1. Mind the art
  2. Design - Αρχιτεκτονική

Shape to Fabrication Conference

γράφει η Φέμη από τους Faberarium.org


Στις 9 και 10 Απριλίου έτυχε να βρίσκομαι στο συνέδριο Shape to Fabrication στο Stratford Circus του Λονδίνου. Το θέμα αυτής της χρονιάς, ‘The Game Changers’ είχε ως αφετηρία τους Ολυμπιακούς του 2012. Η ιδέα ήταν να μας παρουσιάσουν τους πρώτους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και σχεδιαστές που τόλμησαν να εφαρμόσουν σε επαγγελματικό επίπεδο πρωτοποριακές τεχνολογίες, δημιουργώντας μαγικές εμπειρίες και να διαμορφώσουν ένα μέλλον όπου τα κτίρια κινούνται, τα κοσμήματα εκτυπώνονται, οι προσόψεις των κτιρίων διπλώνουν από ρομπότ, τα αυτοκίνητα είναι υφασμάτινα κ.τ.λ. Οι ομιλίες θα μπορούσαν να χωριστούν σε 4 κατηγορίες καθ όλη  την διάρκεια των δύο ημερών: Ολυμπιακά (αρχιτεκτονικά) έργα, Ολυμπιακά προϊόντα, λογισμικά, κ.α. Το βασικό εργαλείο σχεδίασης, όπως μας περιέγραψαν οι ομιλητές, ήταν το Rhinoceros και Grasshopper plug-in με τις ποικίλες εφαρμογές του με ονόματα από όλο το ζωικό βασίλειο, κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είναι εφικτό σε κλίμακα κατασκευής και στατικών υπολογισμών σταδίων.


Ολυμπιακά έργα


Στην πρώτη κατηγορία μίλησαν οι Cristiano Ceccato (στην θέση του Patrik Schumacher) των Zaha Hadid Architects,  David Hines και Pavol Knapo από τους  Populous,  Chiara Tuffanelli από τους ARUP, AKT 2 και Neil Hubbard από τους  Heatherwick Studio.


 Δεν στεναχωρήθηκα και πολύ που δεν είδα τον Patrik Schumacher και η ομιλία του Cristiano ήταν πολύ αναλυτική ως προς τις τεχνολογικά εξελιγμένες διαδικασίες κατασκευής  και σχεδιασμού των προσόψεων του πρόσφατου Galaxy Soho στο Πεκίνο. Μεγάλη έμφαση  έδωσε στην ανθρώπινη και πολιτιστική πλευρά του αρχιτέκτονα, ο οποίος αρκετές φορές  εργάζεται σε παγκόσμια κλίμακα. Οι 2 ομιλητές των Populous μίλησαν για την ανάπλαση του Ολυμπιακού σταδίου το οποίο προορίζεται θα στεγάσει το West Ham FC. Σε μια φωτογραφία (πριν λίγες εβδομάδες) αντικαταστούσαν ολόκληρη την οροφή ώστε να πληρεί τα στάνταρτ της FIFA. Oι Arup παρουσίασαν συνεργασίες με καλλιτέχνες από όλο των κόσμο μέχρι αεροδρόμια, μίλησαν για τα σχεδιαστικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν και τις μεγάλες προκλήσεις της ομάδας μηχανικών προσόψεων. Ο ‘ArcelorMittal Οrbit’ ή ‘Helter Skelter’ πύργος-γλυπτό, ιδέα των Anish Kapoor και Cecil Balmond, σχεδιάστηκε με τα plug-ins του Rhino, Flamengo, Grasshopper και Salamandra, δίνοντας παραλλαγές και βελτιώσεις της μορφής σε όλα τα στάδια της ψηφιακής κατασκευής. Η τεχνολογία η οποία δοκιμάστηκε σε αυτό το έργο, χρησιμοποιήθηκε ξανά σε μεγαλύτερα έργα.


 ‘Arcelor Mittal Οrbit’ ή ‘Helter Skelter’ πύργος-γλυπτό στο Λονδίνο. 


Ολυμπιακά προϊόντα


Σε αυτήν την κατηγορία μίλησαν οι Jon Marshall των Barber Osgerby ο Chris Johnson των  Speedo International και ο Δημήτρης Κατσάνης των Metron.


Περιέγραψαν τεχνολογίες όπως τρισδιάστατη σάρωση κεφαλής (3d head scanning), διαδικασίες σχεδιασμού, ανάλυσης και κατασκευής αντικειμένων όπως γυαλιά κολυμβητήριου, τεχνολογία πλεξίματος με ανθρακόνιμα (carbon fibre weaving), το ποδήλατο που πήρε χρυσό μετάλλιο και την επίπονη κατασκευή του ολυμπιακού πυρσού.


Ολυμπιακός πυρσός, Λονδίνο 2012


Λογισμικά

Σε αυτή την κατηγορία μίλησαν οι Bob McNeel τωνRobert McNeel and Associates, David Rutten των Robert McNeel and Associates, Arthur Mamou Mani των Simply Rhino και Claude Vuattoux του Rhino Terrain.


O David Rutten μίλησε για τις αδυναμίες του Grasshopper και συζήτησε με το κοινό τις πιθανές μελλοντικές ιδέες και βελτιώσεις του εργαλείου αυτού για παραμετρικό σχεδιασμό. Ο Mamou Maniπαρουσίασε τα Plug-ins του Grasshopper, έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο, που μπορεί να ενσωματώσει στο ίδιο πρόγραμμα όλες τα στάδια από τον σχεδιασμό ως την κατασκευή, πχ να αναλύσει δεδομένα, να βελτιστοποιήσει μορφές, να κάνει προσομοιώσεις φυσικών δυνάμεων (Kangaroo), στατικούς υπολογισμούς (Karampa), ανάλυση φωτισμού (Diva) και όλους τους συνδυασμούς μεταξύ τους με ευρείες δυνατότητες.


