1. Mind the art
  2. Βιβλίο

Φτωχή Μάργκο: «Το πέρασμα μιας φιλόδοξης νεαρής, από την αθώα εφηβεία στη σκληρή ενηλικίωση»

γράφει η Δάφνη Τσάρτσαρου


Το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου, με τίτλο «Φτωχή Μάργκο», εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2001. Τοποθετείται χρονολογικά στη δεκαετία του '90 και λαμβάνει χώρα, αρχικά σε μια κωμόπολη του Μίσιγκαν, το Μάουντ Πλέζαντ και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, στο Χόλυγουντ. Πρόκειται για τη δεκάχρονη καταγραφή της ζωής μιας νεαρής κοπέλας, της Μάργκαρετ (Μάργκο) Κρουπ, στο ημερολόγιό της.


Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ελληνίδα συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στην Αμερικανική Ιστορία και Πολιτισμό στο Παρίσι και στην Ιστορία των Αμερικανικών Πόλεων στο New York University. Ίσως, το ότι έζησε ένα διάστημα στην Αμερική, να συνέβαλε στο γεγονός ότι κάποια από τα βιβλία της (βλ. Φτωχή Μάργκο, Ο υπόγειος ουρανός) τοποθετούνται σε αμερικανικές πόλεις. Έχει εργαστεί, ως ερευνήτρια, στο Centre d'Études Nord-Américaines στο Παρίσι, ενώ πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως αρθρογράφος σε εφημερίδες (Athens Voice, Τα Νέα), μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων και συγγραφέας.

Το «Φτωχή Μάργκο» είναι το ένατο κατά σειρά έργο της και από τα πιο αγαπημένα του αναγνωστικού της κοινού. Η συγγραφέας περιγράφει την ιστορία μιας κοπέλας από την επαρχία, της Μάργκο, που ζει καταπιεσμένη από τους θρησκόληπτους γονείς της και ονειρεύεται μια καριέρα κιθαρίστριας στο Χόλυγουντ. Μόνη της χαρά είναι η μπάντα που έχει δημιουργήσει με τους φίλους της και παίζουν μουσική σε τοπικά μαγαζιά. Λίγο πριν την ενηλικίωσή της, η Μάργκο, αποφασίζει να το σκάσει από το πατρικό της και να φύγει για το Λος Άντζελες. Μαζεύοντας λίγα χρήματα από ένα δισκάδικο που δούλεψε, καταφέρνει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να φτάσει στο Λός Άντζελες. Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν όσο εύκολα και ιδανικά, όπως τα περίμενε. Γίνεται μέλος μια μπάντας, των Gringos, αλλά η επιτυχία δεν έρχεται και η Μάργκο αρχίζει να βυθίζεται στο χάος των ναρκωτικών. Όταν ερωτεύεται, χωρίς ανταπόκριση των Σήζαρ, η θλίψη την οδηγεί ακόμα πιο βαθειά στο βούρκο των χαπιών και της ηρωίνης. Κάποια στιγμή, φτάνει σε απόγνωση∙ ο συγκάτοικός της προσβάλλεται από τον ιό του AIDS, η μοναδική της φίλη στο Λος Άντζελες σκοτώνεται σε σεισμό και ο μεγάλος της έρωτας φεύγει με την ομοεθνή του αγαπημένη. Θα καταφέρει η «φτωχή» Μάργκο να ξεφύγει από τη δείνη των ναρκωτικών; Θα μπορέσει να πείσει τον Σήζαρ να γυρίσει πίσω και να αγαπηθούν από την αρχή; Θα κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα; Οι απαντήσεις κρύβονται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.


Η Μάργκο Κρουπ, ο χαρακτήρας που με τόση προσοχή δημιούργησε η Σώτη Τριανταφύλλου, είναι ένα πλάσμα δυναμικό και με ελεύθερο πνέυμα. Μεγάλωσε κλεισμένη σε μια επαρχιακή πόλη και σε μια κλειστόμυαλη οικογένεια, που δεν την βοήθησε να καλλιεργήσει το ταλέντο και τις γνώσεις της. Ο σκληρός κόσμος και οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στην νέα της ζωή στο Λος Άντζελες, όμως, φανέρωσαν το εύθραστο και αδύναμο κομμάτι της. Η Μάργκο ξέρει πως να αγαπήσει με όλη της την ψυχή, αλλά το πάθος της για την ηρωίνη, πολλές φορές στάθηκε μεγαλύτερο από την αγάπη της. Αυτό που συμπεραίνει κανείς στο τέλος του βιβλίου, είναι ότι η Μάργκο είναι ένα φοβισμένο κορίτσι και το μόνο που έχει ανάγκη είναι κάποιον να την προστατεύει και να την αγαπάει άνευ όρων.

Ο Σήζαρ Λονζάνο, είναι το αγόρι που γνωρίζει η Μάργκο και ερωτεύεται από την πρώτη στιγμή. Μεξικανός που μεγάλωσε σε κάποιο αμερικάνικο γκέτο και πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Αγαπάει τη Μάργκο με όλη του την ψυχή, αλλά δεν είναι ερωτευμένος μαζί της. Θέλει να τη σώσει , αλλά αυτή δεν τον αφήνει. Μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, φεύγει σε άλλη πόλη με τη Σελίνα, τον έρωτά του από το σχολείο, για να φτιάξει μαζί της οικογένεια. Παρ'όλο που το πάθος του είναι το αλκοόλ, δεν το αφήνει τόσο συχνά να τον κυριεύσει. Είναι αρκετά λογικός, ευαίσθητος και λίγο δειλός.


Μπορεί το «Φτωχή Μάργκο» να είναι άλλο ένα βιβλίο που μιλάει για σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, αλλά ο τρόπος που τα παρουσιάζει η Σώτη Τριανταφύλλου, δίνει άλλη διάσταση στο περιεχόμενο. Η γραφή της είναι απλή, άμεση και χειμαρρώδης. Ο τρόπος που περιγράφει τη ζωή στην αμερικανική επαρχία και στη μεγαλούπολη, είναι απόλυτα παραστατικός. Η συγγραφέας έχει το χάρισμα να παθιάζει τον αναγνώστη με το βιβλίο της και να τον κάνει να ταυτιστεί, πολλές φορές, με την πρωταγωνίστρια, παρά το ιδιαίτερο των συνθηκών που βιώνει. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί και αξίζει να διαβαστεί από νέους, αλλά και από μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς να κουράσει.