1. Interviews

Δημήτρης Αποστολάκης - Χαΐνηδες: "Ανακαλύπτω την ποίηση στους ανθρώπους και στη φύση"

συνέντευξη στη Δάφνη Τσάρτσαρου

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα "Κι όμΩς κινείται" (χορός/ακροβασία) στη μουσική παράσταση "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μιλήσαμε με τον φωτεινό καλλιτέχνη Δημήτρη Αποστολάκη λίγες μέρες πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη.


Οι Χαΐνηδες ξεκίνησαν το 1990 στην Κρήτη. Τι έχει αλλάξει στη δομή και στα πλάνα σας από τότε και τι έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο;

Αναλλοίωτα μένουν α) η ισότητα αμοιβών, β) οι ειλικρινείς διαλεκτικές σχέσεις γ) η αδιάκοπη παιδιάστικη εξερεύνηση του αγνώστου και δ) το άφθονο γέλιο. Όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν διαρκώς.


Σαν μουσικός, ποιους καλλιτέχνες προτιμάτε; Τι ακούτε στο σπίτι σας;

Προτιμώ τους πραγματικούς καλλιτέχνες, δηλαδή αυτούς που αναδίδουν απόκοσμη ιερότητα. Σπάνια ακούω μουσική στο σπίτι γιατί συμπάσχω και γίνομαι άνω-κάτω.


Η τέχνη απαιτεί έμπνευση. Εσείς από που αντλείτε τη δική σας;

Δεν ξέρω από που έρχεται η έμπνευση κι ούτε ενδιαφέρομαι να μάθω.

Οι στίχοι σας εύκολα μπορούν να παραπέμψουν σε ποίηση. Εσείς τι σχέση έχετε με αυτή; Διαβάζετε ποίηση και λογοτεχνία, γενικότερα;

Διαβάζω τα πάντα. Προτιμώ φυσική, φιλοσοφία, ιστορία, θρησκειολογία, κοινωνική ανθρωπολογία και Αστερίξ. Λιγότερο λογοτεχνία και ακόμη λιγότερο ποίηση. Την τελευταία την ανακαλύπτω στα ζωντανά βιβλία: στους ανθρώπους και στη φύση ολάκερη.


Πριν δυο μέρες, δειλινό, λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο Μ.Βρετανία, έπεσε το μάτι μου στο πεζοδρόμιο και συγκεκριμένα στο απίστευτης τρυφερότητας βλέμμα ενός άστεγου προς ένα μωρό γατάκι, που πρόβαλε το μικροσκοπικό κεφαλάκι του από τον κόρφο του άγνωστου άνδρα.


Ένα πιθηκοειδές αγκαλιά μ' ένα αιλουροειδές, απόβραδο, στη μοναξιά του τσιμεντένιου δάσους. Η Παναγία η Βρεφοκρατούσα. Μια πινελιά κόκκινη σε έναν κόσμο γκρί. Το χαμόγελο της αθλιότητας. Ο καθρέπτης των αντιφατικών ζωών μας.
Εκτός από μουσικός είστε και φυσικός. Πώς γίνεται να συνδυαστούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κλάδοι σε έναν άνθρωπο; Τι αγαπάτε περισσότερο;

Τα αντίθετα είναι συμπληρωματικά. Η πραγματική επιστήμη είναι και υψηλή τέχνη και το αντίστροφο. Η επιστήμη παίρνει υλικά από τον έξω κόσμο και αλλάζει το μέσα μας και η τέχνη παίρνει υλικά από το μέσα κόσμο και αλλάζει το έξω μας.


Εκτός από μουσικός είστε και φυσικός. Πώς γίνεται να συνδυαστούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κλάδοι σε έναν άνθρωπο; Τι αγαπάτε περισσότερο;

Κοινό τους χαρακτηριστικό η αφιέρωση και η έρευνα. Δεν μπορώ να αγαπώ τον σπλήνα μου λιγότερο από τα νεφρά μου ή το αντίθετο.


Τι θυμάστε πιο έντονα από το μουσικό σας ταξίδι, τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια; Υπάρχει κάποιο συμβάν ή κατάσταση που σας έχει μείνει;

Η ζωή μου είναι τόσο γεμάτη που δε χωράει αναπολήσεις, συγκρίσεις και αποτιμήσεις. 'Ολες οι στιγμές είναι μοναδικές, γαλαζοπράσινες χάντρες σ' ένα παράξενο περιδέραιο, που πότε-πότε μια παιγνιδιάρικη ηλιαχτίδα τις χαïδεύει τυχαία.


Image may contain: one or more people, people on stage and text


Σε τι περίοδο βρίσκεστε δισκογραφικά; Ποια είναι τα επόμενο σχέδια σας;

Δεν μπορώ να μιλήσω για σχέδια διότι δεν είμαι αρχιτέκτων. Το μόνο που μπορώ να σας εκμυστηρευτώ είναι ότι αυτόν τον καιρό είμαι σφόδρα ερωτευμένος μ' ένα σκουπόξυλο μήκους ενός μέτρου.