1. Mind the art
  2. Βιβλίο

“Mini Festival of Horror and Grotesque”

Επιμέλεια: Ισμήνη Δασκαρόλη


Εννέα ιστορίες τρόμου, εκδηλώσεις Halloween και δράσεις που σίγουρα θα μας “τρομάξουν” στην πιο σκοτεινή νύχτα του Οκτώβρη.


Στον Πολυχώρο “ΕΝΩ”, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου μας περιμένει ένα τετράωρο Φεστιβάλ αφιερωμένο στον τρόμο και το grotesque. Στην πρώτη του απόπειρα, το Φεστιβάλ γιορτάζει την γιορτή του Halloween με καλλιτέχνες και συγγραφείς που κάνουν δράσεις, διηγούνται πρωτότυπες ιστορίες και μας καλούν να γιορτάσουμε μασκαρεμένοι. Οι δράσεις ξεκινούν στις 7 και μετά τις 10 ακολουθεί Halloween Party. Η συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη, διοργανώτρια του Φεστιβάλ, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας καλωσορίζει στην τέχνη του αλλόκοτου.Ποια είναι η βασική ιδέα πίσω από το “Mini Festival of Horror and Grotesque” και πόσο καιρό κυριαρχούσε η ιδέα του μέχρι να γίνει πράξη;


Η ιδέα αυτή γεννήθηκε στο μυαλό μου πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν δηλαδή έγραψα τη «Ζωή Μετά Θάνατον» το διήγημα που θα παρουσιαστεί και στο φεστιβάλ. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, με το κλασικό σκηνικό του τζακιού και του κρασιού, την αφηγήθηκα σε κάποιους φίλους. Είδα τότε στα μάτια τους τον ενθουσιασμό, μαζί με την ανατριχίλα. Εκείνον τον παράξενο συνδυασμό συναισθημάτων που μας καταλαμβάνει όλους όταν ακούμε μια τρομακτική ιστορία και φοβόμαστε αλλά θέλουμε κι άλλο. Το horror storytelling αποτελούσε πάντα ένα δυνατό στοιχείο του χαρακτήρα μου και αυτό το ξέρουν καλύτερα οι συγγενείς και οι στενοί μου φίλοι, ωστόσο η ιδέα μου εξελίχθηκε στο να πάρει αυτό διαστάσεις και να διαμορφώσει μια δημόσια εκδήλωση. Από τότε λοιπόν έψαχνα τρόπους υλοποίησης του σχεδίου μου. Επιπλέον ήθελα να προωθήσω την λογοτεχνία τρόμου που είναι πολύ παρεξηγημένη στην Ελλάδα, όπως και όλη η Λογοτεχνία του Φανταστικού γενικά κι επίσης να αναδείξω την ομορφιά της θεματικής αυτής σε κάθε μορφή τέχνης. Με τον καιρό το πλάνο εμπλουτίστηκε, και στην πορεία, για την ακρίβεια την άνοιξη του 2013 εξομολογήθηκα την ιδέα μου σε κάποιους φίλους συγγραφείς οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να με βοηθήσουν και να συμμετάσχουν. Από τον Ιούνιο του 2013 λοιπόν η ιδέα δουλεύτηκε διεξοδικά, βρέθηκαν σταδιακά όλοι οι συμμετέχοντες και φτάσαμε να περιμένουμε το Halloween και την πραγματοποίηση αυτού του μικρού οράματος.Τι θεάματα να περιμένουμε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;


Πρόκειται για ένα τετράωρο (mini όπως μαρτυρά ο τίτλος του) φεστιβάλ με θέμα τον τρόμο και το αλλόκοτο. Κεντρικό πυρήνα του φεστιβάλ αποτελούν εννέα διαφορετικές ιστορίες τρόμου που έχουν γράψει εννέα νέοι συγγραφείς της Θεσσαλονίκης. Τις ιστορίες αυτές θα αφηγηθούν ηθοποιοί, ενώ ανάμεσα από τις ιστορίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει γκροτέσκα χορευτικά, ταινίες μικρού μήκους καθώς και μια μικρή έκθεση φωτογραφίας, σκίτσων και κόμιξ. Καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης επίσης, ο κόσμος θα απολαμβάνει μουσικές γραμμένες για την περίσταση που θα τον προδιαθέτουν ανάλογα. Το φεστιβάλ χωρίζεται σε τρία μέρη και ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει ό,τι του αρέσει μπαινοβγαίνοντας στον χώρο κατά βούληση. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν και στο τέλος του θα ακολουθήσει φυσικά το απαραίτητο Halloween party. Εννοείται ότι όλοι μπορούν να έρθουν μεταμφιεσμένοι.Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από 9 διαφορετικές ιστορίες τρόμου. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές τις ιστορίες.


