1. Mind the art
  2. Βιβλίο

H Κική Τσιλιγγερίδου συγγραφέας του βιβλίου «Βυθισμένος Ουρανός» στον Εξώστη

με αφορμή την παρουσίαση, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Public, κάναμε μια συζήτηση.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κική Τσιλιγγερίδου επισκέπτεται από την Πράγα - στην οποια πρόσφατα μετακόμισε - τη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Βυθισμένος Ουρανός». Η ηρωίδα της, Στέλλα Άνταμς έχει ήδη κερδίσει το αναγνωστικό κοινό και το ταξίδι της μόλις ξεκίνησε. Με αφορμή την παρουσίαση, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Public, κάναμε μια συζήτηση.


Κική ΤσιλιγγερίδουΜαρία Φαρδέλλα: Πώς είστε; Μπορείτε να μας δώσετε μια γενική εικόνα της καθημερινότητάς σας στην Πράγα;


Κική Τσιλιγγερίδου: Δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι κάναμε στη Θεσσαλονίκη. Ακριβώς τα ίδια. Απλώς τα πάντα εδώ γίνονται σε ένα περιβάλλον πολύ λειτουργικό. Εννοώ, ξέρεις ότι μπορείς να εμπιστεύεσαι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ας πούμε. Θα είσαι στη δουλειά σου ή στο ραντεβού στις 8:44, όχι στις 8:45. Το ξέρεις από πριν. Όπως επίσης, ξέρεις ότι το πεζοδρόμιο θα είναι πάντα πεντακάθαρο. Ότι δεν θα έχει μηχανάκια ή ποδήλατα παρκαρισμένα επάνω του. Οι προσόψεις των πολυκατοικιών θα είναι καθαρές. Μπορείς να κυκλοφορείς μόνος σου στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης οποιαδήποτε ώρα χωρίς να πρέπει να κοιτάς πίσω από την πλάτη σου. Υπάρχουν πάρκα. Δεκάδες, εκατοντάδες, παντού. Με δυο λόγια, ναι, κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, απλώς ό,τι κάνουμε αποδίδει περισσότερο. Φανταστείτε, είναι σαν να έχεις ένα συγκεκριμένο budget για μία ταινία, ας πούμε, αλλά να έχεις ένα τιμ από τρομερούς επαγγελματίες αντί για ερασιτέχνες. Ε, λογικά η ταινία σου θα βγει καλύτερη. Κάπως έτσι. Εννοείται πως όλοι κοιμούνται εδώ από τις εννιά. Αν δεν σου αρέσει αυτό, δεν μπορείς να ζήσεις στην Πράγα.


Μ.Φ.: Ποια είναι η σχέση σας με τις νέες τεχνολογίες και τα social media;


Κ.Τσ.: Είναι κάπως καλή, υποθέτω. Αλλά αναφορικά με τα δεύτερα, δεν συμμετέχω πια σε συζητήσεις όπως παλιά, ούτε πολιτικολογώ. Με είχε κουράσει όλο αυτό, και πλέον χαίρομαι που δεν έχω καθόλου χρόνο για να συμμετέχω όσο το έκανα πριν τρία, ή πέντε χρόνια. Ας πούμε ότι απεξαρτήθηκα. Αλλά πάντα χαίρομαι να επικοινωνώ με τον κόσμο, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τα SM. Πόσους ανθρώπους μπορείς να συναντήσεις από κοντά; Ένα τρομερά μικρό ποσοστό.


Μ.Φ.: Ποια είναι τα 10 βιβλία στα οποία «πρεπει» να ανατρέχει κανείς; Ή όσα θέλετε.


