1. Θέματα

Βουτιά στην ιστορία της Νότιας Ιταλίας

γράφει η Νέλλη Χατζοπούλου / Gyristroula

Μια ιδιότυπη ξενάγηση στο "Λας Βέγκας" της Ρωμαϊκής ΑυτοκρατορίαςΣτο Νότο της Ιταλίας, μόλις λίγη ώρα έξω από τη Νάπολη, βρίσκεται ένας θησαυρός, γνωστός μόνο σε λίγους: Το Υποβρύχιο Αρχαιολογικό Πάρκο της Baia. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλά κρυμμένα αρχαιολογικά "διαμάντια" της χώρας, η επίσκεψη του οποίου πραγματοποιείται με τον πλέον ασυνήθιστο τρόπο και συγκεκριμένα μέσω καταδύσεων.


Για την ιστορία, η Baia λέγεται ότι πήρε το όνομά της από ένα σύντροφο του Οδυσσέα και τιμονιέρη του πλοίου του, τον Βαῖο, του οποίου ο τάφος πιθανολογείται ότι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν επίσης γνωστή και ως Porto Julious, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ναυστάθμους του αυτοκρατορικού στόλου.


Ο πραγματικός όμως λόγος για τον οποίο το όνομά της Baia αντηχούσε στον αρχαίο κόσμο ήταν η έκλυτη ζωή και τα ηδονιστικά πάρτι των διάσημων επισκεπτών της. Το "Las Vegas της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας" ήταν το πιο γνωστό, κοσμοπολίτικο θέρετρο της αυτοκρατορίας με αποκλειστικούς επισκέπτες τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και την ελίτ της αρχαίας Ρώμης.Νέρωνας, Κικέρων, Ιούλιος Καίσαρας, Καλιγούλας και Κλαύδιος ήταν κάποιοι από τους αυτοκράτορες που διατηρούσαν στην Baia τις καλοκαιρινές τους κατοικίες. Τα συμπόσια που διοργάνωναν ήταν διαβόητα και συχνά εξελίσσονταν σε πολυήμερα κυνήγια της απόλυτης ηδονής. Οι αναφορές που έχουν γίνει για αυτά στα αρχαία συγγράμματα είναι πολλές.


Η περιοχή ήταν γνωστή για τα ιαματικά της νερά και διέθετε όχι μόνο τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα λουτρά της αυτοκρατορίας, αλλά και καζίνο. Οι ιστορίες που έχουν γραφτεί για αυτήν είναι ατελείωτες. Εδώ σύχναζε ο Λούκουλλος και παρέθετε τα περίφημα γεύματά του, εδώ παρέδωσε το πνεύμα του ο "δικός μας" ο Αδριανός και εδώ συνειδητοποιούμε ότι οι Ρωμαίοι έκαναν ασυναγώνιστα beach party.Ένα καταγεγραμμένο γεγονός που αποδεικνύει τι έχουν δει τα βυθισμένα σοκάκια της είναι ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον γνωστό για τις ακρότητές του Καλιγούλα. Συμβουλεύτηκε, λέει, κάποτε έναν αστρολόγο για ένα θέμα που τον απασχολούσε, λαμβάνοντας τελικά την απάντηση ότι αυτό που ρωτούσε ήταν τόσο δυνατό να πραγματοποιηθεί όσο θα ήταν να διασχίσει τον κόλπο, ιππεύοντας το άλογό του.


Ως γνωστό, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας αντιμετώπιζε μια δυσκολία στο να δέχεται αρνητικές απαντήσεις. Διέταξε, λοιπόν, να επιτάξουν όλα τα πλοία της περιοχής και αφού τα έδεσε μεταξύ τους, τα γέμισε με άμμο και δημιούργησε μια γέφυρα, μήκους πέντε χιλιομέτρων. Ντυμένος με τον ολόχρυσο χιτώνα του πήρε το άλογό του και διέσχισε τον κόλπο.Αυτά κι άλλα πολλά συνέβαιναν στη Baia των αρχαίων χρόνων. Με την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σταδιακά έχασε την αίγλη της, δέχτηκε επιθέσεις από επίδοξους κατακτητές, εκκενώθηκε λόγω ελονοσίας, για να έρθει η χαριστική βολή από μια μεγάλη σεισμική δόνηση που βύθισε την πόλη και τα ανομήματά της.


Για αιώνες ολόκληρους η Baia είχε ξεχαστεί και μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα η

αρχαιολογική υπηρεσία άρχισε να ασχολείται μαζί της. Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ειδικούς επιστήμονες, για αυτό και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το Υποβρύχιο Αρχαιολογικό Πάρκο. Η επίσκεψη σε αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας εξουσιοδοτημένης καταδυτικής εταιρείας, της οποίας το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό πραγματοποιεί ξεναγήσεις. Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κατάδυση ή snorkeling, ενώ μια δεύτερη εταιρεία παρέχει τουρ με Glass Bottom Boat για όσους δεν επιθυμούν να βραχούν.


Πρόκειται, ανεπιφύλακτα, για μια σπουδαία εμπειρία στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε δρόμους, μαγαζιά, πισίνες και λουτρά. Θα βρεθείτε στο Νυμφαίο του Κλαύδιου και θα εκπλαγείτε πραγματικά από τα καλοδιατηρημένα μωσαϊκά. Όλα αυτά κολυμπώντας μέσα στην ιστορία, σε μια σχεδόν μηδενικής δυσκολίας διαδρομή.


Η πρόσβαση από τη Νάπολη είναι εύκολη, και το σύνολο των εξόδων της εκδρομής είναι χαμηλό. Το κόστος ανέρχεται στα 40 ευρώ, και συμπεριλαμβάνει έξοδα μετακίνησης, και μια υποβρύχια ξενάγηση. Αν επιλέξετε δε, το Glass Bottom Boat, το κόστος είναι λιγότερο από 15 ευρώ. Όταν σας φέρει, λοιπόν, ο δρόμος στη νότια Ιταλία, μη διστάσετε. Περιπλανηθείτε στους απόηχους των γέλιων και των χορών και βιώστε την πιο ιδιότυπη ξενάγηση της ζωής σας.


για περισσότερα ταξίδια διαβάστε εδώ