1. Cinema
  2. DVD Club / TV

«The Walking Dead»: Χρονικό στο post apocalyptic σύμπαν της σειράς

γράφει η Σωτηρία Παπαντωνίου


Το The Walking Dead (2010- ) του Frank Darabont αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς και αγωνιώδεις μετά-αποκαλυπτικές σειρές, καθώς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο fandom που αδημονεί για τις εξέλιξη της ιστορίας. Η αναμονή έρχεται στο τέλος της με την έναρξη της 8ης season στις 22 Οκτωβρίου στο AMC.


Στην τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου graphic novel των Robert Kirkman και Tony Moore, ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ένα αφιλόξενο επικίνδυνο μέρος, καθώς έχει καταληφθεί από ζωντανούς-νεκρούς που επιζητούν ανθρώπινη σάρκα, για να τραφούν. Η horror σειρά δράσης, που επιτυγχάνει να εντάξει το κοινό σε μια μακάβρια πραγματικότητα επιβίωσης, θέτει στον πυρήνα της μια βασική ερώτηση: τελικά, ποιοι είναι οι νεκροί περιπατητές, τα ζόμπι που έχουν καταλάβει τον κόσμο ή οι ήρωες που προσπαθούν να επιζήσουν σε έναν κόσμο που ο θάνατος καραδοκεί;


Με αφορμή την έναρξη της επόμενης season, θα περιηγηθούμε στους προηγούμενους κύκλους και στα γεγονότα που έχουν οδηγήσει τον σερίφη Rick Grimes (Andrew Lincoln) και τους επιζήσαντες ήρωες και ηρωίδες στη μεγαλύτερη έως τώρα αναμέτρηση˙ σε μια καθοριστική σύγκρουση, όχι με προβλέψιμα τέρατα, αλλά με απρόβλεπτους ανθρώπους.


Season 1: Η αρχή του τρόμουΟ Rick ξυπνάει από κώμα στο νοσοκομείο και ανακαλύπτει ότι έχει εισέλθει σε μια νέα τρομακτική πραγματικότητα. Οι walkers/περιπατητές έχουν κατακλύσει τους δρόμους και λαχταρούν ζωντανά θηράματα. Ο ήρωας ψάχνει τη σύζυγό του, Lori (Sarah Wayne Callies) και τον γιο του, Carl (Chandler Riggs) και κατευθύνεται προς την Atlanta σε αναζήτηση προστασίας. Εκεί έρχεται σε επαφή με μια ομάδα επιζώντων (the Atlanta group) και επανασυνδέεται με την οικογένειά του και τον φίλο του, Shane (Jon Bernthal). Όσα μέλη της ομάδας έχουν καταφέρει να επιβιώσουν καταλήγουν στο Κέντρο Ελέγχου Νόσων, όπου ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία απέναντι στην απειλή.Season 2: Η φάρμαΟ Carl τραυματίζεται και ο Rick με την ομάδα του κατευθύνονται σε μια φάρμα, για να περιποιηθούν την πληγή. Ο Hershel (Scott Wilson) με την οικόγενειά του ζουν στη φάρμα και κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό. Στον αχυρώνα συγκεντρώνουν περιπατητές με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί θεραπεία. Η αποκάλυψη του μυστικού καταλήγει σε πανωλεθρία και οι επιζήσαντες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τo μέχρι πρότινος καταφύγιό τους.Season 3: Η φυλακή και το WoodburyΜετά από μήνες νομαδικής ζωής, οι χαρακτήρες εντοπίζουν έναν χώρο που μοιάζει ιδανικός για καταφύγιο, μια φυλακή. Εν τω μεταξύ, δύο ηρωίδες, η Michonne (Danai Gurira) και η Andrea (Laurie Holden) οδηγούνται από έναν άνδρα που αποκαλείται Κυβερνήτης/Governor (Dave Morrissey) σε μια κοινότητα περιβαλλόμενη από τείχη, το Woodbury. Σύντομα, η ομάδα του Rick και o Governor θα έρθουν σε ρήξη.Season 4: Ο δρόμος προς το Terminus, ο δρόμος προς τη σφαγήΟ Governor επιτίθεται στη φυλακή και οι ήρωες χάνουν τον χώρο που θεωρούσαν καταφύγιο. Αυτή η μεγάλη αιματοχυσία επιβεβαιώνει πως πραγματικοί εχθροί δεν είναι οι νεκροί περιπατητές, αλλά οι άνθρωποι που παρακινούνται από ιδιοτελή συμφέροντα και εξουσιομανία.


