1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Adrian Manolescu, ο ιθύνων νους του Tripoteca Festival στον Exostispress.gr

συνέντευξη στον Λάζαρο Αλληλόμη

Ο Adrian Manolescu είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να φτάξει το πρώτο φεστιβάλ ψυχεδελικού κινηματογράφου και τέχνης, Ξεκίνησε από τη Ρούμανία, δύο χρόνια πριν, για να φτάσει φέτος στην Ελλάδα και από εκεί να συνεχίσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!




Το Tripoteca ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 στη Ρουμανία και είναι το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ ψυχεδελικού κινηματογράφου και τέχνης! Πες μας λίγες παραπάνω πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες αυτού του φεστιβάλ.



Ναι, όντως, το σινεμά Gloria στο Βουκουρέστι ήταν το σημείο έναρξης του φεστιβάλ και στην αρχή ήταν απλά μια πλατφόρμα για Ρουμάνου σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που περιηγήθηκαν σε μια πιο μεταφυσική και αφηρημένη πλευρά της δημιουργικότητας, αλλά η επόμενη εκδοχή του φεστιβάλ έγινε πιο διεθνής και πλέον δε χαρακτηριζόταν από την κινηματογραφική κουλτούρα μόνο της Ρουμανίας, αλλά όλου του κόσμου. Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ ψυχεδελικής μουσικής, αλλά οι εκδηλώσεις που αφορούν την ψυχεδελική τέχνη είναι πολύ λίγες, μια τέτοια μορφή τέχνης που αφορά το σινεμά όμως, δεν μπορούσε να οριστεί τόσο καλά μέχρι να γεννηθεί το Tripoteca!


Όταν ξεκινήσαμε, λάβαμε ταινίες μικρού μήκους από 17 χώρες και άλλα έργα τέχνης από ακόμα περισσότερες, οπότε ξεκινήσαμε να ταξιδέυουμε. Αυτή η εκδοχή του φεστιβάλ έχει φτάσει σε χώρους τέχνης και σινεμά σε διάφορες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, το Παρίσι, την Τουλούζη, το Λα Πάλμα και τώρα και την Θεσσαλονίκη! Αυτή τη χρονιά όμως μας περιμένουν διάφορες χώρες ακόμα όπως η Ολανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλλία, η Κροατία, η Ισπανία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περίπου 50 ταινίες μικρού μήκους, μια ψηφιακή μορφή τέχνης τυπωμένης σε καμβά, διάφορες εγκεταστάσεις βίντεο, κατα τη διάρκεια της έναρξης του φεστιβάλ, όπως και κάποιες liveperformanceείκόνας και ήχου! Ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια μαζική εγκατάσταση σήραγγας από την IroMpqrou, καθώς και κάποιες εικονογραφήσεις από την Kidkiwi – και οι δύο είναι καλλιτέχνες από εκεί. Επίσης, θα εμφανιστεί ένας ακόμα Έλληνας μουσικός ο JJTόπου θα παίξει στην έναρξη του φεστιβάλ μαζί με τον Ρουμάνο Vj Pink Alien.



Ποια είναι η διάφορα ανάμεσα στον ψυχεδελικό και στο φυσιολογικό κόσμο;


Δεν υπάρχει ψυχεδελικός και φυσιολογικός κόσμος! Η κβαντική φυσική, καθώς και άλλες φιλοσοφικές ιστορίες μας δείχνουν πως η ζωή είναι αντικειμενικά υποκειμενική, άρα δεν υπάρχει μία «Φυσιολογική ζωή». Ο κόσμος της ψυχεδέλιας δηλώνει την «εκδήλωση της ψυχής» των ανθρώπων, οπότε οι άνθρωποι που βλεπουν τη ζωή με έναν ψυχεδελικό τρόπο, είναι απλά λίγο πιο εσωστρεφείς.






Πόσο δύσκολο είναι να διοργανώσεις ένα τέτοιου είδους φεστιβάλ; Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελαν να δούν μια τέτοια μορφή τέχνης!


