1. Mind the art
  2. Θέατρο

Η Αγγέλα Μπολέτση υποδύεται την Μάρτα σε ένα απροσδόκητο σύγχρονο θρίλερ

της Δάφνης Τσάρτσαρου

Αγγέλα Μπολέτση: «Αισθάνομαι πως η οικονομική κρίση, ανέδειξε με βίαιο τρόπο, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες στις σχέσεις και την επικοινωνία μας, μας έφερε πιο κοντά σε αυτό που έμενε καλά κρυμμένο κάτω από μια επιφαινόμενη ασφάλεια»


Η Θεατρική ομάδα ριSκο παρουσιάζει το σύγχρονο έργο του Καταλανού συγγραφέα Josep Maria Miro, Nerium Park. Η πρωταγωνίστρια της παράστασης, Αγγέλα Μπολέτση, μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες για το έργο και τις απόψεις της πάνω στα θέματα που αυτό πραγματεύεται.Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση "NeriumPark", που πήρε το όνομά της από την επιστημονική ορολογία του φυτού Πικροδάφνη, "Nerium Oleander". Πως σχετίζεται το όνομα με το έργο; O Ζεράρ και η Μάρτα, ένα νεαρό ζευγάρι, μετακομίζει από ένα διαμέρισμα στην πόλη σε έναν συνοικισμό νεόδμητων σύγχρονων κατοικιών, με την ονομασία 'NeriumPark'. Εκεί, στο διαμέρισμα αυτό, φωτεινό, ευρύχωρο, καινούριο, δικό τους πια, φιλοδοξούν να στεγάσουν το όνειρό τους, μια ζωή που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις της 'ευτυχίας'. Στην είσοδο και στον κήπο του συνοικισμού, μεγαλώνουν πικροδάφνες, ένα φυτό με την επιστημονική ονομασία 'nerium oleander', που διακρίνεται λόγω της τοξικότητάς του, αν και ανθεκτικό και όμορφο. Η αναφορά σε αυτή την τοξικότητα, το δηλητήριο που εισβάλλει σιγά σιγά στη ζωή του ζευγαριού, παρά τις προσδοκίες τους, θεωρούμε ότι οδήγησε τον συγγραφέα, Josep Maria Miro, σε αυτή την επιλογή..


Το έργο του Josep Maria Miro, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή αυτού του έργου; Το κείμενο του Καταλανού συγγραφέα, ήρθε στα χέρια μας μέσα από αναζήτηση σε κείμενα Ισπανόφωνα και προτάσεις της μεταφράστριας και θεατρολόγου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και του Solo Teatrο, και μας άγγιξε από την πρώτη ανάγνωσή του. Στοιχεία που αναγνωρίσαμε στη δική μας ζωή και την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η γενιά μας, η ουσία και η αλήθεια του έργου, ο λόγος του, άμεσος και καθαρός, ο ρυθμός του, οι κορυφώσεις του, η ατμόσφαιρά του, μας προκάλεσαν ώστε να το επιλέξουμε.


Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση. Τί ακριβώς θα δούμε; Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Οικονόμου, μέσα σε μία ατμόσφαιρα θρίλερ, με δραματικές κορυφώσεις και εντάσεις, αλλά και χιούμορ, βλέπουμε την πορεία του ζευγαριού, που, στη διάρκεια 12 μηνών -όσες και οι σκηνές του έργου-, εν μέσω μιας σκληρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αποδεικνύεται ανέτοιμο και βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα, που είναι ίσως γνώριμα και στη δική μας ζωή τα τελευταία χρόνια. Η πρωτότυπη μουσική, από τον Τάσο Πελτέκη, υπογραμμίζει την ατμόσφαιρα αυτή, όπως και το σκηνικό, από τη Δανάη Πανά, που σταδιακά ζωντανεύει τις εξωτερικές απειλές..


Τι χαρακτήρας είναι η Μάρτα, η γυναίκα που ενσαρκώνετε; Στην πρώτη μου συνάντηση με τη Μάρτα, υπήρχαν στοιχεία της που μου ήταν ξένα και τα οικειοποιήθηκα σταδιακά. Η Μάρτα είναι διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού σε μια μεγάλη εταιρεία, μια γυναίκα που επιδιώκει την καριέρα, που έχει εκλογικεύσει τις αντιφάσεις και τα διλήμματα της δουλειάς της. Επιβιώνει σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, γίνεται μέρος αυτού, ενώ παράλληλα προσπαθεί να χτίσει την κοινή της ζωή με τον Ζεράρ, να ζήσει το όνειρο ενός 'επιτυχημένου' ζευγαριού, που του ανήκουν όλα. Η ανάγκη της αυτή είναι ισχυρή, ωστόσο αυτό το ιδανικό δε μοιάζει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της σχέσης και της επικοινωνίας τους, που αποδεικνύεται σαθρή. Κι έτσι, το 'εξω' , με όλες τις απειλές που αυτό κρύβει, ορατές και μη, βρίσκει χώρο και εισβάλλει στη σχέση και τη ζωή τους.


