1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Local Short Film Festival #10: "Opposites Attract" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουμελίδη

#Support_Your_Local_Filmmakers


Πολυχώρος WE. 2, 3 & 4 Απριλίου. 3 ημέρες. 19 ταινίες μικρού μήκους. 1 special screening. Το φετινό Local Short Film Festival είναι πιο πλούσιο από ποτέ και το ανυπομονούμε γι'αυτό. Μέχρι τότε, γνωρίζουμε τους δημιουργούς των ταινιών μέσα από τις ερωτήσεις που τους έκανε ο Εξώστης. Σε αυτό το κείμενο, γνωρίζουμε το Γιώργο Σουμελίδη, δημιουργό της ταινίας Opposites Attract.


Opposites Attract – Γιώργος Σουμελίδης, 18' (Είδος Κωμωδία-Δράση)

Η Σάρα είναι μια στυγνή εκτελέστρια και έχει για σύντροφο τη Μάρα, μια αφελή vegan η οποία ζει τυφλά τον έρωτά της. Μια αποστολή της Σάρας θα την οδηγήσει σε μια περιπέτεια η οποία θα καθορίσει τη ζωή της.. και θα μας απαντήσει στο ερώτημα: Τελικά τα αντίθετα έλκονται;


Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας; Πείτε μας λίγα λόγια

Μια μέρα στεκόμουν σε μια σειρά στο σουπερμάρκετ. Ενώ όλοι τους φαίνονταν φιλήσυχοι, ένιωθα πως υπήρχε μια ένταση. Σαν να έκρυβαν όλοι το alter ego τους με νύχια και με δόντια. Η φαντασία άρχισε να οργιάζει. Άρχισα να τους 'ντύνω' με διάφορους χαρακτήρες.
Έναν συμπαθητικό γεράκο τον έκανα αιμοσταγή δολοφόνο, μια γλυκιά κοπελίτσα αρχηγό μαφίας, η ευγενική ταμίας σαδίστρια δεσμοφύλακας. Όλοι τους να προσπαθούν με χίλια ζόρια να μιμηθούν το ιδανικό μοντέλο 'πολιτισμένου' ανθρώπου. Και όλο αυτό γιατί; Μέσα σε όλες τις διαφορές τους τί τους ένωνε σε αυτόν τον κοινό σκοπό; Η ανάγκη για μια ζεστή αγκαλιά;
Μήπως ΟΛΟΙ μας κάνουμε ένα σωρό ακροβατικά –ρισκάροντας καμιά φορά και την ίδια μας τη ζωή– για να εξασφαλίσουμε, να καταλήξουμε σε μια ζεστή αγκαλιά;

Η συνειδητοποίηση ήταν τόσο δυνατή που θεώρησα πως θα έπρεπε να αποτίνω προσωπικό φόρο τιμής, τολμώντας να αποτυπώσω με την δική μου ματιά το γεγονός αυτό.

Με τη συγγραφική φροντίδα του Πέτρου Αργυρίου δώσαμε στην ιδέα την δομή ώστε να καταλήξει στο σενάριο από το οποίο θα ξεκινούσε αυτό το ταξίδι..


Ποιο είναι το κεντρικό θέμα και οι πρωταγωνιστές της ταινίας;

Η Σάρα και η Μάρα!

Η Σάρα, μια στυγνή δολοφόνος όπου εν ώρα εργασίας βλέπουμε τον σκληρό και αδίστακτο χαρακτήρα της και από την άλλη να προσπαθεί να εκφράσει συναισθήματα φροντίδας και αγάπης στην σύντροφό της τη Μάρα.

Η Μάρα, μια αφελής vegan η οποία δε γνωρίζει τίποτα για τις δραστηριότητες του άλλου της μισού.

Σχοινοβατώντας σε αυτό τον ακραίο τρόπο ζωής η Σάρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «αποστολή» η οποία θα ταράξει συθέμελα την επαγγελματική αλλά και την ερωτική της σχέση.


Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στο θεατή μέσα από το κινηματογραφικό σας πόνημα;

Το μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ με τους θεατές είναι τόσο απλό όσο και δύσκολο. Είναι η συνειδητοποίηση πως κατά βάθος όλοι μας.. ΜΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, όσο διαφορετικοί και να είμαστε, ακόμη και αντιδιαμετρικά αντίθετοι, έχουμε μια κοινή και μεγάλη ανάγκη που μας ενώνει.
Τη θαλπωρή. Είναι η βάση, ένας κοινός παρονομαστής στον οποίο όλη η ανθρωπότητα κάθεται επάνω του και δημιουργεί όλα αυτά τα «θαυμαστά» πράγματα που βλέπουμε γύρω μας.


Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Οι δυσκολίες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων δεν ήταν εξωφρενικά μεγάλες και αυτό το οφείλω στο εξαιρετικό crew που είχα την τιμή να συνεργαστώ. Είκοσι συνεργάτες και έπειτα φίλοι, αγκαλιάσαμε το project και δώσαμε ψυχή και σώμα για να καταφέρουμε σε ένα αυστηρό χρονικό διάστημα 7 ημερών να βγάλουμε τον μεγάλο αριθμό πλάνων που απαιτούσε η ταινία. Για να καταλάβετε, μόνο για τη σκηνή μάχης (διαρ. 2 λεπτά) χρειάστηκαν πάνω από 30 πλάνα τα οποία γυρίστηκαν σε ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης.

Η μεγαλύτερη, όμως, δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν στο μοντάζ. Το ότι έγινε 'μετά' τα γυρίσματα δεν σημαίνει πως το post production δεν έχει ισάξια βαρύτητα. Είναι όλα ένα σώμα και για το συγκεκριμένο project το μοντάζ ήταν ένα κομβικό σημείο. Η προσπάθεια να αποδώσω το ιδιαίτερο του ύφους του, με ένα ζωηρό ρυθμό, δίχως να «μπουκώνω» αλλά ούτε και να παραμελώ σημαντικά κομμάτια της αφήγησης, μου πήρε σχεδόν τέσσερις μήνες. Έχοντας δουλέψει ως μοντέρ σε μεγάλου μήκους (και πάμπολλα 'μικρότερα' projects) ομολογώ πως για εμένα οι συγκεκριμένοι 4 μήνες ήταν ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο διάστημα.


Ποια είναι τα + και τα – της Θεσσαλονίκης γι'αυτούς που ασχολούνται με τον κινηματογράφο;

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ όμορφο και σχετικά 'βολικό' τοπίο όσον αφορά την ποικιλία των locations αλλά και την απόστασής τους από την πόλη.

Ένα άλλο και πολύ μεγάλο θετικό της Θεσσαλονίκης είναι ότι αγαπά και σέβεται την τέχνη. Πέραν των 'μεγάλων' φεστιβάλ κινηματογράφου/ντοκιμαντέρ έχει και τα πιο 'μικρά' τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά διότι γίνεται μια πιο δυνατή ζύμωση με τους καλλιτέχνες και τον κόσμο. Επίσης η παρουσία του Μεγάρου Μουσικής και των πολυάριθμων θεάτρων είναι ένας από τους λόγους που με νύχια και με δόντια παλεύω να συμβιώσω εδώ.. και όχι κάπου αλλού.

Η Θεσσαλονίκη έχει επίσης την ευλογία να βγάζει εκπληκτικούς καλλιτέχνες, αλλά για κάποιον λόγο είναι σαν η πρώτη ταχύτητα να έχει μεγάλο γρανάζι. Δύσκολη η εκκίνηση.. αλλά όταν πάρουν φόρα τίποτα δεν τους σταματά!


Ποια είναι τα σχέδια σας;

Έχω στα σκαριά μια μικρού μήκους και μια μεγάλου την οποία θα ήθελα πολύ να την ξεκινούσα προς το τέλος αυτού του καλοκαιριού.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως προανέφερα μπορεί κανείς να γνωρίσει εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Όπως όμως βλέπουμε και ζούμε, η πόλη αυτή αδυνατεί να δούμε αυτούς τους καλλιτέχνες να ευδοκιμούν στον τόπο αυτό. Όνειρο θα ήταν η συμμετοχή μου σε μια ομάδα θερμόαιμων καλλιτεχνών η οποίοι να υποστηρίζουν το κάθε μέλος της να εκφράσει τη δουλειά του και με αυτό τον τρόπο να δώσει ένα δυνατό στίγμα ότι εδώ.. γίνονται πολύ όμορφα πραγματάκια!

Πέραν όμως από κινηματογραφιστής, είμαι και μουσικοσυνθέτης. Με την ορχήστρα μου ετοιμάζουμε κάτι συναρπαστικό το οποίο για να μην χαλάσουμε την έκπληξη θα το σταματήσω εδώ με την υπόσχεση ότι θα είστε οι πρώτοι που θα ενημερωθείτε.


Τι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στο Local Short Film Festival;

Το ότι θα βρεθούμε όλοι οι Θεσσαλονικείς κινηματογραφιστές σε έναν τόσο ζεστό χώρο που αγκαλιάζει τις προσπάθειές μας έχω ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της φιλοδοξίας μου.


Για τα υπόλοιπα.. από κοντά 😊


Trailer:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Local Short Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο με ένα πλούσιο κινηματογραφικό τριήμερο. Την Τρίτη 2/4, την Τετάρτη 3/4 και την Πέμπτη 4/4, η ομάδα του φεστιβάλ και οι συντελεστές του, σας περιμένουν στον Πολυχώρο WE για να απολαύσετε τις παραγωγές των δημιουργών.


Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ το τριήμερο (μόνο προπώληση)

4 ευρώ ημέρας (στο ταμείο)


Facebook Page: https://www.facebook.com/pg/localshortfilmfestival/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/253498885530046/


#Support_Your_Local_Filmmakers