1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Local Short Film Festival #10: "III" σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Τσακμακά

#Support_Your_Local_Filmmakers


Πολυχώρος WE. 2, 3 & 4 Απριλίου. 3 ημέρες. 19 ταινίες μικρού μήκους. 1 special screening. Το φετινό Local Short Film Festival είναι πιο πλούσιο από ποτέ και το ανυπομονούμε γι'αυτό. Μέχρι τότε, γνωρίζουμε τους δημιουργούς των ταινιών μέσα από τις ερωτήσεις που τους έκανε ο Εξώστης. Σε αυτό το κείμενο, γνωρίζουμε τη Χριστίνα Τσακμακά, σκηνοθέτιδα της ταινίας "ΙΙΙ".


ΙΙΙ - Χριστίνα Τσακμακά, 8'

Το ασυνείδητο εκδηλώνει συναισθήματα, σκέψεις, φοβίες, κρυφούς πόθους κι επιθυμίες, τις οποίες το άτομο αγνοεί. Φαντασίωση και πραγματικότητα σε σύγκρουση.


Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας; Πείτε μας λίγα λόγια

Ως φοιτητές/τριες κινηματογράφου, στα πλαίσια εργαστηρίου σκηνοθεσίας, μας ζητήθηκε η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους βασισμένη σε συγκεκριμένη θεματολογία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο σκηνοθεσίας. Ως ομάδα επιλέξαμε την ενότητα που αφορούσε στο όνειρο. Έτσι, με άξονα το ονειρικό, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία με βασικά υλικά τους κρυφούς πόθους και τις επιθυμίες που φωλιάζουν στο ασυνείδητο του ανθρώπινου νου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η σεξουαλικότητα μιας νεαρής γυναίκας. Η ηρωίδα μας νιώθει μια δυνατή έλξη για μια γυναίκα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε σχέση με έναν άντρα.


Ποιο είναι το κεντρικό θέμα και οι πρωταγωνιστές της ταινίας;

Το κεντρικό θέμα της ταινίας «ΙΙΙ» είναι η σεξουαλικότητα, παράλληλα με την ερωτική επιθυμία, η οποία αποκαλύπτεται στο ασυνείδητο με δική της γλώσσα. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία μέσα στο όνειρό της νιώθει μια δυνατή έλξη για μια κοπέλα. Ο σύντροφος της ηρωίδας προσπαθεί για την κρατήσει κοντά του, όμως η εμφάνιση της νεαρής κοπέλας διαταράσσει αυτήν την "ετεροκανονικότητα". Ο πειρασμός εμφανίζεται ξαφνικά, με τη μορφή μιας εξωτικά όμορφης και μυστήριας γυναίκας, σαν μια αχαρτογράφητη περιοχή έτοιμη για εξερεύνηση.


Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στο θεατή μέσα από το κινηματογραφικό σας πόνημα;

Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την επιθυμία μέσα από ένα σύμπαν άχρονο κι άτοπο, αυτό του ονείρου. Μια ματιά στο ασυνείδητο φανερώνει συνήθως πτυχές του εαυτού μας τις οποίες καταπιέζουμε στην καθημερινότητά μας ή απλά αρνούμαστε να τις κατανοήσουμε. Η σεξουαλικότητα είναι μια από αυτές.


Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια τρομερή δυσκολία στα γυρίσματα, δεδομένου ότι το γύρισμα πραγματοποιήθηκε σε εσωτερικό χώρο, μια πολύ ελεγχόμενη κατάσταση. Οι δυσκολίες προέκυψαν στο post production, στο κομμάτι της μουσικής επένδυσης. Με τους συνεργάτες μας περάσαμε αρκετές εβδομάδες αναζητώντας το κατάλληλο soundtrack. Η ψυχολογία της ηρωίδας δεν ήταν εύκολο να αποδοθεί μουσικά. Θέλαμε η μουσική να αποτελείται από ακανόνιστες μπάσες νότες κοντραμπάσου, σαν ενοχλητικά κουρδίσματα, χωρίς όμως η μουσική να παραπέμπει σε θρίλερ. Έτσι μετά από αρκετές δοκιμές καταλήξαμε να ηχογραφήσουμε το ενοχλητικό κούρδισμα κοντραμπάσου που ακούγεται στην ταινία. Η παλλόμενη χορδή γίνεται ηχητικά μια φλέβα που χτυπάει στο κορμί της ηρωίδας. Ο μετρονόμος προσθέτει στην πλοκή της ταινίας την αιώνια απειλή του χρόνου. Ο χρόνος τρέχει και πιέζει, η ηρωίδα πρέπει να πάρει αποφάσεις.


Ποια είναι τα + και τα – της Θεσσαλονίκης γι'αυτούς που ασχολούνται με τον κινηματογράφο;

Το να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι φοβερά ενδιαφέρον. Η πόλη έχει πολλά όμορφα σημεία για ποικίλα πλάνα και σκηνές. Το μόνο που μένει είναι να πάρεις μια κάμερα και να βγεις εκεί έξω να τα ανακαλύψεις. Ένας σημαντικός παράγοντας όμως για να κάνεις ταινίες, είναι τα άτομα στα οποία θα απευθυνθείς, εκτός από τους συντελεστές. Χρειάζονται κοντά σου άνθρωποι φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν, και όπως σε κάθε πόλη, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη και θέλουν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους ο καθένας αλλά υπάρχουν κι αυτοί που αδιαφορούν παντελώς.Ποια είναι τα σχέδια σας;

Έχουμε ξεκινήσει την προώθηση της ταινίας μας σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να πάει καλά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η πρώτη της προβολή θα γίνει στο LSFF παρέα με όλους τους συντελεστές της, τους φίλους μας και όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίησή της.


Τι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στο Local Short Film Festival;

Το Local Short Film Festival είναι πλέον ένα σημαντικό γεγονός για τους μικρομηκάδες της Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί ένα ραντεβού για τους ανήσυχους κινηματογραφιστές της πόλης και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αποτελούμε κομμάτι αυτής της γιορτής, με το «ΙΙΙ». Με τη συμμετοχή μας στο LSFF επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε την ταινίας μας, να ακούσουμε σκέψεις γύρω από αυτήν και να γνωρίσουμε τους συντελεστές των ταινιών που συμμετέχουν μέσα από τις ταινίες τους.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Local Short Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο με ένα πλούσιο κινηματογραφικό τριήμερο. Την Τρίτη 2/4, την Τετάρτη 3/4 και την Πέμπτη 4/4, η ομάδα του φεστιβάλ και οι συντελεστές του, σας περιμένουν στον Πολυχώρο WE για να απολαύσετε τις παραγωγές των δημιουργών.


Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ το τριήμερο (μόνο προπώληση)

4 ευρώ ημέρας (στο ταμείο)


Facebook Page: https://www.facebook.com/pg/localshortfilmfestival/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/253498885530046/


#Support_Your_Local_Filmmakers