Το βασικό θέμα που πραγματεύεται το έργο είναι η οικονομική κρίση. Εσείς πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει την ανθρώπινη επαφή, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο; Αισθάνομαι πως ίσως ανέδειξε με βίαιο τρόπο, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες στις σχέσεις και την επικοινωνία μας, μας έφερε πιο κοντά σε αυτό που έμενε καλά κρυμμένο κάτω από μια επιφαινόμενη ασφάλεια. Κι αυτό είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία που απαιτεί, ωστόσο ετοιμότητα και εγρήγορση για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Το ζευγάρι του έργου αποδεικνύεται ανέτοιμο μπροστά σε αυτή την εχθρική πραγματικότητα, μοιάζει να μη διαθέτει τα ψυχικά εφόδια που θα απέτρεπαν τη βίαιη εισβολή της και έτσι σταδιακά η ζωή τους αποδιοργανώνεται..


Το ζευγάρι στο έργο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα καινούριο κεφάλαιο ζωής, μετακομίζοντας στο σπίτι των ονείρων τους. Τα πράγματα, όμως, δεν έρχονται τόσο «ονειρικά», τελικά. Τι είναι αυτό που τους τρομάζει; Η κρίση ή κάτι άλλο; Στο έργο, ακολουθούμε την πορεία ενός ζευγαριού, από τη στιγμή της μετακόμισής τους σε ένα σύγχρονο συγκρότημα πολυκατοικιών, όπου φιλοδοξούν να χτίσουν ένα όνειρο ζωής, βασισμένο σε υλιστικά πρότυπα και την ανάγκη μιας – έστω επιφαινόμενης – επιτυχίας και ολοκλήρωσης. Ωστόσο, η πραγματικότητα της κρίσης, που αρχίζει να γίνεται ορατή όλο και περισσότερο σε όλες τις πτυχές της ζωής του, στη δουλειά τους, στο χώρο, που παραμένει έρημος, μια και δεν έρχονται τελικά ποτέ γείτονες, αλλοιώνει και διαψεύδει το όνειρο αυτό, αναδεικνύει τις αδυναμίες της σχέσης τους και δίνει χώρο στην ανασφάλεια και το φόβο να κυριαρχήσουν.


Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλει να περάσει το έργο στους θεατές; Πιστεύω πως το σχόλιο του έργου πάνω στην αλήθεια των προσωπικών μας σχέσεων, στην ψυχική μας ανθεκτικότητα απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνουμε αφορά και προκαλεί τη σκέψη των θεατών.


Είναι η πρώτη φορά που συμπρωταγωνιστείτε με τον κ. Γιώργο Βεργούλη; Πώς ήταν η συνεργασία σας; Ο Γιώργος είναι από χρόνια φίλος της ομάδας και του Θεατρικού εργαστηρίου Αβέρτο και η συνεργασία μας, έτσι, προέκυψε πολύ φυσικά. Η κοινή μας βάση εκπαίδευσης και κώδικες θεατρικής επικοινωνίας διευκόλυναν πολύ τη συνεργασία μας.


Είστε μέλος της θεατρικής ομάδας ρίSκο, η οποία ανεβάζει την παράσταση. Πώς λειτουργείτε σαν ομάδα; Η Θεατρική Ομάδα ριSκο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2009 και φέτος κλείνει οκτώ χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα της πόλης. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη και την επιθυμία των μελών της, με βάση την κοινή μας εκπαίδευση, να συναντήσουμε το κοινό, μέσα από την επιλογή έργων που βρίσκονται κοντά στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Η ομάδα άντεξε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, που ήταν πολλές, και συνεχίζει να έχει φωνή και σταθερή παρουσία, κι αυτό νιώθω πως οφείλεται στις γερές της βάσεις, ιδιαίτερα στην υποστήριξη που μας έχει προσφέρει ο εμψυχωτής και σκηνοθέτης μας Βαγγέλης Οικονόμου και το Αβέρτο Θέατρο, στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, την απουσία ανταγωνισμού και, βέβαια, το κίνητρό μας, που διατηρείται από την κοινή μας πίστη και αγάπη στο θέατρο. Λειτουργούμε συλλογικά, αποφασίζουμε συλλογικά, μελετούμε και αφιερώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια στην μελέτη και τη δουλειά πάνω σε κείμενα που μας εκφράζουν και επιζητούμε να παραμένουμε πάντα ενεργοί και δημιουργικοί..


Τέλος, ποια είναι τα σχέδιά σας, όσον αφορά το θέατρο, για τη χρονιά που μόλις μπήκε; Είμαστε σε αναζήτηση με την ομάδα, έχοντας ήδη υπόψιν κείμενα που μας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα θέλαμε να παρουσιάσουμε σύντομα. Μπροστά μας, τώρα, το 'Nerium Park'! Σας ευχαριστώ πολύ και σας περιμένουμε στην παράσταση!
INFO

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Θέατρο «Αυλαία» (Μέγαρο Χ.Α.Ν.Θ., είσοδος από Τσιμισκή)

Δευτέρα 5/2, Τρίτη 6/2, Σάββατο 10/2, Κυριακή 11/2

Δευτέρα 19/2, Τρίτη 20/2, Πέμπτη 22/2, Παρασκευή 23/2, Σάββατο 24/2, Κυριακή 25/2

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 95 λεπτά


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 10€
ΜΕΙΩΜΕΝΟ: (ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΟΜΑΔΙΚΟ 8 ατόμων) 7€
ΑΝΕΡΓΩΝ: 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία,

Ώρες ταμείου: 10.30-13.30 & 17.30-21.00


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ: 2310237700