1. Urbanities

Laskarina: Ένα "επαναστατικό" σύμβολο σύγχρονης κομψότητας

της Κάλλης Σιαφάκα


'Ένα κόσμημα είναι μοναδικό από κάθε άποψη. Μοναδικά κομμάτια που αγοράζοντάς τα, νιώθεις ότι αγοράζεις και ένα κομμάτι από την ψυχή του τεχνίτη. Μερικές φορές πολλά κομμάτια γεννιούνται τυχαία χωρίς καμία απροσδόκητη δημιουργική στιγμή.


Ωστόσο θα ήθελα να επικεντρωθώ στην Θεσσαλονικιά σχεδιάστρια Ειρήνη Αραμπατζίδου που 4 χρόνια πριν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με πολύ πάθος και επιθυμία, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα δυνατό brand.


Το όνομα του :Laskarina. H Ειρήνη Αραμπατζίδου έχει τελειώσει σχέδιο μόδας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κατασκευής κοσμημάτων. Έμπνευση της είναι μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες που έλαβε μέρος στην ελληνική επανάσταση:

Τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα


Η ίδια μας λέει: Η ιδέα ήταν να φτιάξω κοσμήματα από τα υλικά και τα υφάσματα των παραδοσιακών φορεσιών. Με επίκεντρο την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, θέλω να αναβιώσω την εποχή εκείνη με τον πιο σύγχρονο τρόπο, και να αφιερώσω την συλλογή μου σε όλες τις ηρωίδες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που δεν αναγνωρίστηκαν πότε.Το όνειρο μου είναι να δω τα κοσμήματα μου σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας, και νομίζω ότι ο δυναμισμός της και η προσωπικότητα της Laskarina μου δίνουν την ώθηση που χρειάζομαι για να το καταφέρω.


Πάμε να τη γνωρίσουμε.Πείτε μας για τον εαυτό σας γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε χειροποίητα κοσμήματα;


Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το χειροποίητο κόσμημα , μετά από κάποια σεμινάρια που είχα παρακολουθήσει πριν από 10 χρόνια περίπου.

Στην αρχή και για πολλά χρόνια το έκανα μόνο για χόμπι και αποκλειστικά για δική μου χρήση. Πολλές φορές δικοί μου άνθρωποι και φίλοι μου με παρότρυναν να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά ,όμως εγώ δεν ένιωθα έτοιμη να το κάνω. Ήθελα να βρω μια ιδέα, κάτι που θα με έκανε να ξεχωρίσω, κάτι που θα συνδύαζε το δικό μου στυλ με μια δυνατή ιστορία .Για αυτό και όταν το βρήκα ,το τόλμησα αμέσως.

Μέσα από το χειροποίητο κόσμημα εκφράζομαι και βρίσκω τον δημιουργικό μου εαυτό. Είναι συνδυασμός χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας.Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;


Αυτό που με εμπνέει είναι οι παραδοσιακές φορεσιές και η ελληνική λαϊκή τέχνη. Πραγματικά ούτε μπορούσα να φανταστώ τι θησαυρός είναι η ελληνική παράδοση. Κάθε μέρα ανακαλύπτω νέα στοιχεία ,που με συναρπάζουν και θέλω να τα προσαρμόσω στην δικιά μου τέχνη.
Ποιες πτυχές σας ενδιαφέρουν περισσότερο να εξερευνήσετε από άποψη σχεδιασμού;


Στην αρχή ξεκίνησα να δουλεύω μόνο με το ύφασμα και τις κλωστές. Τώρα μετά από τα μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας που παρακολούθησα ,ψάχνω να βρω τον τρόπο πως να συνδυάσω το ύφασμα με μέταλλα (χρυσό και ασήμι) και με ημιπολύτιμες πέτρες.

Κάθε φορά θέλω να πηγαίνω ένα βήμα παρακάτω .Θέλω να κάνω μικρά ,όμως σταθερά βήματα για να μπορέσω να εδραιωθώ στον χώρο και να έχω διάρκεια.Συνδυάζεται διαφορετικά υλικά μεταξύ τους; Τι αναζητάτε στις αντιθέσεις των χρωμάτων;

Αν προσέξετε δεν μου αρέσει να συνδυάζω πολλά και διαφορετικά υλικά και χρώματα μεταξύ τους .Μου αρέσουν οι καθαρές γραμμές η συμμετρία κα η αρμονία χρωμάτων .

