1. Cinema

9+1 Ταινίες για τη Νέα Κινηματογραφική Σεζόν

από τη Σωτηρία Παπαντωνίου

νέα κινηματογραφική σεζόν έχει αρχίσει δυναμικά με ταινίες, όπως τα Climax του Gaspar Noé, BlacΚkΚlansman του Spike Lee, A Star is Born του Bradley Cooper και Venom του Ruben Fleischer και συνεχίζεται με ακριβές ταινίες studio ή ανεξάρτητες παραγωγές που θα μας προσελκύσουν στις αίθουσες από τον χειμώνα του 2018 μέχρι τους εαρινούς μήνες του 2019. Μία παρουσίαση των ταινιών που προβάλλονται ή θα προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες θα βοηθήσει στο να διαμορφώσουμε τα κινηματογραφικά ημερολόγια μας. Εκτός από τα προγράμματα του σχολείου, της σχολής ή της δουλειάς, θα οργανώσουμε τον χρόνο μας στις σκοτεινές αίθουσες. Γι' αυτό πάρτε μολύβι και χαρτί ή ανοίξτε την ατζέντα του κινητού, για να κρατήσετε σημειώσεις για τις ταινίες που έρχονται.


Captain Marvel (2019)


Μετά τη Wonder Woman (2017) σε σκηνοθεσία Patty Jenkins από το DC Universe, η Marvel παρουσιάζει την πρώτη ταινία της, που θέτει στο επίκεντρο μία γυναίκα υπερηρωίδα. Μολονότι η Marvel έχει εισάγει στο κινηματογραφικό της σύμπαν ηρωίδες, όπως η Black Widow και η Scarlet Witch, η ταινία, που αναμένεται στις αίθουσες την άνοιξη του 2019, είναι η πρώτη που αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο αφήγημα μίας γυναίκας υπερηρωίδας. Υπό τη σκηνοθεσία των Anna Boden και Ryan Fleck, η Captain Marvel ή Carol Danvers ζωντανεύει κινηματογραφικά μέσα από τη δυναμική και αποφασιστική Brie Larson. H Captain Marvel θεωρείται μία από τις πιο δυνατές ηρωίδες της Marvel και οι fans αναμένουν το νέο φιλμ να λύσει κάποια ερωτήματα που γεννήθηκαν στο Avengers: Infinity War (2018). Βέβαια, δεν έλειψαν οι αναχρονιστικές φωνές που σχολίασαν ότι στο trailer και την επίσημη αφίσα της ταινίας, η ηρωίδα δεν χαμογελάει αρκετά στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο σημαντική κάθε ταινία που θέτει στο επίκεντρο δυνατές γυναικείες παρουσίες.Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες. Στις Η.Π.Α. η ταινία θα προβληθεί στις 8 Μαρτίου 2019.


Aquaman (2018)


Ο Jason Momoa υπόσχεται να δώσει νέα υπόσταση στον ήρωα των DC comics, Aquaman, και ο James Wan που έχει αφήσει το στίγμα του στη σύγχρονη κινηματογραφία thriller και τρόμουμε τα Saw (2004), Insidious (2010), The Conjuring (2013), The Conjuring 2 (2016), εκτελεί το super hero σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Το trailer δομείται με σκηνές δράσης, που λαμβάνουν χώρα τόσο στον υποθαλάσσιο κόσμο όσο και στη στεριά, ενώ δεν λείπουν κωμικά στοιχεία, που δεν έχουμε συνηθίσει στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC.Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 20 Δεκεμβρίου 2018.


Glass (2019)


Στο super hero σύμπαν του M. Night Shyamalan, ο Mr. Glass (Samuel L. Jackson), ο Kevin Wendell Crumb και οι 23 προσωπικότητές του (James McAvoy) και ο David Dunn (Bruce Willis) συναντιούνται κάτω υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας, η Dr. Ellie Staple, την οποία υποδύεται η Sarah Paulson, τους αντιμετωπίζει ως ψυχικά ασθενή άτομα, επειδή πιστεύουν ότι κατέχουν υπεράνθρωπη δύναμη. Μετά το Unbreakable (2000), που παρουσιάζει τον Dunne, και το Split (2016), με κεντρικό ήρωα τον Crumb και τις προσωπικότητές του, η ταινία Glass επιβεβαιώνει τη διαμόρφωση ενός νέου κινηματογραφικού σύμπαντος υπερηρώων. Ο Dunn καλείται να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του, για να εντοπίσει τον Crumb που φέρει επικίνδυνες καιδυνατές προσωπικότητες, ανάμεσά στις οποίες κρύβεται Το Θηρίο (The Beast). O εξαιρετικά ευαίσθητος στους τραυματισμούς Glass με το υπερθετικά κοφτερό μυαλό λειτουργεί ως ενορχηστρωτής, καθώς κατέχει σημαντικά μυστικά και για τους δύο άνδρες.Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες. Στις Η.Π.Α. η ταινία θα προβληθεί στις 18 Ιανουαρίου 2019.


