1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Local Short Film Festival #10: «Ψηλά» σε σκηνοοθεσία του Χρυσόστομου Μπάρμπα

#Support_Your_Local_Filmmakers


Πολυχώρος WE. 2, 3 & 4 Απριλίου. 3 ημέρες. 19 ταινίες μικρού μήκους. 1 special screening. Το φετινό Local Short Film Festival είναι πιο πλούσιο από ποτέ και το ανυπομονούμε γι'αυτό. Μέχρι τότε, γνωρίζουμε τους δημιουργούς των ταινιών μέσα από τις ερωτήσεις που τους έκανε ο Εξώστης. Σε αυτό το κείμενο, γνωρίζουμε το Χρυσόστομο Μπάρμπα, δημιουργό της ταινίας «Ψηλά».


Ψηλά – Χρυσόστομος Μπάρμπας, 7' ( Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας )

Ο Σταύρος έχει μια καλή δουλειά και καλό μισθό. Ο ίδιος όμως νιώθει πως η ζωή του είναι επίπεδη, χωρίς νόημα. Έτσι αποφασίζει να

σταματήσει τη δουλειά του. Όταν συναντήσει τον μεγάλο του αδελφό, τον Γιάννη, για να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του, θα έρθει

αντιμέτωπος με το δίλημμα: χαράζει κάποιος τη δική του πορεία στη ζωή ή ακολουθεί τις ανάγκες της οικογένειάς του;


Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας; Πείτε μας λίγα λόγια

Το έναυσµα για τη δηµιουργία αυτής της ταινίας ήταν η αγάπη µιας παρέας φοιτητών κινηµατογράφου για το σινεµά. Ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος έγραψε το σενάριο, το οποίο µου εµπιστεύτηκε να σκηνοθετήσω και µαζί µε µια οµάδα γεµάτη µεράκι και πάθος, ριχτήκαµε στην περιπέτεια που είναι η δηµιουργία µιας ταινίας.


Ποιο είναι το κεντρικό θέµα και οι πρωταγωνιστές της ταινίας;

Η ταινία καταπιάνεται µε τον διχασµό ενός νεαρού άντρα ανάµεσα στο «πρέπει» και στο «θέλω». Όταν συναντά τον µεγάλο του αδερφό, στην ταράτσα του ερηµωµένου πατρικού τους, βρίσκεται αντιµέτωπος µε τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς παλεύει να υποστηρίξει τις πρόσφατες του επιλογές, που πάνε κόντρα στην κοσµοθεωρία του αδερφού του.


Τι µήνυµα θέλετε να περάσετε στο θεατή µέσα από το κινηµατογραφικό σας πόνηµα;

Δεν επιθυµώ να περάσω κάποιο µήνυµα. Αυτό που θέλω είναι ο θεατής να εξάγει τα δικά του συµπεράσµατα µε βάση το έργο. Στόχος µου είναι η εξέταση του πώς το βάρος των απαιτήσεων της οικογένειας και της κοινωνίας είναι ικανό να λιώσει το πνεύµα ενός ανθρώπου. Αυτό, οδηγεί αναπόφευκτα σε µία κοινωνία στην οποία κυριαρχεί παντού η παρακµή. Σε µια χώρα όπως η Ελλάδα, σε µια πρωτεύουσα σε αποσύνθεση, σε µια γκρίζα ταράτσα µιας πυκνοκατοικηµένης συνοικίας, σε ένα άδειο πια πατρικό δύο αποξενωµένων αδερφών.


Ποια ήταν η µεγαλύτερη δυσκολία που αντιµετωπίσατε κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων;

Το «Ψηλά» ήταν η πρώτη µου ταινία µικρού µήκους, οπότε από την αρχή µέχρι το τέλος ήταν ένα πολύ σηµαντικό µάθηµα. Στα γυρίσµατα δεν υπήρχε κάποια συγκεκριµένη µεγάλη δυσκολία, καθώς είχε γίνει πρωτύτερα η ανάλογη προετοιµασία. Έτσι, µε το εξαιρετικό συνεργείο και τους δύο άψογους ηθοποιούς µε τους οποίους είχα την χαρά να δουλέψω, όλα πήγαν κατ' ευχήν.Ποια είναι τα + και τα – της Θεσσαλονίκης γι'αυτούς που ασχολούνται µε τον κινηµατογράφο;

Η Θεσσαλονίκη µπορεί να βρίσκεται µακριά από την Αθήνα, στην οποία καλώς ή κακώς υπάρχει η περισσότερη κινητικότητα, όµως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Είναι µια πόλη µε µακρά παράδοση στον κινηµατογράφο, µε πολύ διαβασµένο και παθιασµένο µε το σινεµά κοινό, το οποίο υποστηρίζει πάντοτε ένθερµα τόσο τους αναγνωρισµένους όσο και τους νέους δηµιουργούς.


Ποια είναι τα σχέδια σας;

Αυτή την περίοδο έχω την χαρά να ετοιµάζω την τρίτη µου ταινία µικρού µήκους. Είµαι ιδιαίτερα ενθουσιασµένος για το εν λόγω project, καθώς για πρώτη φορά θα µεταφέρω στη µεγάλη οθόνη δικό µου σενάριο.


Τι επιδιώκετε µε τη συµµετοχή σας στο Local Short Film Festival;

Χαίροµαι ιδιαίτερα που το «Ψηλά» θα έχει για µία ακόµη φορά την ευκαιρία να παρουσιαστεί όπως όλες οι ταινίες είναι φτιαγµένες για να παρουσιάζονται. Μπροστά σε ένα κοινό που ζει συλλογικά την εµπειρία της θέασης «εδώ και τώρα». Στις µέρες µας αυτό σπανίζει όλο και περισσότερο.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Το Local Short Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο με ένα πλούσιο κινηματογραφικό τριήμερο. Την Τρίτη 2/4, την Τετάρτη 3/4 και την Πέμπτη 4/4, η ομάδα του φεστιβάλ και οι συντελεστές του, σας περιμένουν στον Πολυχώρο WE για να απολαύσετε τις παραγωγές των δημιουργών.


Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ το τριήμερο (μόνο προπώληση)

4 ευρώ ημέρας (στο ταμείο)

Facebook Page: https://www.facebook.com/pg/localshortfilmfestival/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/253498885530046/


#Support_Your_Local_Filmmakers