Παρόλο που το κόσμημα μου μπορείς να το πεις ethnik ,ο τρόπος που συνδυάζω τα υλικά μου αποπνέει ηρεμία και κομψότητα.Tι είναι το κόσμημα για σας;


Το κόσμημα για εμένα είναι έκφραση .Μπορείς να καταλάβεις πολλά για τον χαρακτήρα μιας γυναίκας αν προσέξεις τα κοσμήματα που φοράει. Είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει μια εμφάνιση και να κάνει κάποιον να ξεχωρίσει.Ποια είναι η επόμενή σας συλλογή;


Η επόμενη συλλογή μου είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση .Κεντρικό θέμα και ιδέα είναι τα πουλιά, τα οποία κυριαρχούν στην ελληνική παράδοση και είναι σύμβολο ελευθερίας , Ειρήνης αρμονίας και υγείας .Αυτό όμως που με έκανε να επικεντρωθώ περισσότερο στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού 'Ωδή στον Μακρυγιάννη¨"


..."Την λευτεριά μας δεν την ήβραμε στον δρόμο,

και δεν θα μπούμε εύκολα στου αυγού το τσόφλι,

γιατί δεν είμαστε κλωσόπουλα,

σε αυτό να ξαναμπούμε πίσω,

μα γίναμε πουλιά και τώρα πια στο τσόφλι δεν χωρούμε"


Αυτοί οι στίχοι πραγματικά με συγκινούν και με εμπνέουν.
Ποιες είναι οι πιο δύσκολες στιγμές στη δουλειά σας και ποιες αυτές που σας κάνουν να νιώθετε στην κορυφή;


Οι πιο δύσκολες στιγμές στην δουλειά μου ήταν κυρίως στην αρχή ,όταν σχεδόν με ελάχιστο κεφάλαιο ξεκινήσαμε την Laskarina και έπρεπε όλα να τα κάνουμε μόνοι μας. Αυτό όμως είναι και η δύναμη μας ,το γεγονός δηλαδή ότι τα καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αναγνωρίσιμο brand με ελάχιστα μέσα. Στην κορυφή δεν νομίζω ότι θα αισθανθώ ποτέ ,γιατί πιστεύω ότι δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου.

Αν με ρωτάτε όμως τι με κάνει να αισθάνομαι ικανοποιημένη και περήφανη είναι σίγουρα όταν μου στέλνουν φωτογραφίες γυναίκες που φοράνε τα φοράνε τις δημιουργίες μου και δείχνουν πολύ χαρούμενες και όμορφες.

Ειρήνη Αραμπατζίδου: Το πρόσωπο πίσω από τη Laskarina


Το όνομα μου είναι Ειρήνη Αραμπατζίδου και ξεκίνησα να κατασκεύαζω κοσμήματα πριν από 10 χρόνια περίπου. Εχω τελειώσει σχέδιο μόδας, και εχω παρακολουθήσει σεμινάρια κατασκευής κοσμημάτων , οτιδήποτε ομως έφτιαχνα ήταν για χόμπι και προσωπική μου χρήση.

Πριν από 4 χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ πλεον επαγγελματικά και να δημιουργήσω ένα brand δυνατό και μοναδικό. Η αγάπη μου για την Ελληνική παράδοση και την μόδα με οδήγησαν στην Laskarina. Η ιδέα ήταν να φτιάξω κοσμήματα από τα υλικά και τα υφάσματα των παραδοσιακών φορεσιών. Με επίκεντρο την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, θέλω να αναβιώσω την εποχή εκείνη με τον πιο σύγχρονο τρόπο, και να αφιερώσω την συλλογή μου σε όλες τις ηρωίδες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που δεν αναγνωρίστηκαν πότε.

Το όνειρο μου είναι να δω τα κοσμήματα μου σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας, και νομίζω ότι ο δυναμισμός της και η προσωπικότητα της Laskarina μου δίνουν την ώθηση που χρειάζομαι για να το καταφέρω.

Από το 2017 και με 45 περίπου σημεία πώλησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία ΗΠΑ και Μεξικό, η Laskarina είναι ένα brand κοσμημάτων που έχει αγαπηθεί από τις γυναίκες.


ΒΡΕΣ ΤΗ "LASKARINA"

https://www.facebook.com/laskarinacollection

https://www.instagram.com/laskarina_collection/?hl=el