1. Mind the art

«Άτρεπτο – Φωνές ερωτικού λόγου» | Μια σύντομη συνομιλία με την ομάδα Μονόκυκλο

της Δάφνης Τσάρτσαρου


«Ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο όνειρο αλλά και ο χειρότερος εφιάλτης» -Σαίξπηρ-


Η ομάδα «Μονόκυκλο», με γνώμονα τα «Αποσπάσματα ερωτικού λόγου» του Ρόλαντ Μπαρτ και μέσα από αυτοσχεδιασμούς και βιωματικές ασκήσεις θα μας παρουσιάσει στο χώρο του Μπενσουσάν Χαν, αυτό που όλοι αναρωτιώμαστε τι είναι και συνεχώς το αναζητούμε: τον έρωτα.


Λίγο πριν από τις δύο, μοναδικές performance τους, απαντούν σε τέσσερα ερωτήματα που τους θέτει ο Εξώστης για την ομάδα και για το θέμα που καταπιάνονται ...Πώς προέκυψε η έρευνα-project για τη σημασία του έρωτα και το πως τον αντιλαμβάνονται η άνθρωποι;

Η παράσταση ξεκίνησε ως μια έρευνα περισσότερο προσωπική, για τον πως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται σκέφτεται και βιώνει τον έρωτα.

Ήταν μια βιωματική διαδικασία που ξεκίνησε με κάποια ερωτήματα. Ερωτήματα σχετικά με τη φύση του έρωτα , τις προεκτάσεις του στη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και τη πορεία του μέσα στους αιώνες από τον πρώτο άνθρωπο ως και τώρα. Μα πιο πολύ οι ερωτήσεις κατέληξαν να γίνουν προσωπικές.

Μέσα σε ένα ασφαλές και πρόσφορο έδαφος προβών ο καθένας έθεσε το δικά του ζητήματα σε σχέση με τον έρωτα μέσα από σειρά αυτοσχεδιασμών που είχαν να κάνουν με τη κίνηση το τραγούδι και την αυτόματη γραφή.

Και έπειτα στραφήκαμε ξανά προς την τέχνη από όπου και πάλι αντλήσαμε υλικό ορμώμενοι από τη προηγούμενη διαδικασία, που μας είχε αποκρυσταλώσει λίγο καλύτερα ,σε αυτό τον θεματικό ωκεανό που είναι ο έρωτας τι ήταν αυτό που μας απασχολεί και που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε.

Τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Ρ.Μπάρτ ήταν μάλλον τα κείμενα που κλείσανε μέσα τους αυτή τη πολύ δικιά μας πρόθεση. "Το Θέλω να καταλάβω"

Να καταλάβω γιατί νιώθω έτσι, πως νιώθει ο άλλος και τέλοσπαντων ποιά είναι η ταυτότητα του ερωτευμένου υποκειμένου και πως αυτή βιώνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά.Τι ξεχωρίζετε περισότερο από το έργο «Αποσπάσματα ερωτικού λόγου» του Μπαρτ; Κάποιο απόσπασμα που να ταυτίζεστε πιο πολύ;

Ένα από τα κείμενα που μας ώθησε στη δημιουργία μιας πολύ δυνατής σκηνής,είναι το εξής: «Όταν το δάχτυλό μου από απροσεξία...» (Επαφές)

Κάθε επαφή θέτει, για τον ερωτευμένο, το αίτημα της ανταπόκρισης : ζητάς από το δέρμα να δώσει μιαν απάντηση. (Σφιξίματα χεριών – τεράστιος μυθιστορηματικός φάκελος-, χειρονομία κρατημένη μέσα στην παλάμη, γόνατο που δε λέει να ξεμακρύνει, χέρι απλωμένο, σα να μη συμβαίνει τίποτε, στη ράχη του καναπέ όπου ο άλλος γέρνει σιγά σιγά το κεφάλι του, για να ξεκουραστεί ιδού η παραδείσια περιοχή των λεπτών και λαθραίων σημείων. Μια γιορτή, θα λεγες όχι των αισθήσεων, αλλά του νοήματος.)

Το νόημα (το πεπρωμένο) ηλεκτρίζει το χέρι μου. Θέλω να ξεσκίσω το αδιαφανές σώμα του άλλου, να το υποχρεώσω να μπει στο παιχνίδι του νοήματος. Θέλω να το κάνω να μιλήσει. Στο ερωτικό πεδίο δεν υφίσταται acting out: καμία παρόρμηση, ίσως και καμία απόλαυση, μόνο σημεία.Τι θα θέλατε να σκεφτούν / αποκομίσουν οι θεατές φεύγοντας από το Μπενσουσάν Χαν;

Η παράσταση μας καλεί να κοιτάξουμε για λίγο προς τα μεσά. Σε μια απόπειρα να συναντήσουμε το ερωτευμένο εγώ μας. Και με αυτό να κινήσουμε και πάλι προς τα έξω για τις κοινωνικές πολιτικές και ανθρωπιστικές μας αναζητήσεις..ερωτευμένοι με τη ζωή!Υπάρχει, τελικά, ο έρωτας στις μέρες μας;

Κάποιος φίλος της παράστασης μας είπε στη διάρκεια των προβών. "Μα ποιος ασχολείται εν έτη 2019 με τον Έρωτα;" Νομίζω η απάντηση δίνεται από την ίδια την παράσταση, που ενώ δεν αποτελεί ένα διαχρονικό έργο για τον έρωτα όπως ας πούμε ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, είναι σύγχρονο γιατί κινεί προσωπικά βιώματα και θέσεις του καθένα μας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

«Άτρεπτο- Φωνές ερωτικού λόγου» / Μονόκυκλο

8 & 9 Ιανουαρίου

Στο Μπενσουσάν Χαν

Διπλές παραστάσεις στις 20.30 και στις 22.30

Διάρκεια παράστασης: 50'

Trailer παράστασης: https://youtu.be/Y4AUWkpOgmoΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

Circus | Dance | Yoga

Αρχελάου 4, Τ.Κ. 54643, Ανάληψη

Τηλ. 2314032011 & 6936142874

facebook: ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ

instagram: monokyklo