1. Interviews

BasharaB: «Η Βαλκανική μουσική είναι το πάθος μου»

συνέντευξη στη Δάφνη ΤσάρτσαρουBasharaB: συμβολίζει την ιερή ισορροπία του σύμπαντος. Αντιπροσωπεύει την αέναη ενέργεια που δεν σταματάει να υπάρχει αλλά μεταλλάσσεται και μοιάζει με αρρώστια που μεταδίδεται άναρχα από το αυτί στο σώμα και βγαίνει από το στόμα.


Οι ήχοι και οι επιλογές του BasharaB (aka Αλέξανδρος Νικηφορίδης) είναι ένας συνδυασμός παλιού και καινούριου, παραδοσιακού και μοντέρνου, με έντονο άρωμα Βαλκανίων. Κυμαίνεται σε hip-hop, trip-hop, dancehall και dub ρυθμούς.


Ο DJ –λάτρης της Βαλκανικής κουλτούρας απαντά στις ερωτήσεις του Εξώστη με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 9ο Balkan Fest που διοργανώνει η ομάδα Παιδιά Εν Δράσει, ο Εξώστης (exostispress.gr) και ο Πολυχώρος WE, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.


Το ένατο Balkan Fest είναι προ των πυλών. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτό και τι θα ακούσουμε από εσάς στο φεστιβάλ;

Η Βαλκανική μουσική είναι το πάθος μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ήμουν 20, αφού είχε γίνει η πρώτη γνωριμία, να ψάχνω μανιωδώς φεστιβάλ, μπαρ, εκδηλώσεις για να ακούσω καλλιτέχνες .Το Balkan Fest είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη γιορτή και το παρακολουθώ ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Μαζί με αυτή τη μουσική υπάρχει μία ολόκληρη κουλτούρα με ήθη και έθιμα, πολύ κοντά με αυτά που μεγάλωσα. Όταν ξεκίνησα να παρουσιάζω τις μουσικές μου επιλογές ως "Estrella" ένιωθα ότι κάτι λείπει και κάποια στιγμή, πριν από περίπου ένα χρόνο τα μάζεψα όλα μαζί, μουσική, χρώματα, διασκέδαση, ανθρώπους και έτσι γεννήθηκε ο Basharab. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για να με γνωρίσει ο κόσμος από το Balkan Fest 2019. Μουσικά προετοιμάζομαι να βρω τους κατάλληλους ήχους για να γεμίσει αρμονικά το πρόγραμμα και να μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει τις καταπληκτικές μπάντες που είναι φέτος καλεσμένες. Στο after party θα τα πούμε από κοντά!


Τι κοινά έχουν οι βαλκανικές χώρες μεταξύ τους, κατά τη γνώμη σας και τι διαφορές;

θα παίξω το χαρτί του selector και θα απαντήσω με στίχους από ένα αγαπημένο τραγούδι των Baildsa:

добър вечер, kardeşim, καλησπέρα

σβάρνα πήρα τα χωριά γι' ακόμα μια μέρα

αναζητώντας μια ζωή να βρω αυτή τη ρίζα

ποτέ μου δεν κατάλαβα πως μ' έβαλαν στη πρίζα

like a rom

σνίχοβο, λμπίνοβο, μπίσοβο, ζ'γκόστ ζ'γκόστ

beograd, σαλόνικα, istanbul πάλι ζ'γκοστ ζ'γκοστ

u.s.b. united space of Balkans

u.s.b. united states of balkans

добър ден, günaydın, καλημέρα

ζω σ' ένα χάρτη με γραμμές δε πάω παραπέρα

μέσα στις πόλεις γύρισα μέσα στα καφενεία

κι ακούω ίδιες μουσικές να παίζουν με μανία

like a rom


Ποια θεωρείτε πως είναι η σημασία ενός τέτοιου φεστιβάλ για τα Βαλκάνια;

Τεράστια! Η μουσική ενώνει, αυτή η γωνιά της Ευρώπης είναι τόσο τυραννισμένη από πείνα, φτώχεια, πολέμους, συμφέροντα! Δεν πρέπει να είμαστε διχασμένοι και η απάντηση μας ήταν είναι και θα είναι, γλέντια, χοροί, διασκέδαση και χρώματα.


Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και σε τι ήχους σας αρέσει να κινείστε;

Μουσικά επηρεάζομαι από το περιβάλλον μου, Ελλάδα,Βαλκάνια,Τουρκία-Μέση Ανατολή, υπάρχουν αμέτρητοι καλλιτέχνες, με σύγχρονο και φρέσκο ήχο. Το μικρόβιο της βαλκανικής μουσικής, μου το μετέδωσε η Dj Spery και προσπαθώ να το ντύσω με Hip-Hop, Ragga, Funky breaks, Dancehall, DnB, electronica. Underground Folklore αυτός είναι ο Basharab!


Έχετε συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχο φεστιβάλ; Αν ναι, σε ποιες διοργανώσεις έχετε ή θα θέλατε να συμμετέχετε;

Όχι και είμαι ενθουσιασμένος!


Facebook Page: https://www.facebook.com/pg/BasharaB-1087930891372669Balkan Fest 2019

Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019

Πολυχώρος WE


Είσοδος: Προπώληση 6€ | Ταμείο 8€

Διαδικτυακά στο viva.gr


Σημεία Προπώλησης:

Πολυχώρος WE

Σάρωθρον Cafe Bar

Rover Bar

Οδοντογλυφίδα


Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30


Το αγαπημένο φεστιβάλ της πόλης, επιστρέφει για 9η χρονιά! H Μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά εν Δράσει, το περιοδικό Εξώστης και ο Πολυχώρος WE συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στο 9ο Balkan Fest την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.

Το Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του για ένατη συνεχόμενη χρονιά, προσκαλεί καλλιτέχνες από χώρες των Νοτίων Βαλκανίων και οργανώνει μία μοναδική γιορτή εμπνευσμένη από την Βαλκανική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το Balkan Fest είναι το μοναδικό Φεστιβάλ της πόλης που θέτει στο επίκεντρο την προβολή του πολιτισμού των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των κοινών τους ριζών και παραδόσεων. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τους λαούς των Νοτίων Βαλκανίων οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να φέρουν πιο κοντά τους λαούς, να κατευνάσουν εντάσεις και να προωθήσουν την αλληλεγγύη και την σύμπνοια.


Το πρόγραμμα των συναυλιών μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

- Banda Entopica

- Bunta Planedo

- Babo Koro

- Orkestar Celal Mladi Agusevi


Opening Act by BasharaB (dj set)


Παράλληλες δράσεις : - Παζάρι μεταχειρισμένων ρούχων για ενίσχυση του Δικτύου υποστήριξης αστέγων & μεταναστών στη Θεσσαλονίκη room39 # refugee & homeless support