1. Cinema
  2. Κριτική ταινίας

Η ταινία Θεριστές αποτελεί φαβορί για το φετινό Χρυσό Αλέξανδρο του 59ου ΦΚΘ.

γράφει η Χριστίνα Τσακμακά

Section: Διεθνές Διαγωνιστικό

Οι θεριστές / Die Stropers (2018)Την Ελληνική πρεμιέρα της στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε η ταινία Οι Θεριστές του Etienne Kallos. Ο Kallos είναι Ελληνο-Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης και Οι Θεριστές είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, η οποία αποτελεί παραγωγή τεσσάρων χωρών, της Νότιας Αφρικής, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Πολωνίας.


Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Νότια Αφρική, στην επαρχία του Free State, ενός απομονωμένου προπύργιου της λευκής μειονοτικής κουλτούρας των «Αφρικάανς» (απόγονοι Ολλανδών εποίκων). Στο σπίτι μιας θρησκόληπτης οικογένειας μεγαλώνει ο εσωστρεφής έφηβος, Γιάννο (Brent Vermeulen). Μια ημέρα, η μητέρα του (Juliana Venter) φέρνει στο σπίτι ένα ορφανό αγόρι που ζει στο δρόμο, τον Πίτερ (Alex Van Dyk), για να ζήσουν σαν αδέλφια.


Η ταινία σχετίζεται με την εμμονή των νέων στην αρρενωπότητα και θέτει το ζήτημα της πατρικής κληρονομιάς. Ο Γιάννο είναι ένας εσωστρεφής και εύθραυστος έφηβος που διαφέρει από τους αρρενωπούς και σκληραγωγημένους άντρες της οικογένειας. Ο Πίτερ, αντίθετα, δεν είναι καθόλου εύθραυστος. Είναι ένα παιδί γεμάτο τραύματα –ψυχικά και σωματικά- που έκανε τα πάντα για να επιβιώσει πριν τον «σώσει» η μητέρα της οικογένειας. Ο Γιάννο νιώθει αδύναμος, συνειδητοποιεί τη σεξουαλική του ταυτότητα και φοβάται πως δε θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τη συντηρητική του οικογένεια, ο άρρωστος παππούς του τον απειλεί πως δε θα κληρονομήσει ποτέ τη Γη του και ο Πίτερ μοιάζει να γίνεται σταδιακά ο αγαπημένος, πλην ήδη σκληραγωγημένος, κληρονόμος της οικογένειας.


Μία σύγχρονη παραβολή, μια αναφορά στη βίβλο και στον Άβελ και Κάιν, τους γιούς του Αδάμ και της Εύας. Ο Κάιν αποτελεί τον πρώτο γιο του πρώτου συζηγικού ζεύγους και είναι ο πρώτος ανθρωποκτόνος, και μάλιστα αδελφοκτόνος, αφού σκότωσε τον μικρότερο αδελφό του, Άβελ, επειδή τον ζήλευε. Μια παρόμοια συνθήκη καλείται να αντιμετωπίσει και αυτή η οικογένεια σε αυτήν την επαρχία. Όσο περνάει ο καιρός, ο Γιάννο και ο Πίτερ απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο και αναπτύσσουν μια σχέση βασισμένη στη ζήλια και τον ανταγωνισμό.


Σε μια εξαιρετικά μυσταγωγική και άχρονη, θα έλεγε κανείς, τοποθεσία-χαρακτήρα, η φωτογραφία του Πολωνού Michal Englert τονίζει τη βιβλική υπόσταση της ιστορίας. Τις κίτρινες και καφέ αποχρώσεις της Γης, έρχονται να συμπλήρώσουν οι παλ αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Ενώ τα πρόσωπα φωτίζονται με, ίσως, πιο Caravaggioνιστικές προσσεγγίσεις.


Ο νεαρός Brent Vermeulen ερμηνεύει εξαιρετικά τον μεγαλύτερο αδελφό της οικογένειας, Γιάννο. Πρόκειται για ένα από τα νέα ταλέντα του σινεμά που εξέπληξε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ των Καννών με τις υποκριτικές του ικανότητες. Προσέγγισε το ρόλο του Γιάννο σεμνά και με μια δόση μελαγχολίας.


Οι Θεριστές είναι μια δραματική ταινία για τον αδελφικό ανταγωνισμό, προσγειωμένη στην Νότια Αφρική. Ήταν υποψήφια στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί σίγουρα ένα από τα φαβορί για το φετινό Χρυσό Αλέξανδρο του 59ου ΦΚΘ.