1. Θέματα

Απομιμήσεις μιας ζωής: Ευχή και Κατάρα

γράφει η Ιωάννα Λιούτσια

φωτογραφία: Αντώνης Βλάχος


Τελευταία θα μπορούσα να ζω μεταχειριζόμενη μόνο την φράση "ευχή και κατάρα σου δίνω..". Τώρα αυτό, μάλλον δεν είναι και πολύ καλό, για τους άλλους τουλάχιστον. Τι ακολουθεί αυτήν την φράση; "Αν το ξανακάνεις" , "αν το ξαναπείς",

" αν τυχόν".. Μα καλά, τόσο χειριστική έχω καταντήσει;


Η αλήθεια είναι πως από πάντα με γοήτευαν και οι ευχές και οι κατάρες. Ο Λόγος γενικά ως Δράση. Η ευχή και η κατάρα είναι λόγοι επιτελεστικοί. Δεν είναι κούφιοι. Θες κάτι να συμβεί, το λες για να το πιστέψεις εσύ, για να το ακούσει το σύμπαν (;), για να το ξορκίσεις ή να ξορκίσεις τους άλλους. Αντιθετικές δυνάμεις κι ωστόσο συγγενείς. Δεν είναι τυχαίο που λένε "πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί". Ή το άλλο, που το αποδίδουν στον O. Wilde και λέει πως υπάρχουν μόνο δύο δεινά σ' αυτήν την ζωή: να μην γίνει αυτό που θες, και να γίνει.


Όταν ήμουν μικρή δεν μπορούσα να καταλάβω αυτήν την φράση. Ευχή και κατάρα. Τι σημαίνει ευχή ΚΑΙ κατάρα; Ή το ένα ή το άλλο. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιώ ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι, σε κάτι καλό μπορεί να υπάρχει κάτι άσχημο, αλλά σε κάποια άσχημα δεν γίνεται να υπάρχει κάτι καλό. Αλλά ας μην απαισιοδοξούμε.

Είναι μαγικές λοιπόν οι ευχές μας και αποτροπαϊκές οι κατάρες μας. Σίγουρα και το αντίθετο. Άλλωστε μια δική μας ευχή μπορεί να είναι η κατάρα κάποιου άλλου. Μπορεί το Σύμπαν να μην θέλει να μας ακούσει, για την ακρίβεια (όχι – και -τόσο – αγαπημένε μου Πάολο Κοέλιο) το Σύμπαν αδιαφορεί πλήρως για το τι θέλουμε και τι όχι εμείς. Οπότε που καταλήγουμε; Συν Αθηνά και χείρα κίνει, αλλά πες και δυο λογάκια παραπάνω, δεν χάθηκε ο κόσμος. Άλλοι το λένε προσευχή, άλλοι μαγεία, άλλη μάντρα..Ο καθένας με ό,τι ξεπερνά την καθημερινότητά του. Εγώ τα λέω γελώντας.


υγ. α) ο αγαπημένος Ρολάν Μπαρτ μπλέκει εντέχνως το σώμα του κειμένου με το σώμα του αγαπημένου / Ξέρω ότι δεν γράφω για τον άλλο, ξέρω ότι τα πράγματα που πρόκειται να γράψω δεν θα με κάνουν ποτέ ν' αγαπηθώ απ'αυτόν που αγαπώ, ξέρω ότι η γραφή δεν αντισταθμίζει τίποτα, δεν εξιδανικεύει τίποτα, ξέρω ότι η γραφή βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου εσύ δεν είσαι. Η γνώση αυτή σημαδεύει το ξεκίνημα της γραφής /


Λόγος – Επιθυμία – Γραφή

Ευχή - Επιθυμία - Κατάρα