1. Interviews

Magic De Spell: "Όταν κοινό και συγκρότημα γίνονται ένα, ο χρόνος δεν έχει πια καμία σημασία"

γράφει η Δάφνη Τσάρτσαρου

Οι Magic De Spell είναι ένα από τα μακροβιότερα, γνήσια συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής, μιας και μετράει 39 χρόνια ζωής και δημιουργίας. Γεννήθηκαν στα ταραγμένα '80ς, άνθισαν στα λατρεμένα 90ς και κατάφεραν να παραμείνουν αλώβητοι και ατόφιοι μέχρι σήμερα. Έκαναν Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών, μελοποιώντας Κ.Καρυωτάκη και Κ.Γώγου. Μας πήγαν ... Διακοπές στο Σαράγεβο, μας «ταξίδεψαν» και στο Βιετνάμ. Είπαν, όμως και Τέρμα το Διάλειμμα, για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα και τους Δ.Μητσοτάκη & Π.Κατσιμάνη των Ενδελέχεια, για μια μοναδική εμφάνιση-αναδρομή στο παρελθόν της ελληνικής ροκ ιστορίας. Λίγες μέρες, πριν το προγραμματισμένο live τους, οι Magic De Spell μιλούν στον Εξώστη για την πορεία τους από τα μακρινά 80ς ...έως σήμερα.


1) Ποια κοινή ιδέα και στόχο ενστερνίζονταν το 1980 οι Magic De Spell, ώστε να ξεκινήσουν να φτιάχνουν μουσική;

Είμαστε τότε μια παρέα δηλητηριασμένη από το ...μικρόβιο του rock'n'roll! Η κίνηση του punk στην Αγγλία και οι «ήρωες» της εγχώριας ροκ σκηνής επηρέαζαν το μυαλό μας και δονούσαν τα συναισθήματα μας. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα γκρουπ και να παίξουμε!


2) Ενώ αρχίσατε με αγγλικό στίχο, στην πορεία στραφήκατε στον ελληνικό. Τι πυροδότησε αυτή την αλλαγή;


Στην αρχή θέλαμε να μοιάζουμε όσο γίνεται στα αγαπημένα μας γκρουπ του εξωτερικού και έτσι ο αγγλικός στίχος ήταν μονόδρομος. Στην πορεία, βγήκε η ανάγκη να μιλήσουμε στη γλώσσα μας. Έτσι γίναμε πιο άμεσοι, κάτι το οποίο για μας ήταν ζητούμενο. Φαντάσου ότι ακόμη και ο JJ Burnell των Stranglers που έκανε την παραγωγή στα δυο πρώτα ελληνόφωνα άλμπουμ μας, όταν του ανακοινώσαμε την απόφαση μας για ελληνικό στίχο, μας είπε ότι αυτό κάνουν και οι ίδιοι στην Αγγλία, στη γλώσσα τους γράφουν!


3) Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την πρώτη σας live εμφάνιση. Τι έχει αλλάξει στον κόσμο που βλέπετε από τη σκηνή και τι έχει μείνει ίδιο;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν αλλάξει όλα ή και τίποτα. Ειδικά αν κάποιος επικεντρώσει στις μαγικές στιγμές που το συγκρότημα και το κοινό γίνονται ένα. Όταν συμβαίνει αυτό, ο χρόνος δεν έχει πια καμιά σημασία.4) Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη ελληνική ροκ; Έχει, όντως, «πεθάνει»-όπως πολλοί ισχυρίζονται- ; Ή υπάρχει ακόμα ελπίδα;

Πολύ απαισιόδοξη η ερώτηση... Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώςουμε πως το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά στα μέσα των 70's!!! Κάποιοι το βάζουν κατά καιρούς από τότε, αλλά τους διαψεύδει η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Άλλωστε, το rock γενικότερα, ποτέ δεν υπήρξε κυρίαρχο μουσικό είδος στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως αρκετός κόσμος που στηρίζει τη σκηνή και πολλές νέες μπάντες έτοιμες να κάνουν την έκπληξη.


5) H τελευταία σας δουλειά είναι πολύ πρόσφατη. Τι είναι αυτό που σας ωθεί και σας εμπνέει να συνεχίζετε;

Η ίδια η ζωή. Συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Στο τελευταίο μας single «Γιάννη..», σχολιάζουμε με μια δόση black humor τα αδιέξοδα των νέων και όχι μόνο ανθρώπων στην Ελλάδα του σήμερα, του χθες και του αύριο... Στο videoclip του τραγουδιού κάνουν την εμφάνιση τους μορφές της ελληνικής rock σκηνής, όπως ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), ο Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια), ο Οδυσσέας Γαλανακης (Απροσάρμοστοι) και άλλοι, αναδεικνύοντας μ' αυτό τον τρόπο την κοινή πορεία μας μέσα στο χρόνο και την ιστορία της ίδιας της σκηνής.


6) Αν σε όλα αυτά τα χρόνια που φτιάχνετε μουσική, έπρεπε να ξεχωρίσετε μία μόνο στιγμή ή ένα περιστατικό που θυμάστε έντονα, τι θα ήταν αυτό;

Η πρώτη φορά που παίξαμε ένα δικό μας τραγούδι σε συναυλία και όλος ο κόσμος, σα μια φωνή τραγουδούσε τους στίχους. Ανατριχιαστικό συναίσθημα... Το τραγούδι ήταν το "Sarajevο".


7) Τι μουσική επιλέγετε να ακούτε το σπίτι σας;

Καθένας έχει τα δικά του ακούσματα, αλλά κυρίως, όλα περιστρέφονται γύρω από τον τεράστιο μουσικό πλούτο των επιρροών του rock 'n' roll μέχρι και του progressive στην παγκόσμια μουσική.


8) Στον πολυχώρο WE θα μοιραστείτε τη σκηνή με τα Υπόγεια Ρεύματα και τους Δ.Μητσοτάκη-Π.Κατσιμάνη από τους Ενδελέχεια. Τι ακριβώς να αναμένουμε σε αυτή σας την εμφάνιση;

Θα παίξουμε όλα τα τραγούδια μας που ο κόσμος αγάπησε στα 90's, αλλά και τραγούδια από τις μετέπειτα διαδρομές μας, μέχρι και σήμερα. Αυτό που συγκινεί εμάς περισσότερο, είναι η κοινή εμφάνιση των τριών συγκροτημάτων στο τέλος του live. Κάτι που το σκεφτόμαστε από παλιά, αλλά ποτέ δεν έτυχε να συμβεί μέχρι τώρα.
Υπόγεια Ρεύματα - Magic De Spell - Δ. Μητσοτάκης & Π. Κατσιμάνης (Ενδελέχεια) Live: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 // Πολυχώρος WE


Τιμές εισιτηρίων
Περιορισμένη προπώληση: 10€ (μόνο μέσω viva.gr) | Υπόλοιπη Προπώληση: 12€ | Ταμείο: 15€
Σημεία Προπώλησης:
Σάρωθρον Cafe Bar (Λαδάδικα)
Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ (Αλ.Σβώλου)
Πολυχώρος WE (από Σάββατο 15.09)

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30 | Η συναυλία ξεκινά στις 21.30