Κάποιες φορές είναι δύσκολο, άλλες πάλι όχι! Εξαρτάται από την πόλη, τους ανθρώπους και τον χώρο που συνεργάζεται με εμάς. Σε κάθε πόλη έχουμε κάποιους πρεσβευτές του Tripoteca που κανονίζουν αυτά που πρέπει και φυσικά έχουμε διαφορετική ανταπόκριση από τον καθένα! Το Tripoteca είναι μία ανεξάρτητη διοργάνωση που οι καλλιτέχνες δεν το κάνουν για τα χρήματα, αλλά για την τέχνη, άρα έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχουμε υπάρξει στο όριο της επιβίωσης, κάθε φορά όμως βρίσκουμε ένα τρόπο να επιβιώσουμε.




Ποια είναι δηλαδή τα οφέλη των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ;


Οι σκηνοθέτες και οι εικαστικοί δεν είναι οι ίδιοι σε κάθε φεστιβάλ, γιατί δε μπορούμε να τους έχουμε μαζί μας σε κάθε πόλη. Έχουμε τυπωμένους καμβάδες με τη δουλειά τους καθώς και βίντεο που μπορούμε να δείξουμε, αλλά οι περισσότεροι εκθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε μία από τις πόλεις που γίνεται το φεστιβάλ και είναι πιο κοντά σ’αυτούς, είναι όμως χαρούμενοι γι’αυτό και προσπαθούς να το κάνουν σε όσο πιο πολλές διοργανώσεις μπορούν. Έχουν καταλάβει πως είναι εντελώς ανεξάρτητοι στο να κάνουν ότι θέλουν, γι’αυτό δε ζητάνε και κάποιο αντάλλαγμα από τη διοργάνωση. Τους είμαστε ευγνώμων γι’ αυτό και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο, ειδικά με άτομα που ζουν στην πόλη όπου γίνεται, κάθε φορά, το Tripoteca.


Κάθε φορά ψάχνουμε για έργα τέχνης που μπορούν να κάνουν κάθε φεστιβάλ ξεχωριστό και το ίδιο ισχύει και για του μουσικούς και τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν. Προσπαθούμε γενικά να αφυπνίζουμε καλλιτέχνες από τον τόπο που γίνεται κάθε φορά το φεστιβάλ και να είμαστε φιλικοί με αυτούς, ακόμα και όταν κερδίζουμε κάποια λεφτά από το φεστιβάλ, προσπαθούμε να τους πληρώνουμε για να δείξουμε πως εκτιμάμε αυτό που κάνουν. Προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι γενικά, ακόμα και αν δεν πληρώσουμε κάποιους, το καταλαβαίνουν και συνεχίζουμε να είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να κάνουμε το φεστιβάκ και σε μία ακόμα χώρα.



Πες μας λίγα πράγματα για σένα. Πως απόφάσισες να ξεκινήσεις αυτή την ιδέα σε αυτή την πόλη;


Οι συνεργάτες μας από τη Θεσσαλονίκη είναι μία ομάδα καλλιτεχνών που γνωριστήκαμε πέρυσι, κατά τη διάρκεια ενός Ρουμάνικου φεστιβάλ που λέγεται Waha. Συνάντησα επίσης ένα φίλο μου, σκηνοθέτη από τη Θεσσαλονίκη σε ένα εργαστήριο που παρακολουθούσαμε στις Γαλλικές άλπεις. Είχαμε επαφές με μία ακόμα κοπέλα, την Ανδριάνα και όλοι αυτοί ήρθαν το περασμένο φθινόπωρο στο Tripotecaπου έγινε στη Σόφια, όπου εκεί μου πρότειναν να κάνουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, έτσι φτάσαμε ως εδώ!





Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον, όσον αφορά το φεστιβάλ;


Έχουμε ήδη συζητήσει με κάποιους, έτσι ώστε να γίνει το φεστιβάλ και στην Αθήνα, αλλά δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε κάτι γι’αυτή τη χρονιά, γιατί έχουμε ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζόμαστε για άλλες πόλεις. Επίσης, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Tripotecaταξιδεύει εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις του κόσμου, για να μπορέσουν έτσι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Στην Ευρώπη κάναμε μια πολύ καλή αρχή, αλλά θα είναι πολύ καλό αν προστεθούν και άλλοι, ίσως και μεγαλύτεροι καλλιτέχνες στη λίστα του φεστιβάλ.