1. Interviews

Αρσένιος Γαβριηλίδης: «Πάντα ο άνθρωπος θα αναζητά την αγάπη και θα παλεύει για αποδοχή ακόμη και από τον ίδιο τον εαυτό του»

συνέντευξη στη Δάφνη ΤσάρτσαρουΤο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι γνωστό. Μία ιστορία που μιλά με το δικό της τρόπο για τη διαφορετικότητα, την αληθινή αγάπη, τη δοτικότητα και την αποδοχή. Φαντάσου αυτή την ιστορία σε μία ροκ εκδοχή και δοσμένη με μία διαφορετική, εναλλακτική διάθεση.


Ο «Μολυβένιος Στρατιώτης» είναι ο Αρσένιος Γαβριηλίδης, ο οποίος μιλά στον Εξώστη για την παράσταση και τα παραμύθια για μικρά και ..μεγάλα παιδιά!


Ο Μολυβένιος Στρατιώτης σε μία ροκ εκδοχή. Πείτε μας μερικά λόγια για το πως προσεγγίσατε την παράσταση μαζί με τη σκηνοθέτη;

Ο Μολυβένιος Στρατιώτης είναι ένα ροκ μιούζικαλ. Το ότι η ιστορία έχει ως πρωταγωνιστή ένα «ατελές» παιχνίδι, καθιστά όλο το παραμύθι ροκ, καθώς ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Όταν ρώτησα την κυρία Τόλη κάποια πράγματα για τον Μολυβένιο, εκείνη έσφιξε τα χέρια της μπροστά από την καρδιά της και στη συνέχεια τα άνοιξε διάπλατα λέγοντάς μου πως ο Μολυβένιος ανοίγει και χαρίζει απλόχερα όλη την καρδιά του. Αυτή την κίνηση θυμάμαι κάθε φορά που μελετώ τον ρόλο και κάθε φορά που γίνομαι ο Μολυβένιος. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με όλα τα συναισθήματα του χαρακτήρα και πραγματικά η αίσθηση ήταν πολύ γλυκιά, γιατί η καρδιά του μπορεί να αλλάξει τα πάντα.


Η ιστορία του Μολυβένιου Στρατιώτη είναι γνωστή κι αγαπημένη. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο παραμύθι και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Η κυρία Τόλη, ως σκηνοθέτης που έκανε και τη διασκευή του έργου, διάλεξε τη συγκεκριμένη ιστορία γιατί τη θεώρησε την πιο συγκινητική από όλες τις γνωστές ιστορίες αγάπης. Όπως η ίδια αναφέρει στο σκηνοθετικό της σημείωμα, αυτό το παραμύθι είναι αγνό και περιεκτικό σε νοήματα, σύνθετο και τόσο ουσιαστικό που αναμφισβήτητα είναι ένα αριστούργημα. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Ο έρωτας, η φιλία και η οικογένεια παρουσιάζονται όπως είναι στην πραγματικότητα . Με τις καλές και τις δύσκολες στιγμές τους και με όλα όσα μπορούν να περιλαμβάνουν αυτές οι σχέσεις. Η διαφορετικότητα του Μολυβένιου και η αποδόμηση της τελειότητας που χαρακτηρίζουν την παράσταση περνούν το σαφές μήνυμα της αποδοχής.


Η παράσταση απευθύνεται κατ' εξοχήν σε παιδιά, τα οποία όμως συνοδεύονται από ενήλικους. Πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε μια παράσταση «για όλους»;

Συχνά ακούμε τη φράση: ό,τι είναι καλό για τα παιδιά, είναι καλό και για τους ενήλικες. Θεωρώ πως η αγάπη και η αποδοχή είναι θέματα που δεν οριοθετούνται ηλικιακά και είναι πάντα αντικείμενα στη σκέψη της ανθρώπινης ψυχής. Έχοντας λοιπόν αυτή τη θεματολογία, το έργο καθίσταται σίγουρα κατάλληλο για ενήλικες. Πάντα ο άνθρωπος θα αναζητά την αγάπη και θα παλεύει για αποδοχή ακόμη και από τον ίδιο τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, οι φαντασμαγορικές χορογραφίες και οι υπέροχες φωνές του θιάσου τους κρατούν σε εγρήγορση και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.


