisters του Emin Alper

Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, 2019

Σ. Τορνές 6/11 20:45Τρείς αδελφές έχουν μεγαλώσει με τον πατέρα τους σε ένα μικρό ορεινό χωριό της κεντρικής Ανατολίας. Από μικρή ηλικία έχουν φύγει από το σπίτι για να βρουν την τύχη τους ως υπηρέτριες σε σπίτια πλουσίων, αλλά πλέον καμία δεν εργάζεται. Ο πατέρας τους αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αποκαταστήσει τα κορίτσια του, με τη μεγαλύτερη κόρη του (μόλις 20 ετών) να είναι ήδη έγκυος. Όπως και στον Τσέχωφ, οι τρείς αυτές νεαρές γυναίκες είναι εγκλωβισμένες στον μικρόκοσμο μιας επαρχίας, γεμάτες ανεκπλήρωτα όνειρα και κοινωνικά αδιέξοδα. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Τούρκου σκηνοθέτη, Emin Alper, που με φόντο τα βουνά της κεντρικής Ανατολίας τολμά να μιλήσει τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Τουρκία. To πολιτικό επαρχιακό δράμα του Αλπέρ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου.


Καλές προβολές!