Δημήτρης Κατσάνης των Metron, σχεδιαστής/κατασκευαστής του χρυσού ποδηλάτου.


Άλλα

Σε αυτή την κατηγορία μίλησαν οι Bruce Davidson των Amanda Levete Architects, Marc Fornes των The Very Many, Cobus Bothma των KPF, Price and Myers για το Slipstream  και Gregory Epps των Robofold.


 Η αγαπημένες μου ομιλίες ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία. Ο Marc Fornes, ο οποίος εύστοχα μίλησε για τα έργα του πόσο και που απέτυχαν, την πολυπλοκότητα τους, την φιλοσοφία του. Ο Bruce Davidson μίλησε για την διαδραστική προσομοίωση, ένα ερευνητικό πλαίσιο αστικού σχεδιασμού και παρεμβάσεων, το οποίο βλέπει την συμμετοχική προσομοίωση πληροφορίας ως προϋπόθεση της μορφής των πόλεων. Και τέλος η παρουσίαση του Slipstream ήταν εντυπωσιακή, απλά και μόνο λόγο του μεγέθους του έργου - 40.000 διαφορετικά κομμάτια για κάθε μέρος του γλυπτού, 2000 γραμμές κώδικα, 500.000 τρύπες για πριτσίνια, 3 χρόνια για την κατασκευή, η οποία ακόμα και με τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα χρειάστηκε πολύ χειρωνακτική εργασία.


'Slipstream’ στο αεροδρόμιο του Heathrow


Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στο ETH της Ζυρίχης ένα άλλο ενδιαφέρον συνέδριο, το Fabricate στο οποίο παρουσιάστηκε κυρίως ακαδημαϊκή έρευνα, ενώ στο Shape to Fabrication είδαμε ακριβώς ποιες είναι οι διαδικασίες, η οργάνωση και οι προκλήσεις σε επαγγελματικό περιβάλλον για την  πραγματοποίηση  τέτοιων περίπλοκων αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών έργων.


Στην Ελλάδα, η έρευνα και άσκηση  προς αυτή την κατεύθυνση είναι ελάχιστη. Υπάρχουν χώροι όπου διδάσκονται παρόμοια εργαλεία σε μορφή σεμιναρίων, πχ των Faberarium και  Xatelierκαι χώροι όπου μπορείς να πειραματιστείς με CNC μηχανήματα, όπως στο make DIY. Ελπίζουμε πως στο μέλλον όλο και περισσότεροι θα έχουν την τόλμη να πραγματοποιήσουν έργα αυτού το είδους.
more info:


"Conference - Shape to Fabrication." 2011. 22 Apr. 2014


www.shapetofabrication.com/conference


"Zaha Hadid Architects." 2002. 22 Apr. 2014 www.zaha-hadid.com


"Populous - Drawing People Together - Sports Architects." 2004. 22 Apr. 2014 populous.com


"Home | Arup | A global firm of consulting engineers ..." 22 Apr. 2014 www.arup.com


"AKT II // Consulting Structural and Civil Engineers." 2002. 22 Apr. 2014 www.akt-uk.com


"Heatherwick Studio." 2006. 22 Apr. 2014  www.heatherwick.com


"Galaxy SOHO - SOHO China." 2012. 22 Apr. 2014 galaxysoho.sohochina.com/en


"We Made 2012 - Venues - ArcelorMittal Orbit." 2013. 22 Apr. 2014 www.wemade2012.co.uk/venues/arcelormittal-orbit


"Barber Osgerby." 2003. 22 Apr. 2014  www.barberosgerby.com


"Speedo Swimwear - Speedo.com." 2009. 22 Apr. 2014  www.speedo.com/en/


"Metron | Scientific Solutions | Scientific Consulting." 22 Apr. 2014 www.metsci.com

"Robert McNeel & Associates - North America." 22 Apr. 2014 www.mcneel.com


"Simply Rhino." 2003. 22 Apr. 2014 www.simplyrhino.co.uk


"Rhinoterrain: Accueil." 2006. 22 Apr. 2014 www.rhinoterrain.com


"Grasshopper Virtual Phone System | Manage Your Calls ..." 2002. 22 Apr. 2014 www.grasshopper.com


"Food4Rhino | Apps for Rhino and Grasshopper." 2010. 22 Apr. 2014 www.food4rhino.com


"Amanda Levete Architects." 2005. 22 Apr. 2014 www.ala.uk.com


"MARC FORNES & THEVERYMANY™ | ART + ..." 2007. 22 Apr. 2014 www.theverymany.com


"Kohn Pedersen Fox Associates." 22 Apr. 2014 www.kpf.com


"Price & Myers." 22 Apr. 2014 www.pricemyers.com


"Richard Wilson sculpture to dominate Heathrow's ... - BBC." 2012. 22 Apr. 2014 www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-18145268


"RoboFold." 2007. 22 Apr. 2014 www.robofold.com


"Slipstream: Art, Aviation, Engineering and Artistic Vision ..." 2014. 22 Apr. 2014 futurecity.co.uk/slipstream-art-aviation-engineering-vision


"Fabricate 2014 | Digital Fabrication Conference | The ..." 2012. 22 Apr. 2014 www.fabricate2014.org


"FaberArium." 2012. 22 Apr. 2014 http://faberarium.org


"X|A>> -." 2008. 22 Apr. 2014/www.xatelier.com


"MAKE DIY Community - Thessaloníki, Greece ... - Facebook." 2013. 22 Apr. 2014 <https://el-gr.facebook.com/make.gr>