Κ.Τσ.: Αλήθεια τώρα, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοια «πρέπει». Σίγουρα έχουν συνταχθεί άπειρες τέτοιες λίστες, και κανείς μπορεί να τις αναζητήσει πανεύκολα στο Google. Και είναι όλες τους γραμμένες από ειδικούς. Αν έπρεπε να προσθέσω κι εγώ τη δική μου, θα έλεγα απλώς να ψάξει κανείς να βρει ποια βιβλία του είδους που του αρέσει περισσότερο είναι, ή τέλος πάντων θεωρούνται, τα καλύτερα. Τα Δέκα Καλύτερα Αστυνομικά, για παράδειγμά. Ή τα Δέκα Καλύτερα Μυθιστορήματα Με Γυναίκες Ηρωίδες. Ό,τι του αρέσει. Δεν αποφεύγω την ερώτηση, το εννοώ. Διαβάζω πολύ, όσο προλαβαίνω, αλλά δεν έχω να προτείνω στους άλλους τι να διαβάσουν. Είμαι μία από τα εκατομμύρια αναγνώστες που θεωρούν τον Ντοστογιέφσκι τον μεγαλύτερο όλων. Αλλά μου αρέσουν και τα σύγχρονα crime, ενώ ξέρω πως είναι (κάποια από αυτά) πολύ «εύκολα». Αλλά τι να κάνω; :-)


Μ.Φ.: Πώς σας φαίνεται η ιδέα του ηλεκτρονικού βιβλίου;


Κ.Τσ.: Είναι βέβαια το μέλλον. Μπορεί να μη σταματήσουν ποτέ να εκδίδονται χάρτινα βιβλία, που τα λατρεύω και δεν μπορώ χωρίς αυτά, αλλά οι επόμενες γενιές θα τα βλέπουν όπως εμείς βλέπουμε σήμερα τα άλογα, ή τα αυτοκίνητα-αντίκες. Αν με ρωτάτε αν έχω μηχανή ανάγνωσης e-books, όχι, δεν έχω. Στα ταξίδια μου παίρνω πάντα δύο μυθιστορήματα, και εννιά στις δέκα φορές μού φτάνουν.


Μ.Φ.: Αλλάζει η λογοτεχνία τον κόσμο;


Κ.Τσ.: Φυσικά. Όλες οι τέχνες. Γενικώς, ό,τι κάνουμε αφήνει το αποτύπωμά του. Αλλά η συγκίνηση και οι εικόνες που παίρνουμε από τα βιβλία, και από τον κινηματογράφο, μας αλλάζουν. Και, μέσα από μας, από αυτές τις αλλαγές που εγγράφονται μέσα μας, αλλάζουν τα πάντα. Μπορεί να μην έχουν όλα τα βιβλία την ίδια δύναμη με τα ιερά κείμενα, που διαμόρφωσαν τον κόσμο τις τελευταίες δυο-τρεις χιλιάδες χρόνια, αλλά και πάλι αφήνουν αποτυπώματα.


Μ.Φ.: Τι προσφέρει η ανάγνωση των βιβλίων;


Κ.Τσ.: Δεν ξέρω να πω ακριβώς. Είναι ωραίο όμως να διαβάζεις, δεν είναι; Γενικά, είμαστε πλασμένοι για να ακούμε, να βλέπουμε και να διαβάζουμε ιστορίες. Μας αρέσει. Δεν έχω ιδέα γιατί γίνεται αυτό. Αλλά το απολαμβάνω. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να αναπνέουμε καθαρό αέρα, χωρίς να ερχόμαστε κοντά στους ανθρώπους — και χωρίς να διαβάζουμε για να δούμε τι γίνεται παρακάτω και πώς τελειώνει η ιστορία.


Μ.Φ.: Ποιο είναι το έναυσμα για να γράψετε;


Κ.Τσ.: Νομίζω η φιλοδοξία να το κάνω κι εγώ. Να κάνω αυτό που αγαπώ πολύ στους άλλους. Και νομίζω ότι αυτό ισχύει γενικά, για όλους.


Μ.Φ.: Τι χάνετε γράφοντας;


Κ.Τσ.: Δεν το έχω σκεφτεί. Νομίζω τίποτε. Προλαβαίνω να κάνω και όλα τα άλλα, οπότε δεν χάνω κάτι. Σίγουρα πάντως δεν με εξαντλεί αυτό, ή δεν με απομυζά. Ίσα ίσα.


