1. Interviews

Bunta Planedo: «Στα Βαλκάνια όλοι "χορεύουμε" στον ίδιο ρυθμό»

συνέντευξη στη Δάφνη Τσάρτσαρου

Πολύχρωμος Πλανήτης. Αυτή είναι η σημασία του Bunta Planedo στη γλώσσα Εσπεράντο. Κι αν τους ακούσει κανείς θα καταλάβει γιατί το το όνομα αυτό τους ταιριάζει απόλυτα. Τρία μέλη. Τέσσερα στοιχεία της φύσης. Χιλιάδες "αρώματα" από της Βαλκάνια και την Αφρική.


Ο MC Yinka, o Dj Tyler και ο Γιάννης Δίσκος, παρέα με τη φρέσκια μουσική τους, απαντούν στις ερωτήσεις του Εξώστη με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 9ο Balkan Fest που διοργανώνει η ομάδα Παιδιά Εν Δράσει, ο Εξώστης (exostispress.gr) και ο Πολυχώρος WE, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.Το ένατο Balkan Fest είναι προ των πυλών. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτό και τι έχετε ετοιμάσει για την on stage εμφάνισή σας εκείνες τις ημέρες;

Φαντάζομαι πως οι διοργανωτές θ' ακούσαν πόσο φανταστικό συγκρότημα είμαστε, θα είδαν το βίντεο κλιπ από το κομμάτι μας "Το Κύμα" και θα τους κινήσαμε το ενδιαφέρον. Σε αυτό το live έχουμε μια νέα προσθήκη στο συγκρότημα και συγκεκριμένα στα φωνητικά. Περισσότερα, όμως,... στο live!


Τι κοινά έχουν οι βαλκανικές χώρες μεταξύ τους, κατά τη γνώμη σας και τι διαφορές;

Οι διαφορές πιστεύω είναι ελάχιστες και περιορίζονται στην γλώσσα, στη θρησκεία και στις παραδόσεις. Ο τρόπος ζωής, η καθημερινότητα, η διασκέδαση, η μουσική και γενικά ο τρόπος σκέψης είναι πολύ κοντά όμως. Γι' αυτό και όλοι "χορεύουμε" στον ίδιο ρυθμό!


Ποια θεωρείτε πως είναι η σημασία ενός τέτοιου φεστιβάλ για τα Βαλκάνια;

Ένας λόγος είναι να έρχεται ο κόσμος από παντού και να διασκεδαζει. Πιο σημαντικό,όμως, είναι ν' ακούγονται νέοι ήχοι και συγκροτηματα,μαζι με γκρουπ που έχουν ήδη κάνει κάποια πορεία και είναι γνωστά.


Τι θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα από τη μουσική σας;

Κάθε συγκρότημα θέλει να προβληματίσει άλλα και να διασκεδάσει τον ακροατή με τον στίχο και την μουσική του,αντιστοιχα. Πιστεύω πως κι εμείς είμαστε κάπου ανάμεσα στην διασκέδαση άλλα και στο να βάλουμε -κάποιον που θα ψάξει τον στίχο λίγο παραπάνω- να σκεφτεί και να προβληματιστει. Ο λόγος που δημιουργήθηκε το συγκρότημα είναι για να διασκεδάσει,αλλά ... δεν θα μείνουμε μονό σε αυτό!


Τι μουσικές επιρροές έχετε και σε τι φάση βρίσκεστε μουσικά;

Οι επιρροές μας είναι άπειρες. Είμαστε -προς το παρόν- τέσσερα ατομα,με εντελώς διαφορετικά ακουσματα, οπότε κάθε ένας από εμάς φέρνει κάτι στο "τραπέζι" όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε. Είτε μιλάμε για ένα νέο κομμάτι, είτε για να διασκευάσουμε -με τον δικό μας τρόπο- κάποιο παλιό.


Έχετε συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχο φεστιβάλ; Αν ναι, σε ποιες διοργανώσεις έχετε ή θα θέλατε να συμμετέχετε;

Αυτή την στιγμή ετοιμάζουμε ένα νέο κλιπ και στην συνεχεία έχουμε διάφορες ιδέες για νέα κομμάτια. Ίσως, στο μέλλον έκτος από κλιπ να βγει και ένας δίσκος. Έχουμε αρκετό υλικό και ιδέες. Είμαστε, βέβαια, σχετικά νέο γκρουπ. "Υπάρχουμε" λιγότερο από ένα χρόνο και τα live που έχουμε κάνει είναι κάτω από δέκα, οπότε είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε σε ένα τέτοιο φεστιβάλ!Balkan Fest 2019
Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019
Πολυχώρος WE

Είσοδος: Προπώληση 6€ | Ταμείο 8€
Διαδικτυακά στο viva.gr

Σημεία Προπώλησης:
Πολυχώρος WE
Σάρωθρον Cafe Bar
Rover Bar
Οδοντογλυφίδα

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30

Το αγαπημένο φεστιβάλ της πόλης, επιστρέφει για 9η χρονιά! H Μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά εν Δράσει, το περιοδικό Εξώστης και ο Πολυχώρος WE συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στο 9ο Balkan Fest την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019.

Το Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του για ένατη συνεχόμενη χρονιά, προσκαλεί καλλιτέχνες από χώρες των Νοτίων Βαλκανίων και οργανώνει μία μοναδική γιορτή εμπνευσμένη από την Βαλκανική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το Balkan Fest είναι το μοναδικό Φεστιβάλ της πόλης που θέτει στο επίκεντρο την προβολή του πολιτισμού των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των κοινών τους ριζών και παραδόσεων. Την κρίσιμη αυτή περίοδο για τους λαούς των Νοτίων Βαλκανίων οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να φέρουν πιο κοντά τους λαούς, να κατευνάσουν εντάσεις και να προωθήσουν την αλληλεγγύη και την σύμπνοια.
Το πρόγραμμα των συναυλιών μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:
- Banda Entopica
- Bunta Planedo
- Babo Koro
- Orkestar Celal Mladi Agusevi

Opening Act by BasharaB (dj set)

Παράλληλες δράσεις :
- Παζάρι μεταχειρισμένων ρούχων για ενίσχυση του Δικτύου υποστήριξης αστέγων & μεταναστών στη Θεσσαλονίκη room39 # refugee & homeless support