Κάποιοι χαρακτήρες κατευθύνονται σε ένα νέο καταφύγιο, στο Terminus. Ωστόσο, όπως μας έχει διδάξει έως τώρα η πλοκή, κανένα καταφύγιο δεν είναι αυτό που δείχνει. Οι κάτοικοι του Terminus τρέφονται με σάρκα… Ανθρώπινη σάρκα.Season 5: Η νέα ελπίδα στην AlexandriaΗ Carol (Melissa McBride), μία από τις πιο δυναμικές ηρωίδες της σειράς, σώζει την ομάδα που έχει αιχμαλωτιστεί από τους ανθρωποφάγους στο Terminus. Μια νέα οχυρωμένη πόλη, η Alexandria, δημιουργεί την πολυπόθητη, αλλά, ταυτόχρονα, επισφαλή ελπίδα, όχι μόνο για επιβίωση, αλλά και για ποιοτική ζωή.Season 6: Έρχονται οι ΣωτήρεςΗ Alexandria, όπως και κάθε άλλο άσυλο, ενέχει κινδύνους που προέρχονται είτε από εξωτερικές απειλές είτε από τους ίδιους τους κατοίκους της, που φαίνονται αφελείς και απροετοίμαστοι να επιβιώσουν εκτός του οχυρού της πόλης τους. Οι εξωτερικοί εχθροί που απειλούν την ηρεμία της Alexandria είναι μια ομάδα ανθρώπων, οι Wolves/Λύκοι και ένα τεράστιο κοπάδι περιπατητών που προσεγγίζει απειλητικά το καταφύγιο.


Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εχθρός δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τη δύναμή του. Ο Negan (Jeffrey Dean Morgan) ως ειρωνικός σαδιστικός τύραννος προκαλεί ένα ιδιότυπο μείγμα μίσους και συμπάθειας στο κοινό˙ στοιχείο που οφείλεται στην κατασκευή του χαρακτήρα από τους δημιουργούς, αλλά και στην επιτυχή ερμηνεία του Morgan. Ο νέος ανταγωνιστής μαζί με την πολύ ισχυρή ομάδα του, τους Saviors / Σωτήρες, επιβάλλουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Στο τελευταίο δραματικό και υπέρμετρα αγωνιώδες επεισόδιο: Η Τελευταία Μέρα στον Κόσμο / Last Day on Earth, δυο βασικοί ήρωες σκοτώνονται βάναυσα από τον Negan. Η season ολοκληρώνεται με ένα επικό cliffhanger, καθώς δεν αποκαλύπτεται ποιοι είναι οι ήρωες που σκοτώνονται στο σαδιστικό παιχνίδι επιβολής εξουσίας του Negan.


Season 7: Πριν τον πόλεμο


Οι Saviors εκμεταλλεύονται την Alexandria, το Hilltop και το Kingdom, με το να συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των αγαθών τους ως φόρο. Οι τρεις αποικίες πρέπει να συνενωθούν, για να αντιμετωπίσουν τον πιο ισχυρό εχθρό που έχει εμφανιστεί στο σύμπαν της αφήγησης. Ο Rick φαίνεται να έχει χάσει το σθένος του και πρώτη φορά μοιάζει να υποτάσσεται στον αντίπαλο άνευ όρων, σε μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι του έχει απομείνει. Σύντομα, όμως, η αρχική υποχώρηση μετατρέπεται σε διάθεση να κατατροπωθεί η τυραννία του Negan.Season 8: Ο πόλεμος


Με την αγωνία στα ύψη αναμένουμε να δούμε πώς η Πολιτοφυλακή / Militia, δηλαδή οι τρεις αποικίες, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να νικηθεί ο Negan. Ο Kirkman δήλωσε πως ο νέος κύκλος θα βασίζεται στη δράση, στη γρήγορη εξέλιξη της πλοκής και στην ορμητικότητα και ανέφερε πως ενώ στις πρώτες seasons οι χαρακτήρες τέθηκαν στη θέση τους, τώρα είναι η στιγμή να σπάσουν, να πιεστούν ακόμα περισσότερο να ανακαλύψουν τα όριά τους.


Αυτή η δήλωση σε συνδυασμό με το trailer, που βρίθει από αναφορές στο παρελθόν των ηρώων / ηρωίδων, ενώ, παράλληλα, δίνει αμφιλεγόμενα σημάδια για την εξέλιξη της δράσης, έχουν απογειώσει την αγωνία και την ένταση των θεατών, που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθεί η συγκλονιστική πολεμική αναμέτρηση!