1. Interviews

Banda Entopica: «Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και αμβλύνει τις αντιθέσεις τους»

συνέντευξη στη Δάφνη Τσάρτσαρου


Οι Banda Entopica αποτελούνται από τον Φίλιππο, τον Τάσο, τον Ράφο και τον Μπίλη και ο ήχος τους είναι ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Ξεκίνησαν να παίζουν μαζί ως μία μπάντα δρόμου, ενώνοντας κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν, νταούλι και έχοντας σαν βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.


Οι τέσσερις χαρισματικοί μουσικοί, απαντούν στις ερωτήσεις του Εξώστη με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 9 ο Balkan Fest που διοργανώνει η ομάδα Παιδιά Εν Δράσει, ο Εξώστης (exostispress.gr) και ο Πολυχώρος WE, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.

Το ένατο Balkan Fest είναι προ των πυλών. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτό και τι έχετε ετοιμάσει για την on stage εμφάνισή σας εκείνες τις ημέρες;

Παίζοντας αυτήν την μουσική σε μαγαζιά της πόλης αλλά και εκτός Θεσσαλονίκης είχαμε δώσει το στίγμα για το ποιοι είμαστε και έτσι προέκυψε η πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ένατο Balkan Fest. Για πάνω στην σκηνή έχουμε ετοιμάσει κάτι πιο ιδιαίτερο από τις εβδομαδιαίες μας εμφανίσεις, με δυναμική και παλμό, όπως αρμόζει σε ένα Φεστιβάλ Βαλκανικής μουσικής.

Τι κοινά έχουν οι βαλκανικές χώρες μεταξύ τους, κατά τη γνώμη σας και τι διαφορές;

Έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινή ιστορία και κοινά πάθη, μοιράζονται πολιτισμικά στοιχεία, όπως η μουσική και γενικότερα οι τέχνες, έχουν κοινή κουλτούρα. Στην ιστορία και στα πάθη μπορεί κανείς να βρει τις διαφορές των λαών των Βαλκανίων (θρησκεία, φυλή, οικονομία), που έχουν οδηγήσει πολλές φορές και σε συγκρούσεις. Εκεί έρχονται όμως οι τέχνες και ειδικά η μουσική (που κατέχει εξέχοντα ρόλο στα βαλκάνια) να συνενώσουν τους ανθρώπους και να αμβλύνουν τις αντιθέσεις. Η μουσική δεν έχει σύνορα, αυταπόδεικτο γεγονός για όποιον έχει ασχοληθεί έστω λίγο με το μουσικό αυτό ιδίωμα. Μέσω της μουσικής και των υπόλοιπων πολιτισμικών στοιχείων που μοιραζόμαστε διαφαίνεται η κοινή βαλκανική μας ταυτότητα.

Ποια θεωρείτε πως είναι η σημασία ενός τέτοιου φεστιβάλ για τα Βαλκάνια;

Ένα τέτοιο φεστιβάλ φέρνει τις μουσικές και τους ανθρώπους πιο κοντά και μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τις ομοιότητες μας, να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε σαν μια μεγάλη βαλκανική οικογένεια.


Τι θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα από τη μουσική σας;
Θα θέλαμε να περάσει καλά.


Τι μουσικές επιρροές έχετε και σε τι φάση βρίσκεστε μουσικά;

Επιρροές έχουμε από όλο το φάσμα της παράδοσης τόσο της ελληνικής όσο και των γειτονικών χωρών στα Βαλκάνια αλλα και προς Τουρκία και Μέση Ανατολή. Αλλά δεν εξαντλείται μόνο σε αυτό καθώς έχουμε και σύγχρονα ακούσματα από rock-punk-ακόμα και jazz (ο καθένας τα δικά του) και φυσικά Balkan. Μουσικά μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε περισσότερο τα Μακεδονικά τραγούδια δημιουργώντας έναν ήχο που να είμαστε πρώτα εμείς ικανοποιημένοι και ελπίζουμε αυτό να αρέσει και στο κόσμο. Δουλεύουμε επίσης και δικό μας υλικό που κινείται σε πολύ Balkan ήχους και ένας βραχυπρόθεσμος στόχος είναι μια ηχογράφηση που θα γίνει ελπίζουμε πολύ σύντομα.


Έχετε συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχο φεστιβάλ; Αν ναι, σε ποιες διοργανώσεις έχετε ή θα θέλατε να συμμετέχετε;

Έχουμε συμμετάσχει και σε άλλα Balkan Fest, ο καθένας με διαφορετικά σχήματα σε χρονικά διαφορετικές στιγμές, αλλά πρώτη φορά συμμετέχουμε με αυτήν την σύνθεση. Καθώς επίσης και σε πολλά άλλα μεγάλα και μικρά φεστιβάλ που γίνονται χειμώνα-καλοκαίρι. Όσον αφορά το μέλλον τι θα φέρει δεν ξέρουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει στο παρόν είναι να αντιμετωπίζουμε την παράδοση με σεβασμό, ως ένα ζωντανό κύτταρο που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο καθώς υπάρχει στο DNA όλων των λάων.Balkan Fest 2019
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019
Πολυχώρος WE

Είσοδος: Προπώληση 6€ | Ταμείο 8€
Διαδικτυακά στο viva.gr

Σημεία Προπώλησης:
Πολυχώρος WE
Σάρωθρον Cafe Bar
Rover Bar
Οδοντογλυφίδα

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30

Το αγαπημένο φεστιβάλ της πόλης, επιστρέφει για 9η χρονιά! H Μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά εν Δράσει, το περιοδικό Εξώστης και ο Πολυχώρος WE συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στο 9ο Balkan Fest την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.

Το Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του για ένατη συνεχόμενη χρονιά, προσκαλεί καλλιτέχνες από χώρες των Νοτίων Βαλκανίων και οργανώνει μία μοναδική γιορτή εμπνευσμένη από την Βαλκανική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το Balkan Fest είναι το μοναδικό Φεστιβάλ της πόλης που θέτει στο επίκεντρο την προβολή του πολιτισμού των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των κοινών τους ριζών και παραδόσεων. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τους λαούς των Νοτίων Βαλκανίων οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να φέρουν πιο κοντά τους λαούς, να κατευνάσουν εντάσεις και να προωθήσουν την αλληλεγγύη και την σύμπνοια.


Το πρόγραμμα των συναυλιών μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:
- Banda Entopica
- Bunta Planedo
- Babo Koro
- Orkestar Celal Mladi Agusevi

Opening Act by BasharaB (dj set)

Παράλληλες δράσεις :
- Παζάρι μεταχειρισμένων ρούχων για ενίσχυση του Δικτύου υποστήριξης αστέγων & μεταναστών στη Θεσσαλονίκη room39 # refugee & homeless support