1. Interviews

Warhaus: O τραγουδιστής του σκοταδιού και του έρωτα μιλάει στον Εξώστη

​"Όποτε βγαίνω έξω τα βράδια κάνω τη νύχτα την καλύτερή μου φίλη"

"Όποτε βγαίνω έξω τα βράδια κάνω τη νύχτα την καλύτερή μου φίλη"


*γράφει ο Γιάννης Σιφνιός


Πώς θα σας φαινόταν ένας καλλιτέχνης που κάνει φίλη του τη νύχτα, εμπνέεται από κορμιά στο σκοτάδι, αναζητά την αγάπη μέσω του αισθησιασμού και ψάχνει την αλήθεια μέσα από τα θραύσματα που αφήνει ο έρωτας στο διάβα του; Αυτός είναι ο Μaarten Devoldere και κατά κόσμον Warhaus, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και είναι μια καλή ευκαιρία να τον γνωρίσετε. «Το ''παιδί'' του Nick Cave, του Tom Waits και του Leonard Cohen». «Το απόλυτο soundtrack για μια σειρά σαν το Peaky Blinders». «Ένας τρόπος για να εθιστείς χωρίς να ακουμπήσεις ποτά, τσιγάρα ή ουσίες». Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν οι μουσικόφιλοι για να υποδεχτούν τη μουσική των Warhaus, του (σχεδόν) solo project που δημιούργησε ο Βέλγος Maarten Devoldere.


Ο Devoldere δεν είναι καινούργιος στα μουσικά πράγματα της Ευρώπης. Το 2004 σχημάτισε τους Balthazar. Μαζί τους κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ, οργώνοντας παράλληλα τα stages της Ευρώπης και της Αμερικής.


Αυτή περίπου ήταν η πορεία μέχρι τις αρχές του 2016, όταν ο αεικίνητος μουσικός αποφάσισε να ξεγυμνωθεί τελείως καλλιτεχνικά και να αφοσιωθεί σ' έναν ήχο πιο προσωπικό και εύθραυστο, έχοντας στο πλευρό του και την Sylvie Kreush, πρώην τραγουδίστρια των Soldier's Heart. Το αποτέλεσμα; Ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο παρμένο από μυθιστόρημα και νουάρ, μυστηριακή αισθητική. Ένα άλμπουμ για τον έρωτα. Ο τίτλος του: We Fucked A Flame Into Being. Η πρώτη σύλληψη του άλμπουμ έγινε σε ένα παλιό ρυμουλκό με το όνομα Warhaus, από το οποίο πήρε το όνομά του και το project.


Η υποδοχή του άλμπουμ ήταν θερμή. Τραγούδια όπως το The Good Lie, το Machinery ή το I'm Not Him κατέκλυσαν –και δικαίως− τα τοπικά εναλλακτικά ραδιόφωνα. Και κάπως έτσι, έναν μόλις χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε και το δεύτερο, ομώνυμο άλμπουμ των Warhaus. Σε αυτό το άλμπουμ ο Devoldere ακoλουθεί την επιτυχημένη συνταγή του πρώτου άλμπουμ χαρίζοντας στον ακροατή μία δεκάδα από ατμοσφαιρικά, jazzy dark pop κομμάτια. Την ίδια στιγμή, οι μουσικοί του σχήματος κάνουν το πρώτο τους sold-out live στο Λονδίνο και εμφανίζονται σε άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ευρώπη.


Μέσα στην καρδιά αυτής της παραγωγικής περιόδου, οι Warhaus θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη , Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στο WE.Τελικά τι είναι ο Warhaus, λειτουργεί ως ένα solo project ή με τη λογική μιας μπάντας;


Πρόκειται για ένα solo project.Τα τραγούδια μπορούν να παιχτούν σε διαφορετικές βερσιόν από διαφορετικούς μουσικούς,αλλά η βάση των τραγουδιών έχει να κάνει με εμένα.


Σε πολλά τραγούδια σου υπάρχει vibe από Leonard Cohen. Αποτέλεσε επιρροή;


Κυρίως εμπνέομαι μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Το να κάθομαι στο σπίτι σε μια πολυθρόνα το απόγευμα δεν είναι και το καλύτερό μου. Οπότε βγαίνω έξω τα βράδια και κάνω τη νύχτα την καλύτερή μου φίλη.


Το τραγούδι "Lοve's a stranger" μιλάει για το μπέρδεμα που προκαλεί η αγάπη και τη δυσκολία να ξεφύγει κανείς από αυτό. Τί άλλο είναι αγάπη για σένα;


Καλή ερώτηση! Η αληθινή αγάπη είναι πραγματικά σπάνια, ενώ από την άλλη ο πόθος και το να σε έλκει κάποιος σωματικά είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Όλα αυτά κάνουν την αγάπη και τον πόθο δυο τελείως διαφορετικά πράγματα και μπορεί κανείς να έχει, είτε το ένα είτε το άλλο. Το να έχεις και τα δύο είναι σπάνιο.


Υπάρχουν συγκεκριμένες εκφάνσεις της ζωής από τις οποίες αντλείς έμπνευση;


Από την αγάπη, όπως τα περισσότερα τραγούδια στον κόσμο.


Έχεις ξανάρθει στην Ελλάδα ποτέ πριν;


Όχι ποτέ, ούτε με τους Balthazar. Eίμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα είμαι εδώ.


Τι σού αρέσει περισσότερο όταν κάνεις περιοδεία;


Μου αρέσει το ότι μπορώ να μην σκέφτομαι και να ανησυχώ για τίποτα. Όταν περιοδεύω, μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ.


Τι είδους σόου θα πρέπει να περιμένει το κοινό που θα έρθει να σε ακούσει στη Θεσσαλονίκη;


Πολύ σκοτεινό και αισθησιακό. Ελπίζω να είναι ένα σόου που θα μπορώ να μυρίσω και να αφουγκραστώ το ελληνικό κοινό από κοντινή απόσταση!


Οι Warhaus θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στο WE.


Fbook Event: https://www.facebook.com/events/142814869766067/