1. Interviews

Δαιμονία Νύμφη: "Η μουσική είναι μια γλώσσα που αφορά όλο τον κόσμο και έτσι την αντιμετωπίζουμε"

Μια συνομιλία λίγες μέρες πριν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη

Με "αέρα" από αρχαία Ελλάδα, λύρα, βάρβιτο και μυστικιστικές τελετές, οι Δαιμονία Νύμφη είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα που έχει γεννήσει η χώρα μας, με κάθε ζωντανή εμφάνιση να γίνεται μοναδική εμπειρία.


Στις 7 Φεβρουαρίου, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και στο Principal Club Theater. Λίγες μέρες πριν από το live, συνομιλούν με τον Εξώστη για το ξεχωριστό της δουλειάς τους, τις εμπνεύσεις, τις συναυλίες και τη γενικότερη πορεία τους ....
Ποια ανάγκη δημιούργησε τους "Δαιμονία Νύμφη" και πως αυτοπροσδιορίζεστε μουσικά μετά από όσα έχετε καταφέρει;
Τους "Δαιμονία Νύμφη" δημιούργησε η επιθυμία για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου, η ανάγκη να πειραματιστούμε, να ανακαλύψουμε,να διαμορφώσουμε το δικό μας πρωτότυπο ήχο. Όσο για το πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε,θα έλεγα καλύτερα ότι συνεχώς επαναπροσδιοριζόμαστε μουσικά.

Πόση Ελλάδα κρύβουν μέσα τους οι Δαιμονία Νύμφη και με ποιον τρόπο;
Αυτό που εξωτερικεύουμε μέσω της τέχνης είναι κυρίως τα βιώματα μας, η καθημερινότητα μας και η σχέση μας με τους άλλους. Δεν μας αφορά μόνο το ελληνικό στοιχείο αλλά κυρίως το παγκόσμιο, η μουσική είναι μια γλώσσα που αφορά όλο τον κόσμο και έτσι την αντιμετωπίζουμε και εμείς.

Λύρες, μυστικισμός, ταξίδια, δημιουργία στο ζενίθ! Τι θυσίες χρειάζονται και πόση ζωή "ξοδεύετε" για αυτό το μουσικό πρότζεκτ;
Οι θυσίες είναι πάντα γλυκιές γιατί κάνουμε αυτό που αγαπάμε κι έτσι ο χρόνος που αφιερώνουμε σ' αυτό δεν μας βαραίνει.

Μετά από τόσα Live εντός και εκτός ελληνικών ορίων, τι είναι αυτό που σας κρατάει ενωμένους στην σκηνή;
Δεν είναι τόσο οι ζωντανές εμφανίσεις, όσο είναι η αναζήτηση της αισθητικής, αυτή που μας ταιριάζει με συνοδοιπόρους και ενώνει τις πορείες μας.

Το Λονδίνο παραμένει η έδρα σας; Γιατί έγινε αυτή η επιλογή; Πως και που κάνετε πρόβες;
Ναι, το Λονδίνο είναι ακόμα η έδρα του σχήματος αν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με το ένα πόδι στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η μετακόμισή μας στο Λονδίνο έγινε για λόγους που δεν είχαν μεγάλη σχέση με τη μουσική μας πορεία,μάλιστα θα έλεγα ότι τα πρώτα χρόνια τη δυσκόλεψαν και λιγάκι.Έτσι καταλήξαμε για παράδειγμα να κάνουμε πρόβες στα πιο απίθανα μέρη,σε μια εγκαταλελειμένη παμπ,σ'ένα γκαράζ,στον κήπο του σπιτιού,σε μια πρώην αποθήκη που είχε μετατραπεί σε κοινόβιο ακροβατών , στα παρασκήνια του Brixton Academy...

Πως η μουσική εκπαιδεύει το "μέσα" μας για να δημιουργούμε και να ξαλαφρώνουμε, πιστεύετε;
Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ακροατή , για τον μουσικό είναι μία συνεχής πάλη αναζήτησης και ενδελεχούς εργασίας.

Ποιος σας "βάφτισε" και τι αντιπροσωπεύει τελικά το όνομα σας;
Δαιμονία Νύμφη σημαίνει Θεική Νύμφη και είναι στην ουσία μία οντότητα που δημιουργήσαμε με την φαντασία μας, εμπνευσμένοι από την ελληνική μυθολογία.

Η Θεσσαλονίκη τι κοινό έχει για ένα συγκρότημα όπως το δικό σας και πως προετοιμάζεστε κάθε φορά γι' αυτό;
Η Θεσσαλονίκη πάντα μας στήριζε, το κοινό της μας είχε αγκαλιάσει στα πρώτα βήματά μας . Και παρόλο που λείψαμε για μια ολόκληρη δεκαετία από τα συναυλιακά δρώμενα είναι και πάλι εδώ να μας αφήσει να το ταξιδέψουμε.

Για που θα βάλετε πλώρη μετά από δω και σε ποιο σημείο σας συναντάμε δισκογραφικά;
Έχουμε κάποιες προτάσεις σε μακρινά μέρη αν και κυρίως θα κινηθούμε εντός Ευρώπης. Δισκογραφικά έχουμε πάρα πολλά projects που τρέχουν αυτή την στιγμή , αλλά η όλη διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα. Η επόμενη δουλειά που θα κυκλοφορήσει πάντως θα είναι το προσωπικό άλμπουμ του Σπύρου Γιασαφάκη ''Improvisations on ancient Greek instruments II''.

Αν μπορούσαμε να δούμε στο βάθος των "Δαιμονία Νύμφη"... τι επιρροές έχετε, τι αποτελεί για σας έμπνευση πλέον, τι σας αρέσει να ακούτε, τι θαυμάζετε μουσικά;
Οι επιρροές μας είναι πάρα πολλές, άλλες εμφανείς κι άλλες καλά κρυμμένες. Αυτό που έχει σημασία για μας όμως,είναι περισσότερο ο τρόπος που αυτές φιλτράρονται στη διαδικασία της σύνθεσης.Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε, μια εικόνα, ένα ταξίδι,ένας ήχος.
Μας αρέσει να ακούμε διαφορετικές μουσικές,αλλά κι αυτό είναι ένα στοιχείο που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία σύγκλισης των διαφορετικών μουσικών εμπειριών στην αναζήτηση μιας κοινής αισθητικής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δαιμονία Νύμφη

@Principal Club Theater

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00

Ώρα έναρξης: 22.00

Προπώληση στα 10 ευρώ


Principal Club Theater

Fix, 26ης Οκτωβρίου 15, 54627, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο για πληροφορίες 2310428088

email: info@principalclub.com