1. Mind the art
  2. Μουσική

M.A.t.E. | Η μουσική είναι η τέχνη που αγγίζει τον άνθρωπο με τον πιο άμεσο τρόπο

συνέντευξη στην Δάφνη Τσάρτσαρου / φωτογραφίες Νίκος Ράκκας

M.A.t.E / φώτο @Νίκος Ράκκας / exostispress


Τον Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το πρώτο Music Showcase Greece, ένα μουσικό marketplace. Παραγωγοί της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας έρχονται για να γνωρίσουν και να ακούσουν μουσικούς από όλη την Ελλάδα. Για τέσσερις ημέρες η πόλη μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης μεταξύ διεθνών επισκεπτών, που βρίσκονται πίσω από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα στον πλανήτη, και νέων Ελλήνων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της μουσικής.


Ανάμεσα σε μια πληθώρα καλλιτεχνών που δήλωσαν συμμετοχή στο 1 ο Music Showcase της Ελλάδας, οι M.A.t.E. ξεχώρισαν και βρέθηκαν στην 20άδα που θα συστήσει τη σύγχρονη μουσική σκηνή της χώρας στην παγκόσμια βιομηχανία.


Δύο μουσικά όργανα, μια φωνή και ανεξάντλητη έμπνευση! Αυτοί είναι οι M.A.t.E., η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρονικής σκηνής από το 2011, φτιάχνοντας τις δικές της μοναδικές συνθέσεις. Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή τους στο showcase και μπροστά στους διευθυντές και παραγωγούς των μεγαλύτερων μουσικών φεστιβάλ, κάνουν μια «στάση» στον Εξώστη για να μας ... συστηθούν!


Ποιοι είναι οι Μ.Α.Τ.Ε., τι σημαίνουν τα αρχικά και πώς ξεκίνησαν;


Οι M.A.t.E είναι ο Αδάμ (live electronics), ο Θωμάς (drums) και η Μαρία (vocals). Τα αρχικά είναι συντομία του Meetings Along the Edge, τίτλου κομματιού του Philip Glass με τον Ravi Shankar. Οι πολλές ερμηνείες αυτής της φράσης μπορείς να πεις πως λειτουργούν και σαν ερμηνεία για το τι είναι μουσική συνάντηση και τέχνη γενικότερα, αφού η πραγματική δημιουργία ξεκινάει στο μεταίχμιο μεταξύ της ασφαλούς μας περιοχής και του αγνώστου. Το σχήμα ξεκίνησε όταν ο Αδάμ συνάντησε τον Θωμά σε περίοδο όπου και οι δυο αναζητούσαν μια δημιουργική διέξοδο.


Ποιοι ήχοι και ποιες μπάντες αποτελούν τις βασικότερες επιρροές σας;

Oι επιρροές μας γενικά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο μιας και είμαστε τρεις! Έχουν να κάνουν με τις μουσικές που μεγαλώσαμε και μ'αυτές που όταν μεγαλύτεροι τις ακούσαμε σταμάτησε για λίγο ο χρόνος! Έχουν να κάνουν με την rap του Dr.Dre, την triphop των Massive Attack, με hardcore και nu metal (System of a Down, KoRn κ.α...), με την jazz του Μiles Davis, την παραδοσιακή μουσική του κόσμου, το μπολερό του Ραβέλ και πάρα πολλά άλλα!


M.A.t.E / φώτο @Νίκος Ράκκας / exostispressΜε ποια μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;


Flying Lotus, Red Snapper, Thievery Corporation, Bjork, Prodigy

Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό στη λέξη «μουσική», ποιος θα ήταν αυτός;


Είναι η τέχνη που αγγίζει τον άνθρωπο με τον πιο άμεσο τρόπο!

Ποιος είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος ( ή guilty pleasure) δίσκος που έχετε στη συλλογή σας;


Καλύτερος δίσκος: Ιncubus – S.C.I.E.N.C.E, Miles Davis - King of blue (Αδάμ)
Xειρότερος ένα διπλό CD της Eurovision που είχα πάρει στο Γυμνάσιο! (Μαρία)


Δεδομένης της δύσκολης καθημερινότητας, από που αναζητάτε ερεθίσματα για να εμπνευστείτε;


Η καθημερινότητα είναι δύσκολη όταν αναγκάζεσαι να δίνεις ενέργεια σε κάτι που δεν σε γεμίζει. Όταν παίζουμε στο στούντιο η συμμετοχή των άλλων είναι το ερέθισμα που αρκεί για την απόδραση σε ένα μουσικό τοπίο που υπάρχει κάπου μέσα στον εγκέφαλο. Όσο πιο δύσκολη η καθημερινότητα ίσως, τόσο πιο έντονη η επιθυμία για απόδραση, επομένως και η ίδια η καθημερινότητα αποτελεί ερέθισμα για τη μουσική.


M.A.t.E / φώτο @Νίκος Ράκκας / exostispressΤι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στο MSG;


Με τη συμμετοχή μας επιδιώκουμε αρχικά να παίξουμε ένα δυναμικό live! Στη συνέχεια κάποιες επαφές με ανθρώπους που θα μπορούσαν να βγάλουν τη μουσική μας προς τα έξω με αξιοπρέπεια!


Ποια είναι τα πλάνα σας για το προσεχές μέλλον –που θα σας βρούμε το χειμώνα που έρχεται;


Ελπίζουμε φέτος να παίξουμε περισσότερο εκτός έδρας και αυτό σχεδιάζουμε τώρα. Παράλληλα, ο χειμώνας θα μας βρει και στο στούντιο, προχωρώντας με τον τρίτο μας δίσκο που βρίσκεται στα σπάργανα.

Find #MSG here:

www.musicshowcase.gr

www.facebook.com/musicshowcasegr

www.instagram.com/musicshowcasegr/