1. Mind the art
  2. Βιβλίο

5+1 θερινά αναγνώσματα από τον Θοδωρή Μπόνη και την Εύα Κουκή

Έξι διαφορετικές κατηγορίες, έξι κλασικά και νεότερα βιβλία για όλους τους αναγνώστες!


Το βιβλίο της ανησυχίας, του Fernando Pessoa (Αλεξάνδρεια)

Μέσω μιας αποσπασματικής και ημερολογιακής γραφής ο Pessoa διεισδύει στο φαινόμενο της ύπαρξης. Σκέψεις, ιδέες, πιστεύω. Το «Βιβλίο της ανησυχίας» είναι το κατάλληλο ανάγνωσμα για ενδοσκόπηση, στοχασμό, προσωπικές συνειδητοποιήσεις.Τι είναι Τέχνη, του Leon Tolstoi (Printa)

To έργο αυτό είναι το βασικό δοκίμιο αισθητικής του Ρώσου συγγραφέα, στο οποίο προβάλλει θέσεις υπέρ της σαφήνειας της μορφής, του οικουμενικού σκοπού που καλείται να παρέχει το έργο τέχνης και της σύνδεσης που θα έχει το τελευταίο με το υπερβατικό. Μία εξαιρετική ιστορική προσέγγιση των βασικών αισθητικών θεωριών κατά τη νεωτερική περιοχή, στην οποία διαφαίνονται οι απόψεις του για την πλατωνική, χριστιανική και αστική θεωρία για την τέχνη.Πάτι και Ρόμπερτ, της Patti Smith (Κέδρος)

Αυτοβιογραφία που ξεδιπλώνεται με μυθιστορηματικό ύφος. Ζωντανή αφήγηση, ειλικρινής και με ποιητική γλώσσα. Ταξίδι στο παρελθόν και στη ζωή δυο νέων ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Γεμάτο μουσική, μπάντες, Νέα Υόρκη. Επιπλέον, εξαιρετικά μεταφρασμένο από τον Αλέξη Καλοφωλιά. Ιδανικό για καλοκαίρι.Η λογοτεχνική θεωρία του εικοστού αιώνα, επιμ. K. M. Newton (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Το ανθολόγιο κειμένων που επιμελείται ο ομότιμος καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Νταντή περιλαμβάνει 54 εκτενή αποσπάσματα από δοκίμια σημαντικών θεωρητικών (Μπαχτίν, Λήβις, Γκάνταμερ, Μπαρτ, Φουκώ, Ντεριντά, Κρίστεβα, Λούκατς, Μπένγιαμιν κ.ά.) που ασχολούνται με τη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας: από τον Ρωσικό Φορμαλισμό και τη Νέα Κριτική των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, τη Σημειωτική, τον Μεταδομισμό, την Ψυχαναλυτική, Μαρξιστική και Φεμινιστική Κριτική μέχρι το ρεύμα του Μεταμοντερνισμού και την Μεταποικιακή Κριτική.Ζιγκμαρίνγκεν, του Pierre Assouline (Πόλις)

Δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στη Γερμανία την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δραματικό τοπίο, χαμηλόφωνη αφήγηση, ήρωες με βάθος, ανατροπές. Ο Assouline υφαίνει ξανά ένα μυθιστόρημα εξαιρετικής ακρίβειας, ιδανικό για τα θερινά βράδια.Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, του Νίκου Καζαντζάκη (Έθνος)

Πρόκειται για ένα από τα πιο ώριμα μυθιστορήματα του συγγραφέα. Αναφέρεται στο Γεώργιο Ζορμπά (1865-1941) και πραγματεύεται τον αντίκτυπο που έχει η ζωή, την απώλεια του φόβου απέναντι στο θάνατο και τη φιλία μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετων προσωπικοτήτων. Βιβλίο υψηλής φόρμας, βιταλιστικό και με πλήθος γλωσσικών ιδιωματισμών.