The Girl in the Spider's Web (2018)


Ο David Fincher προς απογοήτευση των fans της ταινίας The Girl with the Dragon Tattoo (2011) δεν θα ολοκληρώσει την κινηματογραφική τριλογία με το αναγνωρίσιμο δίδυμο των Rooney Mara και Daniel Craig ως Lisbeth Salander και Mikael Blomkvist. Το The Girl in the Spider's Web με τη βραβευμένη Claire Foy σε σκηνοθεσία του Fede Alvarez [Don't Breathe (2016)] θα αφηγηθεί τη συνέχεια στις περιπέτειες της ηρωίδας του Stieg Larsson από τη λογοτεχνική τριλογία Millennium. Το trailer υπόσχεται εντυπωσιακή και καταιγιστική δράση και δεν θυμίζει τόσο τους πιο ήπιους neo-noir τόνους του φιντσερικού φιλμ. Επομένως, αναμένεται να διαπιστωθεί το πώς θα μεταβληθεί το στιλ και οι αφηγηματικές επιλογές του προηγούμενου σκηνοθέτη και αν οι νέες μεταβλητές θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το κοινό.
Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Νοεμβρίου 2018.


Dumbo (2019)


Μία νέα κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου παιδικού βιβλίου (1941) της Helen Aberson και του Harold Pearl σε εικονογράφηση της Helen Durney επιτελεί ο Tim Burton. Μετά το δημοφιλές animation της Disney (1941), την άνοιξη του 2019 αναμένεται η live action ταινία σε σκηνοθεσία Burton και παραγωγή της Disney. Ενώ ο δημιουργός έχει καθιερωθεί μέσω του ανατριχιαστικού και μακάβριου ύφους των ταινιών του, το Dumbo παρουσιάζεται ως ταινία για όλη την οικογένεια και το trailer περισσότερο υπονοεί παρά εκφράζει ξεκάθαρα το σκοτεινό στιλ του.Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες. Στις

Η.Π.Α. η ταινία θα προβληθεί στις 29 Μαρτίου 2019.


The Old Man & the Gun (2018)


Μία κωμική και δραματική crime ταινία, που υπογράφει ο David Lowery, δημιουργός των Pete's Dragon (2016) και A Ghost Story (2017), παρουσιάζει τον Robert Redford ως τον μυθικό απατεώνα Forrest Tucker. Ο Tucker στην ηλικία των 59 κατόρθωσε να διαφύγει από την κρατική φυλακή του San Quentin (στην ταινία δηλώνεται ότι απέδρασε στην ηλικία των 70) και το φιλμ προβάλλει ληστείες τραπεζών που δεν θυμίζουν τις σκηνές πανικού και βίας, που έχουμε συνηθίσει στο σινεμά. Ο Tucker σύμφωνα με το άρθρο του David Gran στο New Yorker, στο οποίο βασίστηκε το σενάριο, δρα ψύχραιμα, μεθοδικά κι ευγενικά. Ένα φιλμ που δεσμεύεται να αναβιώσει τη θρυλική περσόνα μέσα από τον ογδοντάχρονο Redford, πιθανόν στον τελευταίο ρόλο του[i], και υπόσχεται στους/στις θεατές ότι αφηγείται μία ως επί το πλείστον αληθινή ιστορία.Η ταινία άρχισε να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Οκτωβρίου 2018.


The Favourite (2018)


Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με μία ταινία εποχής, η οποία διαδραματίζεται στις αρχές του 18 ου αιώνα και παρουσιάζει ένα δυναμικό θηλυκό τρίο, που απαρτίζεται από τις Olivia Colman, Rachel Weisz και Emma Stone. Μέσα από την τριαδική σχέση των ηρωίδων διερευνώνται οι έννοιες της εξουσίας, των προνομίων και της πολιτικής. Η εύθραυστη βασίλισσα Anne (Colman) είναι αδύναμη να κυβερνήσει τη χώρα εν καιρώ πολέμου και η πιστή φίλη της, Lady Sarah (Weisz), αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση και παίρνει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις στο όνομα της βασίλισσας. Όταν μία νεαρή επίδοξη γυναίκα, η Abigail (Stone), προσλαμβάνεται ως βοηθός στο παλάτι, τα συμφέροντα των δύο υποτελών γυναικών συγκρούονται, ενώ μαίνεται μάχη για το ποια θα κερδίσει τον τίτλο της «αγαπημένης» της βασίλισσας. Οι λανθιμικές κωμικές νότες σε συνδυασμό με τα στοιχεία παραδοξότητας είναι εμφανείς ήδη από το trailer και προκαλούν ανυπομονησία στους/στις λάτρεις του «περίεργου» κινηματογραφικού κόσμου που χτίζει ο Λάνθιμος με τους συνεργάτες του (και πρωτίστως, με τον επί μακρόν σεναριογράφο του, Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος δεν υπογράφει το σενάριο αυτής της ταινίας).Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες. Στις Η.Π.Α. η ταινία θα προβληθεί στις 23 Νοεμβρίου 2018.


