1. Urbanities
  2. Γαστρονομία

The Food Stories | Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καβουρντισμένο σουσάμι.

γράφει η Ιωάννα Τηλικίδου

Συνεχίζουμε νηστίσιμα και χορτοφαγικά με μια πεντανόστιμη συνταγή που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα.



Υλικά


500γρ φάβα, 4 κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι σέλινο, 1 καρότο, 1 φύλλο δάφνης, 1 καρότο, 1 λεμόνι, 1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό, 50γρ σουσάμι, 1 κουταλιά βαλσαμικό, αλάτι, πιπέρι λευκό, ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό


Εκτέλεση


Πλένουμε καλά τη φάβα και αποσύρουμε τυχόν βρωμιές. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, μόλις πάρει βράση αδειάζουμε το νερό, ξεπλένουμε και ξαναγεμίζουμε με νερό που να την σκεπάζει δύο δάχτυλα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα συνέχεια για μισή ώρα. Ρίχνουμε μέσα τα 2 κρεμμύδια αφού τα ξεφλουδίσουμε αλλά χωρίς να τα κόψουμε, το ίδιο και τα σκόρδα. Βάζουμε το σέλινο ολόκληρο και το καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε τρία μέρη, την δάφνη και τον κόλιανδρο. Ξαφρίζουμε συνεχώς. Βράζουμε για μιάμιση με δύο ώρες μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να αρχίσει να δένει. Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλινο, το καρότο και τη δάφνη. Αλατίζουμε, βάζουμε λάδι και πιπέρι να πάρουν μια καλή βράση και τα περνάμε από το μπλέντερ χειρός ή από τον πολυκόφτη. Για βελούδινο αποτέλεσμα περνάμε και από ένα σινουά, ή στραγγιστήρι σήτα. Αν δεν έχει δέσει όσο θέλουμε βάζουμε στη φωτιά και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.


Κόβουμε τα άλλα 2 κρεμμύδια στη μέση και μετά σε λεπτές ίσες φέτες, σαν μισοφέγγαρο, θέλουμε να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος για να έχουν τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν θερμοκρασία, προσοχή δεν θέλουμε να καούν γιατί θα πικρίσουν. Ανακατεύουμε συνέχεια, και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Θέλουν περίπου 20- 30 λεπτά να καραμελώσουν. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο αλάτι και το βαλσαμικό ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.


Στο τέλος καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ανακατεύοντας συνεχώς μην καεί και σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια, σουσάμι και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Μπορεί να σερβιριστεί αρκετά δεμένη σαν ορεκτικό ή λίγο πιο αραιή ως σούπα.


Καλή όρεξη!


link:

http://jeannedome.blogspot.gr/2015/03/split-peas-cream-with-caramelized-onion.html


Follow me on

facebook

https://www.facebook.com/jeannedomecuisine/?ref=bookmarks


gmail

http://jeannedome.blogspot.gr/


instagram

jeannedomeblog