Πέρα από τη ροκ «διάθεση», έχουν γίνει επιπλέον αλλαγές στο κλασικό παραμύθι;

Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές. Η σκιά του κακού Τζακ παραμένει στην εκδοχή μας, να ζει και να συμπεριφέρεται ως σκιά του, αλλά είναι μια κούκλα όπως τα υπόλοιπα παιχνίδια και μάλιστα μια κούκλα με τη μορφή ενός ροκ τραγουδιστή. Οι δυο ερωτευμένοι ήρωες στο τέλος συνεχίζουν να ζουν μαζί αγαπημένοι δείχνοντας στα παιδιά την αγάπη τους. Στην πρωτότυπη εκδοχή η μπαλαρίνα διακατέχεται από συναισθήματα αυτοθυσίας και ρίχνεται στη φωτιά μαζί με τον αγαπημένο της. Κάτι τέτοιο, όπως είναι λογικό, δε θα ήταν κατανοητό στις μικρές ηλικίες και γι' αυτό επιλέχθηκε ένα διαφορετικό τέλος. Επίσης, ο Μολυβένιος στο τέλος της ιστορίας βιώνει ένα θαύμα, καθώς εμφανίζεται αρτιμελής σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά και πνευματικά, αφού όπως λέει, αποκτά καρδιά και πληθώρα συναισθημάτων.


Ενσαρκώνετε το ρόλο του πρωταγωνιστή, Μολυβένιου Στρατιώτη. Δώστε μας κάποια στοιχεία για τον ρόλο.

Κάθε φορά που με ρωτούν για τον Μολυβένιο, απαντώ το εξής: O Mολυβένιος είναι αυτός που θα ήταν ωραίο να γίνουμε όλοι οι άνθρωποι. Βρίσκεται σε πλήρη επαφή με το σώμα και την αναπηρία του, την οποία αποδέχεται με θάρρος ακόμη και όταν χλευάζεται ή υποτιμάται από τρίτους για αυτήν. Αν και έχει μόνο ένα πόδι, συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του δωματίου χορεύοντας και παίζοντας με τα υπόλοιπα παιχνίδια. Είναι ιδανικός φίλος που όταν προδίδεται ξέρει να συγχωρεί τα λάθη της παρόρμησης και περιμένει υπομονετικά τη συμφιλίωση. Είναι ερωτευμένος με τη μπαλαρίνα στο πρόσωπο της οποίας αναγνωρίζει ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο συναίσθημα το οποίο τον φοβίζει χωρίς να τον εμποδίσει να το βιώσει. Σε κάθε δυσκολία βρίσκει κάτι όμορφο και νομίζω πως αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Είναι ωραίος τύπος ο Μολυβένιος.


Ποιες είναι μέχρι στιγμής οι κριτικές που λαμβάνετε από τους θεατές;

Οι κριτικές είναι πολλές και όλες τόσο όμοιες και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές. Ο κόσμος ενθουσιάζεται με τα σκηνικά, τα τετράφωνα τραγούδια, τις χορογραφίες και τα κοστούμια. Τα παιδιά την ώρα της σκηνικής δράσης εκφράζουν τη συμπάθεια και την αντιπάθειά τους σε όλους τους χαρακτήρες του έργου. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες από κάποιους θεατές σε θέματα πλοκής αλλά και οι πιο απαιτητικοί στο τέλος εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για το έργο.


Τέλος, εάν έπρεπε να επιλέξετε όποιο παραμύθι θέλατε για να παρακολουθήσει το παιδικό κοινό και να πάρει κάποιο μήνυμα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα επέλεγα την ιστορία της Παπλωματούς. Μπορεί να ανέβηκε πέρυσι στο Αριστοτέλειον, αλλά ποιος θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από την ιστορία μιας γυναίκας που αποποιήθηκε τα πλούτη και την κοινωνική τάξη της, επιλέγοντας να ζει στη φύση κεντώντας με όλη της την αγάπη παπλώματα για τους συνανθρώπους της; Όλοι έχουμε τέτοιες ιστορίες εξιδανικευμένες στο μυαλό μας, αλλά φανταστείτε να γεμίζαμε ξαφνικά από τέτοιους ανθρώπους με διάθεση αυτοθυσίας. Τι ωραίος που θα ήταν ο κόσμος!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, 546 21, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:30 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 250 303)


Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (με διάλειμμα)


Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ ανέργων (απαραίτητη η επίδειξη κάρτας ανεργίας στο ταμείο) | 10€ οικογενειακό (4 άτομα και άνω)

Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr | 10€ κανονικό | 9€ οικογενειακό (4 άτομα και άνω)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 262 051

Περισσότερα: www.aristoteleion.gr | www.facebook.com/theatroaristoteleion