The House that Jack Built (2018)


Ο Lars von Trier μάς συστήνει έναν κατά συρροή δολοφόνο, τον Jack (Matt Dillon), τον οποίο ακολουθούμε στις δολοφονίες που διέπραττε επί δώδεκα χρόνια. Η ταινία διαδραματίζεται στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του '70 και εισάγει φιλοσοφικούς προβληματισμούς για την ανθρώπινη φύση και την ηθική, όπως συμβαίνει στο σύνολο της φιλμογραφίας του Trier. Η πλοκή εξελίσσεται από την οπτική γωνία του δολοφόνου και προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει τη διεστραμμένη θεώρηση του Jack, που αντιμετωπίζει τους φόνους ως καλλιτεχνικές δημιουργίες. Από το ανατριχιαστικό horror-thriller δεν λείπει το σκοτεινό χιούμορ ως αντιστάθμισμα του τρόμου, που υπόσχεται στο κοινό. Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους σκηνοθέτες, ο δημιουργός που διχάζει το σινεφίλ κοινό σε παθιασμένους λάτρεις και φανατικούς εχθρούς του, σε μία από τις πιο ακραίες ταινίες του.Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Οκτωβρίου 2018.


Mary Queen of Scots (2018)


Η Mary Stuart (Saoirse Ronan), χήρα στα 18 της, αρνείται να παντρευτεί ξανά και επιστρέφει στην πατρίδα της, τη Σκωτία, για να διεκδικήσει τον θρόνο που δικαιωματικά τής ανήκει, αλλά η βασίλισσα Elizabeth I (Margot Robbie) δεν θα αφήσει τόσο εύκολα την εξουσία στα χέρια της ξαδέρφης της. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε θηλυκούς χαρακτήρες τίθενται στο επίκεντρο αυτού του ιστορικού δράματος, που διαδραματίζεται τον 16 ο αιώνα και διερευνά τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο γυναίκες, που επιζητούν την κυριαρχία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. To trailer υπόσχεται μία ταινία εικαστικής αισθητικής, που υπογράφει η Josie Rourke, καλλιτεχνική διευθύντρια θεατρικών έργων των William Shakespeare, George Bernard Shaw και της θεατρικής μεταφοράς του λογοτεχνικού βιβλίου του Choderlos de Laclos, Dangerous Liaisons του 18ου αιώνα. Αυτές οι θεατρικές παραστάσεις μεταφέρθηκαν ως live κινηματογραφικές μεταδόσεις υπό την επίβλεψη της Rourke. Το πρώτο αμιγώς κινηματογραφικό εγχείρημά της μοιάζει πολλά υποσχόμενο με τις Ronan και Robbie σε εμβληματικές ερμηνείες των ιστορικών προσώπων που υποδύονται.Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες. Στις Η.Π.Α. η ταινία θα προβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2018.


Mid90s (2018)


Ένα δραματικό-κωμικό φιλμ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Jonah Hill, αφηγείται την ιστορία του δεκατριάχρονου Stevie (Sunny Suljic) στο LA των '90s. Η ζωή του νεαρού ήρωα περιστρέφεται ανάμεσα στην ταραγμένη καθημερινότητα της οικογένειάς του και την αλληλεπίδραση με τη νέα του παρέα, μία ομάδα ατόμων που κάνουν skateboard στους δρόμους της πόλης. Μέσα από τη φιλία που αναπτύσσει μαζί τους, μαθαίνει να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει στο σπίτι και την αφ' υψηλού συμπεριφορά των εύπορων συμμαθητών του. Μία ταινία ενηλικίωσης και η πρώτη μεγάλου μήκους του Hill από την indie εταιρεία παραγωγής, Α24.Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία προβολής στις ελληνικές αίθουσες. Στις Η.Π.Α. η ταινία θα προβληθεί τον Οκτώβριο του 2018.


Ο Εξώστης σας εύχεται καλή (κινηματογραφική) αρχή και δίνουμε ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες!


[i] Hendricks, "Robert Redford Retiring from Acting."