1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Local Short Film Festival #10: «Ο Γραφειοκράτης» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρά

#Support_Your_Local_Filmmakers

Πολυχώρος WE. 2, 3 & 4 Απριλίου. 3 ημέρες. 19 ταινίες μικρού μήκους. 1 special screening. Το φετινό Local Short Film Festival είναι πιο πλούσιο από ποτέ και το ανυπομονούμε γι'αυτό. Μέχρι τότε, γνωρίζουμε τους δημιουργούς των ταινιών μέσα από τις ερωτήσεις που τους έκανε ο Εξώστης. Σε αυτό το κείμενο, γνωρίζουμε το Δημήτρη Καρά, σκηνοθέτη της ταινίας "The Bureaucrat".


Ο Γραφειοκράτης – Δημήτρης Καράς, 20' (Φαντασίας)

Ο θάνατος είναι μια επίπονη διαδικασία, και για τη μετάβαση στον άλλο κόσμο πρέπει να συμπληρωθούν διάφορες φόρμες και έγγραφα. Αυτή η δουλειά γίνεται από εκπροσώπους της μετά θάνατον ζωής, τους Γραφειοκράτες. Ένας από αυτούς αναλαμβάνει την υπόθεση μιας εγκύου γυναίκας που πρόκειται να σκοτωθεί σε τροχαίο. Όταν αποφασίζει να κάνει κάτι για να τη βοηθήσει, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του.


Trailer:Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας; Πείτε μας λίγα λόγια

Διάφορες προσωποποιημένες μορφές του θανάτου έχουν εμφανιστεί στην ανθρώπινη ιστορία, στη μυθολογία, στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο. Συνήθως απεικονίζονται ως παντοδύναμα όντα, που έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Η ιδέα του Γραφειοκράτη προέκυψε από μια προσπάθεια να χτιστεί ένας χαρακτήρας που, αν και έχει τον έλεγχο του θανάτου, παρ' όλα αυτά είναι ένα απλό γρανάζι ενός συστήματος, για το οποίο δεν έχει ούτε πολλές γνώσεις, ούτε τη δυνατότητα να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας του. Πλησίασα τη φίλη μου και θεατρική συγγραφέα Δέσποινα Καλαϊτζίδου μ' αυτή την ιδέα, και μετά από πολλές ώρες συζητήσεων και μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία, προέκυψε τελικά το σενάριο της ταινίας.


Ποιο είναι το κεντρικό θέμα και οι πρωταγωνιστές της ταινίας;

Οι Γραφειοκράτες είναι οι εκπρόσωποι της μετά θάνατον ζωής, αυτοί που αναλαμβάνουν τη μετάβαση των ανθρώπων από τον κόσμο των ζωντανών στον κόσμο των νεκρών, όταν έχει έρθει η ώρα να πεθάνουν. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας Γραφειοκράτης, ο οποίος έχει ηθικά διλήμματα και τύψεις για τη δουλειά που κάνει, και γι' αυτό του γεννάται η επιθυμία να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να βοηθήσει τους ανθρώπους - έστω κι αν αυτό απαγορεύεται ρητά. Παράλληλα, ένας συνάδελφός του διαφωνεί κάθετα μ' αυτή τη στάση, και υποστηρίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθούν οι κανόνες. Το κεντρικό θέμα της ταινίας αφορά τη σύγκρουση ανάμεσα σ' αυτές τις δύο κοσμοθεωρίες.


Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στο θεατή μέσα από το κινηματογραφικό σας πόνημα;

Αν και η υπόθεση της ταινίας κινείται στη σφαίρα του μεταφυσικού, παρ' όλα αυτά η εσωτερική σύγκρουση και το ηθικό δίλημμα που βιώνει ο πρωταγωνιστής, καθώς και οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους χαρακτήρες, μπορούν να παραλληλιστούν με πολλές πραγματικές καταστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος καλείται να κάνει μια πράξη ή μια δουλειά που μπορεί να εναντιώνεται στον κώδικα ηθικής του. Πιστεύω πως αυτή η ταινία μπορεί να προβληματίσει τους θεατές, και ενδεχομένως να τους κάνει να αναρωτηθούν ως προς το πώς θα διαχειρίζονταν οι ίδιοι μια αντίστοιχη κατάσταση. Επίσης, κατά πόσο θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να διαχωρίσουν τις υποχρεώσεις τους από τα συναισθήματά τους και να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα.Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Καθώς στην ταινία αυτή ο δραματικός χώρος εκτείνεται σε πολλές τοποθεσίες υπήρχε σαφώς η δυσκολία να γυρίσουμε σε πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Γι' αυτό, αν και πρόκειται για ταινία μικρού μήκους, ήταν τελικά ένα αρκετά μεγάλης κλίμακας έργο. Παρ' όλα αυτά, είχαμε ένα εξαιρετικό συνεργείο και καστ, και καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τα γυρίσματα της ταινίας, χάρη στη σκληρή δουλειά, στην οργάνωση και στον επαγγελματισμό όλων όσων συμμετείχαν.


Ποια είναι τα + και τα – της Θεσσαλονίκης γι'αυτούς που ασχολούνται με τον κινηματογράφο;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με έντονο καλλιτεχνικό χαρακτήρα, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με όλες τις πτυχές του κινηματογράφου. Σ' αυτό βοηθάει πολύ και η ύπαρξη του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., μέσα από το οποίο βγαίνουν πολλοί αξιόλογοι νέοι δημιουργοί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και αρκετές δυνατότητες συνεργασίας σ' αυτό το χώρο. Το μεγαλύτερο αρνητικό της ενασχόλησης με τον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη είναι η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης, γι' αυτό και πολλές φορές οι νέοι δημιουργοί αναγκάζονται να γυρίζουν τις ταινίες τους με δικά τους έξοδα.Ποια είναι τα σχέδια σας;

Ένα από τα όχι πια και τόσο μακροπρόθεσμα σχέδιά μου είναι να γυρίσω μια ταινία μεγάλου μήκους. Πιστεύω πως, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τον κινηματογράφο και τρεις ταινίες μικρού μήκους, αισθάνομαι πλέον έτοιμος να αναλάβω αυτό το έργο, με όποιες προκλήσεις μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Μάλιστα έχω ήδη έτοιμο ένα σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας, και ελπίζω σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής.


Τι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στο Local Short Film Festival;

Είχα συμμετάσχει το Φεβρουάριο του 2018 στο Local Short Film Festival #8 με την ταινία "Still Life", η οποία είχε αποσπάσει το βραβείο κοινού. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία μέσα από την οποία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλους δημιουργούς και λάτρεις του κινηματογράφου. Επίσης, η συζήτηση με το κοινό ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, και μέσα από αυτήν προέκυψαν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και ερωτήματα. Θα ήθελα και το φετινό Local Short Film Festival να αποτελέσει μια ευκαιρία για να επικοινωνήσω τις ιδέες μου με το κοινό και να έρθω σε γόνιμο διάλογο μαζί του. Επίσης, θέλω πολύ να παρακολουθήσω τις δουλειές των συναδέλφων μου και να συζητήσουμε πάνω στα ζητήματα που πραγματεύονται οι ταινίες μας. Όλοι οι συντελεστές της ταινίας ανυπομονούμε να μοιραστούμε την ταινία μας με το κοινό της Θεσσαλονίκης!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Το Local Short Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο με ένα πλούσιο κινηματογραφικό τριήμερο. Την Τρίτη 2/4, την Τετάρτη 3/4 και την Πέμπτη 4/4, η ομάδα του φεστιβάλ και οι συντελεστές του, σας περιμένουν στον Πολυχώρο WE για να απολαύσετε τις παραγωγές των δημιουργών.


Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ το τριήμερο (μόνο προπώληση)

4 ευρώ ημέρας (στο ταμείο)

Facebook Page: https://www.facebook.com/pg/localshortfilmfestival/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/253498885530046/


#Support_Your_Local_Filmmakers