1. Mind the art
  2. Μουσική

Moonshine Effect: "Απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που βρίσκουν πάντα ένα λόγο για να κοιτάξουν ψηλά στον ουρανό"

συνέντευξη στη Δάφνη Τσάρτσαρου


Αν είσαι από αυτούς που αποζητούν τη χαμένη παιδικότητά τους σε κάθε άκουσμα κι αν εκτιμάς κάθε τι που γίνεται με μεράκι, αγάπη και σκληρή δουλειά, τότε στους Moonshine Effect θα βρεις οπωσδήποτε αυτό που ψάχνεις.


Έξι ξεχωριστές προσωπικότητες που ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2015, έφτιαξαν το δικό τους μουσικό κουτί με τα στοιχεία που δίνουν οι «ήχοι» της αθωότητας, της φύσης, του φεγγαριού και των βλεμμάτων .... "Our Eyes Should Meet", το οποίο «γεννήθηκε» το 2018 και «μεγαλώνει» με αργά και σταθερά βήματα. Μία εισαγωγή, επτά κομμάτια και 27 λεπτά μιας ονειρικής και... ονειρεμένης μουσικής αφήγησης.


Λένε πως τα πολλά λόγια είναι περιττά και στην περίπτωση των Moonshine Effect «μιλάει» σίγουρα η μουσική τους. Για να μπεις όμως, για τα καλά στον κόσμο τους, αρκεί να διαβάσεις όσα μου απάντησαν τα μέλη της μπάντας στις ερωτήσεις που τους έκανα ...just before dawn!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ... Πώς δημιουργήθηκε το σχήμα Moonshine Effect;

Οι Moonshine Effect δημιουργήθηκαν το 2015 από την επιθυμία να εκφραστούμε μέσα από την μουσική και να κυκλοφορήσουμε ένα επίσημο album. Το group σχηματίστηκε αρχικά από τους Johnny Dell'Orso και Kostas Lamda και στην συνέχεια προστέθηκαν οι Pinto de Lima, Nikos Darilas, Jacqueline Chermille και Theodoros Dremetsikas.


Το πρώτο άλμπουμ σας, το οποίο κυκλοφόρησε μέσα στο 2018, έχει τίτλο "Our Eyes Should Meet". Πώς δουλέψατε πάνω σε αυτό και τι feedback έχετε πάρει μέχρι στιγμής από το κοινό;

Τα τραγούδια του album βασίστηκαν πάνω σε κάποιες αρχικές ιδέες του Johnny Dell'Orso ενώ μαζί με τον Kostas Lamda, ο οποίος συμμετείχε και στις συνθέσεις, άρχισαν να παίρνουν μορφή με τις κατάλληλες ενορχηστρώσεις. Σε πρώτη φάση δημιουργήθηκαν τα demo version των τραγουδιών με τη βοήθεια του John X-Tram. Στη συνέχεια έγιναν οι ηχογραφήσεις στο studio από όλα τα μέλη. Η μίξη και το edit έγιναν από τον Theodoros με την βοήθεια του Kostas και του Johnny, ενώ το master έγινε στο Λονδίνο από τον George Botis.

Η αποδοχή από τον κόσμο είναι θερμή, τα σχόλια που παίρνουμε είναι κολακευτικά και ο κόσμος δείχνει να έχει αγκαλιάσει το album.


Οι στίχοι είναι –κατ'εξοχήν- δουλειά του κιθαρίστα, Johnny Dell'Orso. Τι είναι αυτό που αποτελεί έμπνευση για τη συγγραφή τους; Για τι μιλάνε και σε ποιον απευθύνονται;

Οι στίχοι προέρχονται από συσσωρευμένες εμπειρίες πριν αλλά και κατά την διάρκεια της δημιουργίας του album.