Μ.Φ.: Πείτε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.


Κ.Τσ.: Και πρώτο μου! Ο «Βυθισμένος Ουρανός» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στην Αθήνα. Αλλά και στην Αμερική, ένα μέρος του. Πρωταγωνίστριά του είναι η αστυνόμος της Δίωξης Στέλλα Άνταμς, που καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση του θανάτου μίας γυναίκας. Στην προσπάθειά της να διαλευκάνει μαζί με την ομάδα της το μυστήριο, θα εμπλακεί προσωπικά και θα κινδυνεύσει. Όμως ακόμη περισσότερο θα κινδυνεύσει, και θα κινδυνεύει γενικώς, από το παρελθόν της, από πράγματα που έγιναν πίσω στις ΗΠΑ, που την κυνηγούν και στην Ελλάδα. Έχει δράση, έχει αγωνία, έχει (όχι πολλή) βία και έχει και (όχι πολύ) σεξ. Αλλά κυρίως έχει τη Στέλλα Άνταμς, που την αγαπώ πολύ και που θέλω να πιστεύω ότι «ήρθε για να μείνει». Άλλωστε, οι περιπέτειές της δεν θα σταματήσουν στον «Βυθισμένο ουρανό». Ακολουθούν δύο ακόμη βιβλία, που θα ολοκληρώσουν την Τριλογία της. Όλα φυσικά από τις Εκδόσεις Bell.


Μ.Φ.: Μια ερώτηση που δε θα θέλατε ν' απαντήσετε.


Κ.Τσ.: Αυτήν!


Μ.Φ.: Μια ερώτηση που θα θέλατε ν' απαντήσετε.


Κ.Τσ.: Είμαι πολλά-πολλά χρόνια δημοσιογράφος για να πέσω σ' αυτή την παγίδα. :-D Μου άρεσαν ΠΟΛΥ οι ερωτήσεις, και χάρηκα που τις απάντησα. Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ. Περισσότερα, στο Public την Παρασκευή 29 του μηνός.
Λίγα λόγια για το "Βυθισμένος Ουρανός"

Το τζιπ αφέθηκε να γλιστρήσει στα βράχια των Δικαστικών, στον Μαραθώνα, παίρνοντας μαζί του στον βυθό την Ξένια Χατζή. Το αίμα της είναι πλημμυρισμένο στα ηρεμιστικά: μία ποσότητα ικανή επίσης να τη σκοτώσει. Θα μπορούσε να ήταν αυτοκτονία. Αλλά η αστυνόμος Στέλλα Άνταμς ξέρει πως δεν είναι. Ξέρει πως είναι φόνος.


Λίγους μόλις μήνες μετά τον ερχομό της στην Ελλάδα από την Αμερική και τη μυστική αντιτρομοκρατική υπηρεσία του FBI στην οποία εργαζόταν, η αινιγματική τριανταπεντάχρονη με το λευκό δέρμα, τα κόκκινα μαλλιά και τα γυαλιά ηλίου που δεν βγαίνουν στιγμή από τα μάτια της, θα ψάξει για τον αινιγματικό δολοφόνο με τον δικό της ανορθόδοξο τρόπο.

Βίαιη, μονομανής, με μια ιδιαίτερη σεξουαλικότητα και καθόλου πολιτικά ορθή, η Στέλλα Άνταμς δεν θα απαιτήσει μόνο από τους συνεργάτες της την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά θα μπλεχτεί και η ίδια επικίνδυνα βαθιά σε αυτήν.

Την ίδια στιγμή που τα γρανάζια –και οι γάντζοι– του παρελθόντος της έρχονται όλο και πιο κοντά της. Για να τη συνθλίψουν.

Ο "Βυθισμένος Ουρανός" είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κικής Τσιλιγγερίδου και το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής τριλογίας της Στέλλας Άνταμς.


Fbook Event: https://www.facebook.com/events/2098614903566006/