1. Mind the art
  2. Μουσεία - Γκαλερί

«Serendipity» μέσα από τα έργα 33 καλλιτεχνών

γράφει η Χριστιάνα Αθανασιάδου


Serendipity: Ο αγγλικός όρος "serendipity" είναι μια από τις δυσκολότερες ως προς τη μετάφρασή της, λέξεις της αγγλικής γλώσσας. Στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ευτυχής συγκυρία» περιγράφοντας σημασιολογικά μια ιδανική τυχαία ανακάλυψη που προκύπτει απρόσμενα, αν και ο αρχικός σκοπός δεν ήταν η ανακάλυψη αυτή. Πώς θα μπορούσε να αποτυπωθεί ο όρος αυτός εικαστικά όμως; Υπάρχουν παραστάσεις, μοτίβα, φόρμες, χρώματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εικονοπλαστικά, όχι μόνο για μια αφηρημένη έννοια όπως είναι η "Τύχη", αλλά κυρίως για το σημασιολογικό φορτίο ενός ξένου όρου που έχει συνδεθεί με πολλές επιστημονικές και ιστορικές ανακαλύψεις.

Έτσι, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να μεταφράσουν εικαστικά αυτόν τον ιδιαίτερο όρο, ο καθένας με τους δικούς του καλλιτεχνικούς τρόπους και φυσικά εκφράζοντας τις δικές του εσωτερικές σκέψεις γύρω από αυτόν τον όρο. Οι 33 καλλιτέχνες αποδέχτηκαν αυτή την πρόκληση και μας παρουσιάζουν τη δική τους περιγραφή του όρου Serendipity.

Στην επίσκεψη μου στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στον 3ο όροφο συνάντησα τη Δόμνα Δέλλιου, η οποία μέσα από ένα σύντομο διάλογο που είχαμε μου μίλησε για την προσωπική της εμπειρία.


Γενικά ταυτίζεστε με την κατάσταση που περιγράφει ο όρος Serendipity;

Απόλυτα. Αποτελεί στάση ζωής για μένα, έτσι ζω… δηλαδή όλα τα πράγματα στη ζωή μου σ' αυτήν την κατάσταση τα βρίσκω, τα φωνάζω κι έρχονται, αλλά κι αυτά που γίνονται μ' αυτή τη διαδικασία την ξαφνική και την αυθόρμητη. Έτσι, βρέθηκα και σ' αυτήν την έκθεση μόλις έμαθα το θέμα, αποδέχτηκα κατευθείαν χωρίς συζήτηση.


Το έργο που σας εκπροσωπεί στην έκθεση πως το συλλάβατε;

Μόλις διάβασα το mail για την έκθεση μου ήρθε στο μυαλό αυτή. Έπιασα ένα ξύλο, κι αμέσως άρχισα να ζωγραφίζω. Μάλιστα το ξύλο είναι ζωγραφισμένο κι από τις δύο όψεις. Από ένα ξύλο που θα πετούσα, έφτασε αυτό το έργο στην έκθεση. Αν και ήθελα να έχει κλειστά μάτια, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της ήθελα να παραμείνουν εκφραστικά. Τελικά η έκφραση αυτή συμβολίζει την ευφορία, ενώ παράλληλα αποπνέει μία εσωτερική ηρεμία. Συμπληρωματικά, η κίνηση των μαλλιών και του προσώπου της εμπεριέχει και το συμβολισμού του αέναου.


Πότε το ολοκληρώσατε;

Τον Οκτώβριο.


Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανακαλύψατε κάτι τυχαίο και ταυτιστήκατε με τον όρο Serendipity;

Ακόμα κι αυτό το ίδιο είναι μέσα σ' αυτά τα πλαίσια! Δεν την ήξερα τη λέξη, την άκουσα τυχαία φέτος στη Ρόδο. Ήρθε κάποιος και μου την είπε.15 – 30 Νοεμβρίου 2018, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12- 14, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 19.00 Σάββατο 10.00 – 16.00


Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες:

Αγγελά Χριστίνα - Αδαμαντίδης Γιάννης - Αλατσάκης Χρήστος -Αρσενίδου Έλενα - Βερυκάκη Όλγα - Βλασερού Μαρία - Δέλλιου Δόμνα - Διακοδημητρίου Μαρία - Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος - Ζηκίδου Ιωάννα - Θεοφίλου Μαρί - Κατσάρα Έλλη - Κόντογλη Τίνα - Κρέτσης Δημήτρης - Λεοντόπουλος Νίκος - Λογοθέτης Φάνης - Μάλλιου Ντορίνα - Melchior Olivia - Νικολαΐδου Χαρούλα - Ξανθά Κατερίνα - Παπαδάκη Αμαλία - Παπαϊωάννου Χριστίνα - Ραμμίδης Κωνσταντίνος - Σαρρή Ρανιώ - Σιαλακάς Νίκος - Σπυράκη Μαρία - Τζούμας Νικόλαος - Τόρης Αστέριος - Τσίκος Παναγιώτης - Τσιλιλή Ελένη - Vereecken Stéphane - Χορμοβίτη Βιργινία - Χρηστάκη Ελευθερία


Φωτογραφίες: Χριστιάνα Αθανασιάδου