1. Mind the art
  2. Εικαστικά

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Is he the Great Tamer ?

γράφει η Ιωάννα Λιούτσια


The Great Tamer, δηλαδή, ο "σπουδαίος θηριοδαμαστής" σε ελεύθερη μετάφραση, ονομάζεται η νέα παράσταση που πρόκειται να παρουσιάσει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.


Η παράσταση, στην οποία παίρνουν μέρος 11 ηθοποιοί – χορευτές, θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαίου και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στις 11 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου πρόκειται για ένα εγχείρημα που καταπιάνεται με το ερώτημα αν και κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή μπορεί να ιδωθεί ως ένα ταξίδι εξερεύνησης, ή ως ένα κυνήγι του χαμένου θησαυρού ή τέλος, ως μια ανασκαφή του εαυτού μας που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια βαθιά κρυμμένα νοήματα.


Φωτογραφία © Julian MommertΌπως προκύπτει από τα παραπάνω, έχουμε γνώριμα ζητήματα της προβληματικής του Δ.Παπαϊωάννου που επανέρχονται σε κάθε δουλειά του, μπολιασμένα κάθε φορά και με άλλα στοιχεία, με άλλες διαστάσεις. Όμως, αυτά δεν είναι τα κυρίαρχα θέματα όλων των τεχνών και των καλλιτεχνών έτσι κι αλλιώς;


Γεννημένος το 1964 στην Αθήνα, ο Παπαϊωάννου μετρά ήδη 30 χρόνια καριέρας. Ξεκινώντας ως εικαστικός καλλιτέχνης, έχοντας μαθητεύσει ως ζωγράφος πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη σε ηλικία 17 ετών αλλά και αργότερα στη Σχολή Καλών Τεχνών στα εργαστήρια του Δ.Μυταρά και της Ρ. Παπασπύρου, η εικαστική προσέγγιση στα project του, είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Κάθε έργο που παρουσιάζει φαίνεται να ξεκινά από ένα ή ως ένα αισθητικό γεγονός. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη των έργων του.


Συνεχίζοντας με τα βιογραφικά του, αξίζει να ειπωθεί ότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Ομάδας Εδάφους" (1986-2002), όπου είχε τη σύλληψη των εγχειρημάτων, καθώς και τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία αυτών. Ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε, βέβαια, το 2004 όταν σκηνοθέτησε και ανέλαβε την γενικότερη καλλιτεχνική επιμέλεια των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ποιος δεν έχει εικόνες και μνήμες από αυτή του τη δουλειά, όπου για άλλη μια φορά τα tableau vivant που δημιουργούσε πρόδιδαν την εικαστική του καταγωγή; Το ελληνικό κράτος τον τίμησε για την δουλειά του, απονέμοντάς του τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.Το 2006 ήρθε μια άλλη μεγάλη επιτυχία, η παράσταση "2", σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Βήτα και με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη. Θέμα της παράστασης ο κόσμος των ανδρών. Τι εννοούμε μ'αυτό; Γιάπηδες, κοστούμια, άγχος, εκσπερμάτωση, σκυλάδικα τραγούδια, τεράστιες κούκλες, αλληλεγγύη, μαρτύρια Σισύφου και πόσα άλλα που αποτελούν την καθημερινότητα του αντρικού φύλου.


Με την παράσταση "Πουθενά" ήταν εκείνος που εγκαινίασε την Ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2009, ενώ τον επόμενο χρόνο βρέθηκε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright στη Νέα Υόρκη. Επόμενος πολύ σημαντικός σταθμός το 2012 όταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε την παράσταση "Πρώτη Ύλη", στην οποία συμμετείχε κιόλας ως ερμηνευτής μετά από περίπου δέκα χρόνια αποχής. H "Πρώτη Ύλη", μαζί με την παράσταση "Still Life" , που παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 2014, έχουν ταξιδέψει εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας, σε Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Σάο Πάολο, Σιγκαπούρη και πολλές άλλες πόλεις καθώς συνεχίζουν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο. Τέλος, να πούμε ότι ο Δ.Παπαϊωάννου ανάμεσα σ'όλα αυτά σκηνοθέτησε και την Τελετή Έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων Χορού στο Μπακού το 2015. Για την σκηνοθεσία της τελετής αυτής, τιμήθηκε με 6 υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy.Όπως ο ίδιος λέει σε δελτία τύπου και συνεντεύξεις, σκοπός του μέσα από την τέχνη του, είναι να αναδείξει την ιερότητα που ενυπάρχει σε κάθε τι πεζό και άχαρο. Φροντίζοντας και φωτίζοντας το ανθρώπινο σώμα ως αυτόνομο εικαστικό έργο, προσπαθεί και – απ' όσο έχω δει και γνωρίζω – καταφέρνει να δημιουργήσει ένα σύμπαν μιας ονειρόπλαστης ζωής.


info


24 ΜΑΪOY 2017 - 11 ΙΟΥΝIOY 2017
Ωρα: 20:30

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης


Early Bird προπώληση από 28 Μαρτίου 2017 | 25 - 28 - 32 €
Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Έως 4 Εarly Βird εισιτήρια για κάθε αγοραστή

Γενική προπώληση από 26 Απριλίου 2017
Κανονικό: 7 - 15 - 25 - 30 - 35 - 40 - 45 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 12 - 20 - 24 - 28 - 32 - 36 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 11 - 18 - 21 - 25 - 28 - 32 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr