1. Urbanities
  2. Live stages

Η Barcelona Gipsy Balkan Orchestra για μια μοναδική εμφάνιση στον πολυχώρο WE

της Δάφνης Τσάρτσαρου

Η Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra δημιουργήθηκε το 2012, σε μια συνάντηση μουσικών από όλο τον κόσμο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Το 2015 μετονομάστηκε σε Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, επέκτεινε τους μουσικούς της ορίζοντες σαν μπάντα και γυρίζει από χώρα σε χώρα για μοναδικές live εμφανίσεις. Φέτος, έρχονται στο WE, στις 25 Μαΐου και ετοιμάζονται να ξεσηκώσουν τα πλήθη με τους ρυθμούς τους. Με αφορμή αυτή την εμφάνιση, μίλησαν στον Εξώστη για τα live και τη μουσική τους.
Ποια ήταν τα όνειρα και σχέδιά σας το 2012, όταν δημιουργήσατε την μπάντα;


Κοιτάξτε, η μπάντα αποτελείται από 7 άτομα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσουμε για ένα κοινό όνειρο. Υπήρχε σε όλους μας από την αρχή το 2012, αγάπη για τη μουσική των Βαλκανίων και όρεξη να την εξερευνήσουμε σε βάθος. Αυτό ισχύει και σήμερα. Η βιωσιμότητα της μπάντας και το μέχρι πού θα φτάσει ήταν ένα στοίχημα που φαίνεται να το έχουμε κερδίσει μέχρι στιγμής με πολλή δουλειά όμως και πολλά χιλιόμετρα.


Τι άλλαξε στη μουσική σας, μετά την αποχώρηση του κλαρινετίστα Robindro Nicolic;


Η αποχώρηση του Robindro αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην πορεία της μπάντας για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον επεκτείναμε τους μουσικούς μας ορίζοντες σε μία μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Είχε αρχίσει από πριν αυτή η στροφή αλλά πλέον είναι συνειδητή επιλογή. Αυτό αποτυπώθηκε και από την μικρή αλλά σημαντική αλλαγή του ονόματος μας. Δεύτερον και για μένα πιο σημαντικό, είναι πως με την αποχώρηση του Robindro προστέθηκε μόνιμα το βιολί στην σύσταση της μπάντας και αυτό άλλαξε τον ήχο αλλά και τη δομή μας. Με δύο σολιστικά όργανα αλλάζουν πολλά. Ta arrangements είναι πιο δυναμικά, με τον "πρωταγωνιστή" να αλλάζει από κομμάτι σε κομμάτι. Μπορούμε να πούμε πως είμαστε πιο κοντά στην αρχική ιδέα της ορχήστρας που είχε το πρότζεκτ.


Επισκέπτεστε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας και τι αναμένετε από τα live που θα κάνετε;


Τα αναμένουμε όλοι με μεγάλη χαρά. Αν και έχουμε παίξει στην Ύδρα δύο φορές ποτέ δεν παίξαμε σε μεγάλο κοινό. Και για μένα προσωπικά είναι μια ξεχωριστή εμφάνιση. Λείπω από την Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια αλλά τα σημεία αναφοράς και οι άνθρωποι που αγαπάω βρίσκονται και εδώ. Περιμένουμε όλοι να περάσουν καλά και στα δύο live και ελπίζω να γίνει η Ελλάδα μία από τις χώρες που θα παίζουμε συχνά.


Πριν από δύο μήνες, κυκλοφόρησε το καινούριο σας album με τίτλο Avo Kanto. Πείτε μας κάποια πράγματα γι'αυτό.


Το Avo Kanto είναι ο 4ος δίσκος μας, 5ος μετρώντας και ένα soundtrack. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον προηγούμενο, Del Ebro a Danubio, ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί η συνέχειά του. Υπάρχουν βέβαια και διαφορές καθώς αυτή τη φορά δεν έχουμε κανέναν καλεσμένο μουσικό, θέλαμε να φανεί η μπάντα όπως είναι. Επίσης γράφτηκε ακριβώς μετά από μία περιοδεία άρα πιστεύω πως διατηρεί κάτι από την ενέργεια ενός live.


Ποια ήταν η πιο όμορφη εμπειρία που είχατε όλα αυτά τα χρόνια; Κάτι που θυμάστε έντονα;


Έχουμε κάνει άπειρα χιλιόμετρα σε δεκάδες προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Εννοείται πως υπάρχουν στιγμές, βραδιές και άνθρωποι που ξεχώρισαν αλλά νομίζω πως η αίσθηση του να βρίσκεσαι στο δρόμο να παίζεις και να γνωρίζεις τόσο διαφορετικά μέρη είναι αυτό που τελικά σου μένει. Είμαστε μια live μπάντα και μας αρέσει αυτό.


Τι αποτελεί έμπνευση για τη σύνθεση της μουσικής σας;


Η κύρια πηγή έμπνευσης μας είναι τα ταξίδια που κάνουμε κυριολεκτικά αλλά και μέσω της μουσικής. Οι τόποι και κυρίως οι άνθρωποι που γνωρίζουμε προσφέρουν μία διαρκή ανανέωση. Αρκετά από τα κομμάτια που έχουμε στο ρεπερτόριο μας τα μάθαμε κατά την διάρκεια περιοδειών.


Ποια είναι τα μουσικά σας πρότυπα;


Ως μονάδες έχουμε εντελώς διαφορετικά μουσικά background. Από rockabilly και gospel, μέχρι reagge και IDM. Σαν μπάντα μελετάμε και προσανατολιζόμαστε αρκετά προς τον ήχο και την τεχνοτροπία σχημάτων όπως οι Taraf de Haiduks με τους οποίους είχαμε και την τύχη ναι βρεθούμε και να παίξουμε μαζί σε ένα γλέντι. Υπάρχει μια ωραία ισορροπία μεταξύ εκλεπτυσμού και ωμής δύναμης στην μουσική τους που μας αρέσει ιδιαίτερα.


Έχετε παίξει μουσική σε αρκετές χώρες. Ποιο κοινό σας υποδέχτηκε

περισσότερο θερμά;


Μάλλον οι Σέρβοι αν και δύσκολο να το πεις έτσι απλά. Σίγουρα είναι πάντως τα Βαλκάνια και η Τουρκία. Ελπίζουμε να είναι και η Ελλάδα.


Ποια είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;


Να συνεχίζουμε να παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε γυρίζοντας τον πλανήτη. Ακούγεται καλό σχέδιο!

Ο πολυχώρος WE & το Balkan Fest παρουσιάζουν μια ονειρεμένη βραδιά με τους Barcelona Gipsy Balkan Orchestra


Παρασκευή 25 Μαϊου 2018
Πολυχώρος WE - Θεσσαλονίκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Η συναυλία ξεκινά στις 22.00

Τιμές εισιτηρίων :
- 10 ευρώ (για όσο διαρκέσει η προπώληση), εισιτήρια μπορείτε να βρείτε στον πολυχώρο WE
- 12 ευρώ (στην είσοδο πριν την έναρξη της συναυλίας)