1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

TIFF 60 / Φεστιβαλικό Ημερολόγιο: #Day 2 – Οι Πλανήτες του Holst

γράφει ο Γιώργος Δήμογλου


1 η Νοεμβρίου και το φεστιβάλ κινηματογράφου μας οδήγησε σε μία λιγότερο κινηματογραφική και περισσότερο μουσική εμπειρία, μέσα από τη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Υπό τη διεύθυνση του Georg Köhler, η κρατική ορχήστρα της πόλης εκτέλεσε τη γνωστή συμφωνική σουίτα του Gustav Holst Οι Πλανήτες, Op. 32. Το έργο απαρτίζεται από επτά μέρη, το καθένα αφιερωμένο και σε έναν πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (πλην της Γης). Τη συναυλία συνόδευσε ένα βίντεο με πλάνα από κινηματογραφικό υλικό του παρελθόντος, σχετικό με το διάστημα και τα γειτονικά ουράνια σώματα. Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Φραγκίσκου Φαντόπουλου.


Το βίντεο παρείχε πληροφορίες για τη φύση των πλανητών και τη σχέση της Γης και των ανθρώπων μαζί τους. Πέρα από εκπαιδευτικό, είχε και έναν συμπληρωματικό χαρακτήρα όσον αφορά την εκτέλεση, καθώς ερμήνευε μουσικά και συμβολικά διάφορα αποσπάσματα της σύνθεσης του Holst κατά μήκος της συναυλίας.Η σουίτα ξεκινά δυναμικά και επιθετικά με τον Άρη, τον «Φορέα του Πολέμου». Δεύτερος έρχεται ο πλανήτης Αφροδίτη, η «Φορέας της Ειρήνης», η οποία έρχεται σε ευχάριστη αντίθεση με το πρώτο μέρος, ως πιο καθησυχαστική. Ακολουθεί ο Ερμής, ο «Φτερωτός Αγγελιοφόρος», με τη μουσική να αποκτά έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, αντικατοπτρίζοντας μελωδικά τη προσωπικότητα του αγγελιοφόρου των θεών. Τέταρτος είναι ο Δίας, ο «Φορέας της Χαράς», κατά τον οποίο ο ρυθμός γίνεται έντονος και ενθουσιώδης. Έπειτα, συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς τον Κρόνο, «αυτόν που φέρνει το Γήρας» και η μουσική ησυχάζει εκ νέου. Ωστόσο, το ύφος της είναι λιγότερο γαλήνιο και περισσότερο βαρύ, σχεδόν σκοτεινό. Ο Ουρανός «ο Μάγος» λειτουργεί ως σύμβολο της μαγείας του απέραντου κόσμου και η μουσική εκδηλώνει την έννοια αυτή μέσα από την περιπετειώδη της διάθεση. Στο τέλος καταφθάνουμε στον Ποσειδώνα «τον Μυστικιστή», το τελευταίο μέρος του έργου του Holst, όπου μία ψυχρή και υπνωτική ατμόσφαιρα κλείνει την εμπειρία, αφήνοντας μία επίγευση μυστηρίου για όσα περιμένουν την ανθρωπότητα εκτός συνόρων του ηλιακού μας συστήματος.


Από αύριο επιστρέφουμε και πάλι στις ταινίες. Ανάμεσα σε άλλες προβολές, στις 2 Νοεμβρίου μπορείτε να δείτε το Marona's Fantastic Tale (Τόνια Μαρκετάκη, 17:30), μία από τις λίγες ταινίες κινουμένων σχεδίων που κάνουν την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ. Επιπλέον, θα προβληθεί το About Endlessness (Ολύμπιον, 23:00), η νέα ταινία του κορυφαίου Roy Andersson, για την οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας. Το ίδιο βράδυ θα βρείτε και το W.R.: Mysteries of the Organism (Παύλος Ζάννας, 22:45) του Dušan Makavejev, μία πολιτική σάτιρα του 1971, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες του Γιουγκοσλαβικού Μαύρου Κύματος και προβάλλεται στο πλαίσιο ενός αφιερώματος για τον Makavejev.


Καλές προβολές!