1. Urbanities
  2. Life guide

GREEN LIVING STREETS | Μια εικαστική δράση μεταμόρφωσης της Ερνέστου Εμπράρ σε πράσινο δρόμο

την Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Street (as) art:
towards green heterotopias
Living together: Cars out, green carpet inΤο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει μια εικαστική δράση μεταμορφώνοντας την οδό Ερνέστου Εμπράρ στα Λαδάδικα σε πράσινο δρόμο. Για 12 ώρες, από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 2 π.μ., ένας τεράστιος φυσικός χλωροτάπητας θα καλύψει όλο τον δρόμο και θα φιλοξενήσει καλλιτεχνικές δράσεις ανοικτές στο κοινό της πόλης. Πρόκειται για ένα 'εργαστήριο' όπου καλλιτέχνες και η κοινότητα των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται εκεί, εμπλέκονται σε διάλογο και συνδημιουργία. Στην ουσία είναι ένα πείραμα τρόπων συνύπαρξης και συμμετοχικότητας σε ασαφή πλαίσια, όπου νέες ιδέες, σχέσεις, αισθήσεις δοκιμάζονται και αναπτύσσονται. Δεν είναι μια απλή εικαστική παρέμβαση συμβολικού χαρακτήρα, αλλά μια μικρής κλίμακας άσκηση, στις ουτοπικές, ετεροτοπικές πιθανότητες, οι οποίες δείχνουν μάταιες, ώσπου να πραγματοποιηθούν αναπάντεχα ως ρήγματα στην κανονικότητα του προκαθορισμένου τρόπου σκέψης, πράξης και ύπαρξης. Το γεγονός που θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με κατοίκους, καταστήματα και καλλιτέχνες, μέσα από την κυριολεκτική ζωτικότητα μιας απροσδόκητης πράσινης ζώνης κατά μήκος του δρόμου, που χάνει την κατεστημένη λειτουργία του, φέρνει στη ζωή την συνάντηση με το 'άλλες' δυνατότητες και ευαισθησίες στον κοινωνικό χώρο έχοντας στο μυαλό έννοιες που ξεκινούν από την αειφορία, το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα. Αυτές επεκτείνονται στην ανάγκη γέννησης μιας άλλης συνολικής ουτοπίας, βασισμένης στον σεβασμό τόσο προς τους 'άλλους', όσο και προς τη φύση που αντιμετωπίζεται ως πόρος και άρα ως αντικείμενο, προς μια νέα οικολογία σχέσεων και ευαισθησιών.

Στόχος της δράσης είναι πέρα από το να μεταμορφώσει το αστικό τοπίο, σαν ένα είδος urban land art και να δημιουργήσει πράσινες ουτοπίες, κυρίως να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους έξω από πλαίσια συναλλαγής σε ένα μη-σχηματισμένο, χρονικά φευγαλέο χώρο συνδιαλλαγής. Σκοπός να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή μέσω της συμμετοχής των πολιτών σε δρώμενα της πόλης, να καλωσορίσει και να υποστηρίξει διαφορετικές μορφές τέχνης, αλλά και να καλλιεργήσει σχέσεις μεταξύ των καλλιτεχνών και των κοινοτήτων στις οποίες εργάζονται. Πέρα από το χρόνο της δράσης, τίθεται σε κίνηση μια νοοτροπία που θέλει την τέχνη, να υιοθετεί βιώσιμες πρακτικές, όπου οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε κοινή λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη νέων εταιρικών σχέσεων, ανταλλαγή δεξιοτήτων. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι να ενθαρρυνθούν οι καλλιτέχνες να αναπτύξουν τη δουλειά τους με το κοινό ως μέρος μιας δημιουργικής διαδικασίας που εκτείνεται πέρα από τα πλαίσια της τέχνης στην ίδια την κοινωνία ως πεδίο δημιουργίας πιθανοτήτων για νέες ποιότητες, αισθήσεις, συναντήσεις.

Τίτλος εκδήλωσης: Street (as) art: towards green heterotopias- Living together: Cars out, green carpet in

Διοργάνωση: Α4Μ CENTRE FOR PERFORMING ARTS
Σύλληψη ιδέας/ καλλιτεχνική επιμέλεια: Αθηνά Δράγκου
Επιμέλεια: Στέλλα Συλαίου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Στέλλα Συλαίου
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Παπαδόπoυλος
Γραμματειακή υποστήριξη: Γιώτα Παρανού
Photo credits: Γιώργος Γερασιμίδης

Ημερομηνία: 13 Οκτωβρίου 2019
Ώρες: 2 μ.μ.- 2 π.μ.
Τόπος: Οδός Ερνέστου Εμπράρ
Συμμετοχή: Ελεύθερη

13/10/2019
Πρόγραμμα:
14:00-15:00 HATHA YOGA - Μαριάνθη Ψωματάκη
15:00-15:30 Sound Bathing - Δημήτρης Παπαδόπουλος
15:30-16:00 Guided Meditation - Νάνσυ Χιτζανίδου
16:00-17:00 Sempreviva team ''Παίζουν κ τα μεγάλα παιδιά''
17:00-18:00 Explore the space with your body & voice -Α. Δράγκου
18:00-19:00 Dance & movement improvisation in the space -Μ.Ψωματάκη
19:00-02:00 Dj Set

ΕΛΑΤΕ να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία!
ΕΛΑΤΕ μόνοι σας , με την οικογένειά σας , ή/και με τους φίλους σας !
ΕΛΑΤΕ να χορέψετε , να ζωγραφίσετε, να παίξετε, να γνωρίσετε ανθρώπους ή απλώς να ξαπλώσετε και να απολαύσετε έναν πράσινο δρόμο!

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και απευθύνεται προς όλους τους κατοίκους της πόλης κάθε ηλικίας !