1. Cinema
  2. DVD Club / TV

Φρέσκες Καλοκαιρινές σειρές | Μέρος Α

γράφει η koge

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο λιοπύρι και στους ήχους των τζιτζικιών, που η λύτρωση από τη ζέστη έρχεται πίσω από τις κλειστές γρίλιες παραθύρων και το μυαλό, που μοιάζει να λιώνει, αναζητά μία όαση δροσιάς. Ευτυχώς, νέες, φρέσκιες καλοκαιρινές σειρές βρίσκονται εδώ για να μας κρατήσουν συντροφιά τις δύσκολες αυτές ώρες.Jonathan Strange and Mr Norrell
Βασισμένη στο βραβευμένο με Hugo ομώνυμο μυθιστόρημα της Susanna Clarke, η μίνι σειρά παραγωγής BBC έκανε πρεμιέρα τον Μάιο στη Βρετανία. Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων, οι Βρετανοί ψάχνουν να βρουν τρόπο να επαναφέρουν τη μαγεία, η οποία μοιάζει να έχει εξαφανισθεί. Παρά το μεταφυσικό στοιχείο, η σειρά κρατάει το κλίμα του 19ου αιώνα και εμφανίζονται ως χαρακτήρες αρκετά από τα ιστορικά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή. Με δεδομένο ότι οι βρετανοί δείχνουν σημαντική προσοχή στις λεπτομέρειες της μεταφοράς από λογοτεχνία σε τηλεόραση και έχοντας ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, η σειρά μοιάζει ιδανική για τους λάτρεις του μεταφυσικού, της ιστορίας αλλά και του ίδιου του βιβλίου.
Dark Matter
Το κανάλι Syfy δοκιμάζει ξανά να ασχοληθεί με την επιστημονική φαντασία, ένα είδος (genre) που έχει υποφέρει αρκετά τα τελευταία χρόνια (και κυρίως με τις τραγικές επιλογές του ίδιου του καναλιού). Με την ομάδα της μεγάλης επιτυχίας "Stargate", που οδήγησε σε αμέτρητες σεζόν και 2 spinoff, να κρατάει τα ηνία, και μια ιδέα όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη αλλά ενδιαφέρουσα, το "Dark Matter" μοιάζει να έχει προοπτική εξέλιξης και ίσως δεν αποτελέσει ακόμα μια αδιάφορη space opera.


(12 Ιουνίου)Humans

AMC και Channel 4 ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια σειρά αισθητικής "Black Mirror", αγγίζοντας θέματα κλασικής επιστημονικής φαντασίας. Ανθρωπόμορφη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σπίτι, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων. Θα υπακούσει όμως τους κανόνες του Ασίμοφ; Πόσο καλή ιδέα είναι η χρήση της και πόση εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν οι άνθρωποι σε κάτι που ίσως έχει περισσότερη ευφυΐα από τους ίδιους; Θεμελιώδη αφηγηματικά διλήμματα επιστημονικής φαντασίας σε ένα πακέτο ποιοτικής σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και ερμηνειών, όπως τουλάχιστον μπορεί να υποτεθεί από τα τρέιλερ.


(14 Ιουνίου)
Deutchland 83

Το κανάλι SundanceTV, πιστό όσο μπορεί στις indie αξίες του, βουτάει στο τηλεοπτικό προσκήνιο με μία σειρά που έχει αρκετά κοινά με το "The Americans", αφού ασχολείται με κατάσκοπους του Ψυχρού Πολέμου μεταμφιεσμένους σε καθημερινούς ανθρώπους. Στη χωρισμένη Γερμανία της δεκαετίας του 80, ένας νεαρός ανατολικογερμανός στέλνεται ως πράκτορας στη Δυτική Γερμανία. Πολιτισμικό σοκ και δέος για τον κατάσκοπο που περνάει το τοίχος του Βερολίνου. Χιούμορ, δράμα και κοινωνικός σχολιασμός με την υπέροχη μουσική της εποχής να δίνει τον ρυθμό.

(17 Ιουνίου)


*αναδημοσίευση από το περιοδικό Artcore