Καθεμία από τις ιστορίες έχει επιλεγεί έτσι ώστε να δίνει ένα διαφορετικό είδος τρόμου στον αναγνώστη/ακροατή. Υπάρχει ο τρόμος του splatter, ο ψυχολογικός, ο αλλόκοτος, ο άρρωστος, ο εφιάλτης κ.α. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Όλοι οι συγγραφείς δούλεψαν έχοντας στο μυαλό τους το τελικό αποτέλεσμα της αφήγησης, καθώς είναι διαφορετικό να ακούς από το να διαβάζεις ένα διήγημα. Στην ανάγνωση έχεις την πολυτέλεια να γυρίσεις πίσω να δεις κάτι που έχασες, να ανατρέξεις σε ένα όνομα που μπέρδεψες κλπ. Όταν όμως ακούς κάτι, πρέπει να είναι τόσο ξεκάθαρο και σωστά δομημένο ώστε να μην σου δημιουργηθούν κενά γιατί δεν έχεις την πολυτέλεια της επιστροφής. Έτσι καταλαβαίνετε τη συγγραφική μαεστρία που απαιτεί ένα διήγημα προφορικής αφήγησης, ώστε να είναι καθαρό, καλογραμμένο και να κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση. Δουλέψαμε πολύ κι ελπίζουμε να τα έχουμε καταφέρει. Οι εννέα αυτές ιστορίες ήδη έχουν τυπωθεί σε ένα βιβλίο 100 σελίδων που αποτελεί το καμάρι μας αυτή τη στιγμή καθώς κοπιάσαμε μόνοι μας να το στήσουμε και να το τυπώσουμε. Ο τίτλος του φυσικά είναι «The Mini Festival of Horror and Grotesque, the book» και ο κόσμος μπορεί να το βρει στο φεστιβάλ.Πείτε μας λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.


Εκτός από τους εννιά συγγραφείς που είμαστε εγώ, ο Νίκος Μούρας, η Χαρά Κρέτα, η Νατάσα Παυλίτσεβιτς, η Ελπίδα Παυλίτσεβιτς, ο Μάνος Ατζιάρας, ο Δημήτριος Denton, ο Δημήτρης Σαββαϊδης και η Ελευθερία Γκέσου, έχουμε τον Δημήτρη Βαβάτση έναν φοβερό καλλιτέχνη του κινηματογράφου που μας έχει παραχωρήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, τον Moody Alien που θα ντύσει μουσικά την όλη εκδήλωση με υπέροχες horror & grotesque μουσικές, τους Αχιλλέα Μεσάικο, Δημήτρη Σαββαίδη, Νίκο Μούρα και Νατάσα Παυλίτσεβιτς που θα κοσμήσουν με τη ζωγραφική και φωτογραφική τους τέχνη τους τοίχους του χώρου που θα στεγάζει το φεστιβάλ, την Αντωνία Πιτουλίδου τη χορεύτριά μας με την ομάδα της Manzins, που θα μας χαρίσουν μια πανδαισία αλλόκοτων χορευτικών, μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών που θα αφηγηθεί τα διηγήματα και θα κάνει και άλλα που δεν μπορώ να αποκαλύψω και φυσικά πολλούς χορηγούς που θα δώσουν την δική τους πινελιά στο event. Σημαντική βοήθεια σε εμένα προσέφεραν οι Νίκος Μούρας, Χαρά Κρέτα και Νατάσα Παυλίτσεβιτς (ομάδα Odd Fishes), ο πρώτος με την επιμέλεια του βιβλίου και την επιλογή των videos, η δεύτερη με τα graphic designs και τις φωτογραφίες της και η Τρίτη με τα σκίτσα της για το βιβλίο μας.Η γιορτή του Halloween έχει το δικό της κοινό στην Ελλάδα;


Οι υποστηρικτές του εθίμου πιστέψτε με, με έχουν αφήσει κι εμένα άφωνη. Ο ενθουσιασμός του κόσμου και το αγκάλιασμα αυτό που βιώνουμε από τότε που ανακοινώθηκε το φεστιβάλ είναι τελείως απροσδόκητο. Ο κόσμος διψούσε για κάτι τέτοιο. Δέχομαι καθημερινά δεκάδες μηνύματα και e-mails από τον κόσμο που λέει «επιτέλους κάτι πρωτότυπο!», «επιτέλους θα γιορτάσουμε το Halloween όπως πρέπει!», ή «αλήθεια μπορούμε να μεταμφιεστούμε;». Μηνύματα όπως το τελευταίο μαρτυρούν ότι ο κόσμος γιόρταζε μέχρι τώρα σχεδόν «κρυφά», στο παρασκήνιο, το Halloween, ή ίσως διοργάνωναν κάποια μπαράκια μερικά parties, ή στα πανεπιστήμια, αλλά ως εκεί. Δεν μπορούσε να βγει κανείς στο δρόμο μεταμφιεσμένος στις 31 Οκτωβρίου και να γιορτάσει! Φέτος λοιπόν το σκηνικό της πόλης ελπίζουμε να αλλάξει και ο κόσμος να νιώσει πιο ελεύθερος να εκφραστεί και πιο χαρούμενος.


Η τάση αυτή για τον εορτασμό ξένων εθίμων πιστεύω ότι οφείλεται στο «άνοιγμα» του φοιτητικού κόσμου στο εξωτερικό, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι πλέον ταξιδεύουν πολύ ειδικά για λόγους σπουδών. Έτσι ζουν την κουλτούρα της βόρειας Ευρώπης κι έπειτα τη μεταφέρουν και στη χώρα μας. To Zombie Riot είναι ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία και γνωρίζω κόσμο στο εξωτερικό, ακόμα και ακαδημαϊκούς οι οποίοι παίρνουν μέρος με μεγάλο ενθουσιασμό. Δυστυχώς τέτοιες εκδηλώσεις χαράς και «καλαμπουριού» στη χώρα μας ακόμα ξενίζουν και τρομάζουν, αλλά ελπίζω ότι κάθε χρόνο η κατάσταση είναι και καλύτερη.


Website: www.evlampiatsireli.webs.com

E-mail:evlabia_tsireli@yahoo.gr


Fb page τουφεστιβάλ: «The Mini Festival of Horror & Grotesque»

On Twitter: @HGminifestival

E-mail: hg.festival@yahoo.gr