1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

TDF21| Βρεθήκαμε στην συνέντευξη τύπου του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

γράφει η Μελπομένη Ελμάζη


Το «καλωσόρισμα» έδωσε το πρωί της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Παυλος Ζάννας στο Ολύμπιον, το 21 ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει για συνεχή χρονιά την τέχνη του ντοκιμαντέρ.


Μέλη του επιτελείου του Φεστιβάλ, όπως η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του φεστιβάλ, η Τίνα Αντωνάκου μέλος του γραφείου τύπου, ο Δημήτρης Κερκινός επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και η Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Αγοράς και του τμήματος ταινιών VR (Virtual Reality), μίλησαν για την δομή του 21 ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ, τον χαρακτήρα που θα έχει και τα νέα κομμάτια που εισήγαγαν σε αυτό. Εμφανής ήταν η απουσία του Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη από την συνέντευξη τύπου, λόγω θέματος υγείας.


Το 21 ο Φεστιβάλ ανοίγει τις αίθουσες του στο κοινό από την Παρασκευή 1 Μαρτίου, με ταινία έναρξης το ντοκιμαντέρ «Μαριάν & Λεονάρντ: Λόγια αγάπης» του Νικ Μπρούμφιλντ, που αφηγείται τον μεγάλο έρωτα του μουσικού Λεονάρντ Κοέν με την νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν. Φέτος ο αριθμός ταινιών του Φεστιβάλ αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι αφού μιλάμε για 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Οι ελληνικές παραγωγές από αυτές, είναι 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ταινίες.


Την Κυριακή 11 Μαρτίου το 21 ο ΦΝΘ θα ολοκληρωθεί στο Ολύμπιον με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Maiden" του Άλεξ Χόλμς, που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πάρτι λήξης του Φεστιβάλ που λόγω της περιόδου που θα διεξαχθεί, θα είναι μασκέ.


Το 21 ο ΦΝΘ, μέσω των έργων που θα φιλοξενήσει, σκοπεύει να δώσει «φως» σε όσα προσπερνάμε καθημερινά είτε ζώα είτε ανθρώπους. Μέσα από την θεματική των φετινών ταινιών που αφορούν την σχέση που έχει ο άνθρωπος με την πανίδα του οικοσυστήματος στο οποίο ζει και τις πραγματικές του ανάγκες, την Μουσική, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, την Πολιτική το φαγητό με την ενότητα "Food vs Food", τις πειραματικές προτάσεις με δημιουργίες που πάνε «κόντρα» στις παραδοσιακές κινηματογραφικές τεχνικές αφήγησης με την ενότητα "Film Forward" αλλά και τα ντοκιμαντέρ για εφήβους και παιδιά με την ενότητα "Docs for Kids".Η επιλογή των ταινιών του Διαγωνιστικού τμήματος έγινε με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα όπως κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά ήταν η φράση «Μή μου άπτου» από το Ευαγγέλιο, που είπε ο Χριστός στην Μαρία Μαγδαληνή, που σημαίνει μη με αγγίζεις. Ο παραλληλισμός έγινε με τους μετανάστες που προσπαθούν να «αγγίξουν» τους συγγενείς τους που άφησαν πίσω, με τον πλανήτη μας που προσπαθεί να αγγίξει την άλλη πλευρά, το άλλο, το διαφορετικό.


Τα καινούρια τμήματα του Φεστιβάλ είναι η πολιτική, η παρουσία του καλλιτέχνη, και η μουσική με αφιερώματα σε ονόματα όπως την θρυλική ροκ γυναικεία μορφή P.J. Harvey, τον ραδιοφωνικό σταθμό Jazz FM και τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χριστιανάκη.Επίσης, στο 21 ο ΦΝΘ το Virtual Reality έχει δικό του χώρο στο Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι με είσοδο σε κάθε προβολή 2 ευρώ. Θα φιλοξενηθούν οκτώ ταινίες εκ των οποίων «Η πράσινη γραμμή» σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Μπεκιάρη και Αλέξη Μαύρο από Κύπρο και «Το εργαστήριο διλλημάτων» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Δρίβα από Ελλάδα. Φυσικά τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έμειναν εκτός, με το «The small big» μια παιδική ταινία από την Ταϊβάν σε σκηνοθεσία των Pu-Yuan Cheng & Hon-Long Hsu.

Καλές Προβολές!