1. Mind the art
  2. Design - Αρχιτεκτονική

MAKE DIY Community

Της Αλεξάνδρας Μποζίνη


Το DIY (DO- IT- YOURSELF) είναι πολύ δημοφιλές στις μέρες μας. Το συναντάμε στην αρχιτεκτονική, στον αστικό σχεδιασμό και στον αστικό εξοπλισμό, στη διακόσμηση, στην κατασκευή επίπλων και στη δημιουργία κοσμημάτων, ρούχων, χτενισμάτων και φαγητού. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και εμπλουτίζεται συνεχώς. Το DIY σχετίζεται με το κίνημα “ArtsandCrafts” και θεωρείται ως μια εναλλακτική στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία, μια κοινωνία που ενώ έχει πρόσβαση προς κάθε επιθυμητό υλικό αγαθό, ανακαλύπτει, για μια ακόμη φορά, την αξία του χειροποίητου αντικειμένου. Όχημα προς αυτήν την εξέλιξη είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, το YouTube, το Pinterest. Περισσότερα από 1000 βίντεο DIY έχουν αναρτηθεί στο YouTube, ενώ το Pinterest κατακλύζεται από εικόνες (pins) που δείχνουν με παραστατικό τρόπο DIY τεχνικές.


Μέσα σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, η Θεσσαλονίκη αποκτάει τον πρώτο DIY πολυχρηστικό χώρο. Στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Φιλικής Εταιρίας στεγάζεται το MAKE, το οποίο απευθύνεται σε όλους, όσους ασχολούνται με το DIY ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, σε αρχιτέκτονες, διακοσμητές και χομπίστες, και τους παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν με επαγγελματική ακρίβεια τα προσωπικά τους projects. Ο χώρος διατίθεται σε όποιον ενδιαφέρεται να τον χρησιμοποιήσει, με μια μηνιαία συνδρομή, αφού πρώτα ο χρήστης εκπαιδευτεί σε όλα τα μηχανήματα, προκειμένου η χρήση τους να είναι απόλυτα ασφαλής.Το MAKEδιαθέτει εργαλεία που επεξεργάζονται ξύλο, μέταλλο, ακρυλικά υλικά κλπ. Υπάρχει τόρνος και φρέζα, τα οποία συνδέονται με πρόγραμμα CNC ώστε να είναι δυνατός ο χειρισμός τους μέσω υπολογιστή για μεγαλύτερη ακρίβεια. Διαθέτει επίσης μηχάνημα κοπής LASER, καθώς και τρισδιάστατο εκτυπωτή πολύ καλής ανάλυσης.
Στον πρώτο όροφο έχει δημιουργηθεί χώρος γραφείων με wifi μηνιαίας συνδρομής, με παράλληλη γραμματειακή υποστήριξη (co- workingspace) και χώρος συσκέψεων με δυνατότητα προβολών και παρουσιάσεων. Το ΜΑΚΕ οργανώνει, επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια, εργαστήρια και δημιουργικές δράσεις. Σκοπός του είναι ο πολυχρηστικός αυτός χώρος να λειτουργεί ευνοώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών.


Τέλος, το ΜΑΚΕ παρέχει την υπηρεσία του “i-make” που σχετίζεται με τον τομέα του Prototyping και έχει ως στόχο την στήριξη νέων ιδεών, από την εξέλιξή τους μέχρι τη δημιουργία καινοτόμων προιόντων. Εάν κάποιος έχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για ένα νέο προϊόν, ενδιαφέρεται να βελτιώσει ένα ήδη υπάρχον, ή απλώς θέλει να κατασκευάσει κάτι εξειδικευμένο για τις ανάγκες του, το i-Make αναλαμβάνει με απόλυτη εχεμύθεια την εξέλιξη και στήριξη της ιδέας. Λόγω της σημαντικότητας και ευαισθησίας του χώρου, η υπηρεσία του i-Make στελεχώνεται από έγκριτους συνεργάτες, με εξειδίκευση στη Βιομηχανία και την κατοχύρωση και προώθηση νέων προϊόντων.Το ΜΑΚΕ, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην πόλη μας. Ο εργαστηριακός χώρος του και οι λοιπές χρήσεις του θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για όσους κατανοούν την σημασία του DIY σήμερα, και μπορούν να προβλέψουν τη σημασία του αύριο.


Μητροπόλεως 110


Τηλ: 2310 225565


Email: info@make.gr


Website: http://make.gr


Facebook: https://www.facebook.com/make.gr/info


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα- Παρασκευή: 10:00 – 22:00

Σάββατο: 10:00 – 16:00