1. Mind the art
  2. Design - Αρχιτεκτονική

Του χρόνου πάλι | Open House Thessaloniki 2016

γράφει η Χριστιάνα Αθανασιάδου

Ένα διήμερο αρχιτεκτονικό πάρτι, ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε χτες. To Open House Thessaloniki και φέτος μας άνοιξε τις πύλες σε πάνω από 80 κτίρια της πόλης μας (των οποίων την ύπαρξη –λίγο ή πολύ- αγνοούσαμε). Όπως, διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του Open House σκοπός της διοργάνωσης είναι η προώθηση και η προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων.


Το Open House είναι μια απλή, αλλά ισχυρή πλέον ιδέα που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992 βασισμένη στον εθελοντισμό και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House με μότο «Κάθε κτήριο κρύβει μια ιστορία. Ανακάλυψε την!» προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος στις πόλεις όπου διοργανώνεται.


Για ένα σαββατοκύριακο κάθε χρόνου (που θεωρώ πως είναι λίγο για τα όσα έχουμε να δούμε) επιλεγμένα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και χώροι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ανοίγουν τις πύλες τους εντελώς δωρεάν στο ευρύ κοινό μετατρέποντας την πόλη σε μουσείο με έκθεμα την ίδια της την αρχιτεκτονική.


Οι χώροι αυτοί κάθε χρόνο αυξάνονται και χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Κατοικίες, Χώροι εργασίας, Πολιτιστικά, Δημόσια, Εκπαιδευτικά και Μνημεία. Καλύπτει μ'αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο φάσμα αρχιτεκτονικών έργων της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, στη λίστα με τα κτήρια βρίσκει κανείς από το Λευκό Πύργο και το Δημαρχείο Πανοράματος μέχρι ένα διατηρητέο διαμέρισμα με θέα όλη την πόλη, άπλετο φως και boho αισθητική. Έτσι, απευθύνεται σε ένα μεγάλο target group από νέους, οικογένειες με μικρά παιδιά, τουρίστες και ηλικιωμένους.


Ο χτεσινός κυριακάτικος καφές ήταν διαφορετικός από το συνηθισμένο. Η αίσθηση του να γίνεσαι περιηγητής στην ίδια σου την πόλη έστω για μια μέρα και να μιλάς με άγνωστο κόσμο είναι μοναδική.Τελικά, η αναμονή στις ουρές άξιζε, οι ξεναγήσεις σε μέρη οικεία που προσπερνάμε κάθε μέρα μας έκανε να τα εκτιμήσουμε περισσότερο και βρήκαμε ανάμεσα σε άλλα και τα καινούρια μας στέκια. Του χρόνου πάλι!


Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας ξεχώρισα τα παρακάτω:


COLORS URBAN HOTEL, Τσιμισκή 13.


Υφιστάμενη οικοδομή, η οποία ανασχεδιάστηκε το 2016, για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Τσιμισκή 102.


Διαμέρισμα σε πολυκατοικία του 1928, το οποίο ανακαινίστηκε το 2015 .


Φωτογραφίες: Στέλιος Μπαραχάνος


THE CARAVAN B&B, Ρεμπέλου 1.


Κτίριο του 1929, που αποκαταστάθηκε το 2015 και επαναλειτούργησε ως τράπεζα και σήμερα είναι Bed & Breakfast. Ανοιχτό για όλους, λειτουργεί καφετέρια στον κάτω όροφο και χώρος για εκθέσεις και Workshop.ΟΙΚΙΑ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ, Αριστοτέλους 2.


Η ιστορική αυτή οικία, ένα σπίτι γεμάτο κειμήλια και ιστορίες, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της οικοδομής του Ολύμπιον, το οποίο σχεδιάστηκε το 1919.


More about:


http://www.openhousethessaloniki.gr/


https://www.facebook.com/OpenHouseThessaloniki/