1. Θέματα

Merde | Κιμάδες και όνειρα

γράφει η Μπουμπάρη Μαριλένα

Instagram Profile: aolanow


Μιλώ τόσο συχνά για κιμάδες και όνειρα που με πιάνει μια πείνα. Μια πείνα που συνηθίζω να διοχετεύω σε πάστες χωρίς γλάσο, συνοικιακών μόνο ζαχαροπλαστείων που μάλλον πρεσβεύουν κάτι ξεχωριστό η καθεμιά τους. Η τουλάχιστον έτσι θέλω εγώ να πιστεύω. Τρως λιγότερο ενοχικά στις τρεις το βράδυ όταν ξέρεις ότι τρως κάτι με προσωπικότητα και ήθος!


Σκέφτομαι τόσο συχνά πώς ζουν οι άνθρωποι γύρω μου που τελικά ξεχνάω πως το μαλλί μου δείχνει χάλια τα πρωινά και πως πρέπει να αλλάξω σαμπουάν. Τι τους κινητοποιεί, τι τους εξοργίζει, πώς αγαπούν και πλάι σε ποιους δαίμονες κοιμούνται τα βράδια. Κοιμούνται όντως τα βράδια; Η τους κρατά ξύπνιους μια σκέψη που δεν ολοκλήρωσαν, ένα μήνυμα που δεν έστειλαν. Σκέφτονται τη ζωή τους δίπλα σε σώματα άλλων και πώς αντέχουν να προσβάλλουν με τέτοιο χυδαίο τρόπο την αγάπη που άλλα σώματα τους προσφέρουν.


Δε θα καταλάβω ποτέ τους ανθρώπους. Θα τους βλέπω μόνο να αφήνουν αφρούς από νερό που βράζει να χύνονται δίπλα σε σκεύη μαγειρικά και εμαγέ. Θα τους βλέπω να ξεχνούν φαγητά που δεν ήθελαν να μαγειρέψουν σε φούρνους επιτακτικών νοικάρηδων που τους επέστησαν την προσοχή στην ανακαίνιση ήδη από τα πρώτα δύο νοίκια (το ένα μπροστά). Το ένα μπροστά για να 'σαι σίγουρος πως θα μείνεις. Πως δε θα τρέξεις να ξεφύγεις από τους τοίχους που χτίζεις, από τα δεσμά που σε τυλίγουν, από εσένα που δεν αντέχεις τα βράδια.


Οι άνθρωποι ευτυχούν μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά. Οι άνθρωποι ευτυχούν μέσα στο τίποτα. Και αυτό είναι κάτι μεγάλο. Είναι κάτι που βάζει την αγάπη στην πρώτη πολυπόθητη θέση στη σκάλα των συναισθημάτων. Κάτι που βάζει την αγάπη σε μία θέση εξέχουσα, απείρως ανώτερη απ' όλα τα άλλα εφήμερα συναισθήματα.


Κάτι που βάζει εμένα την ίδια σε μία θέση απείρων και περίτεχνων δικαιωμάτων να μπορώ να κατακρεουργώ πεσιμισμούς, να ζω σε σουρεαλισμούς, να πιστεύω στους γύρω μου, να ακούω τους πόθους τους, να ξύνω τις κατσαρόλες τους τις νύχτες, να μεταφέρω το λόκους οφ κοντρόλ μου σε εξωτερικό, πιο εξωτερικό δε γίνεται και να γίνομαι ένα με όλους εκείνους που αγαπώ.


Η αγάπη είναι πάνω απ' όλα. Η αγάπη πάνω απ' όλα!