Αναφέρονται σε σκέψεις, συναισθήματα, καταστάσεις και σχέσεις που έγιναν ή δεν έγιναν. Τέλος απευθύνονται σ' αυτούς που τολμάνε να ονειρεύονται, γοητεύονται από την λάμψη του φεγγαριού και σ' αυτούς που βρίσκουν πάντα ένα λόγο για να κοιτάξουν ψηλά τον ουρανό.


Τολμώ να πω ότι ο ήχος σας μου θυμίζει πολύ τους Mazzy Star. Αλήθεια, ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν τις κυριότερες επιρροές σας;

Τους Mazzy Star τους αγαπάμε πολύ, αλλά πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε πιο pop αφού αυτοί είναι πιο σκοτεινοί και πιο σκληροί.

Οι επιρροές μας είναι η folk και η pop του '60 καθώς και σχήματα όπως οι Velvet Underground, η new wave του '80 με μπάντες όπως οι Felt ή οι Go-Betweens αλλά και alternative folk και indie pop σχήματα του '90 και '00 σαν τους Damon 'n' Naomi, Marissa Nadler, Belle and Sebastian, Yo La Tengo και άλλα.


Ονειρεύεστε κάποια συνεργασία; Αν ναι, με ποιον/ους καλλιτέχνη/ες;

Υπάρχουν πολλοί μουσικοί ή συγκροτήματα που αγαπάμε και θα μας άρεσε να συνεργαστούμε αλλά αυτή την στιγμή δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο και δεν είναι στις προτεραιότητές μας.


Ποια είναι η γνώμη σας για τη μουσική στην Ελλάδα του σήμερα; Ξεχωρίζετε κάποια ονόματα;

Θεωρούμε ότι βγαίνουν καλές μουσικές προτάσεις σε διάφορα είδη όπως electronica, rock, jazz, pop. Κάποιες από αυτές είναι οι Tango with Lions, Σtella, Irene Skylakaki, Silly Boy, Cayetano, Momo Trio, The Drobs, Penny Dreadfull, Cyclothymics, X-Tram και Monsieur Minimal.


Τώρα σε τι είδους φάση βρίσκεστε από δημιουργικής άποψης;

Υπάρχουν κάποιες ιδέες τις οποίες επεξεργαζόμαστε για την κυκλοφορία ενός δεύτερου album, αλλά για την ώρα ασχολούμαστε περισσότερο με το promotion και την διανομή του album σε συνεργασία με την B-Otherside Records.

Επίσης ετοιμάζουμε κάποια video για μερικά τραγούδια του album.


Είναι στα σχέδιά σας κάποια tour στη χώρα;

Η ιδέα κάποιων ζωντανών εμφανίσεων είναι κάτι που είναι στα σχέδιά μας, αλλά είναι πιθανό να συμβεί με την κυκλοφορία του δεύτερου album μας.


Που στοχεύουν να φτάσουν οι Moonshine Effect;

Οι Moonshine Effect θέλουν να επικοινωνήσουν την μουσική τους και να φτάσει το album σε όσο περισσότερο κόσμο είναι εφικτό. Επίσης, η κυκλοφορία και η αποδοχή του album από τον κόσμο του εξωτερικού είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως το κοινό της Ελλάδας σε τέτοιες μουσικές είναι περιορισμένο.


Ο επίλογος σ' εσάς ..

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του album, όλο τον κόσμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχει στηρίξει αυτό που κάνουμε καθώς και το σύνολο του τύπου και των παραγωγών που με τόση αγάπη έχουν προσεγγίσει κι εκφραστεί για την μουσική μας πρόταση.
Πληροφορίες:

Website: https://www.moonshineeffect.com/

Facebook Page: https://www.facebook.com/moonshineeffect/

Bandcamp: https://moonshineeffect.bandcamp.com/releases


Μέλη:

Bass – Pinto de Lima
Percussion – Nikos Darilas
Keyboards – Thodoris Dremetsikas
Keyboards – Kostas Lamda
Guitar – Johnny Dell'Orso
Vocals – Jacqueline Chermille