1. Newsroom

Η τράπεζα χρόνου Θεσσαλονίκης

Νέλη Σταθακίδου

Πριν λίγο καιρό άκουσα πρώτη φορά για την Τράπεζα Χρόνου. Ναι, είμαι κι εγώ από εκείνα τα ατομάκια που ζουν στον κόσμο τους και αγνοούν πολλά από τα τριγύροωδρώμενα (πολύ κακό συνήθειο, trust me). Το θέμα είναι όμως, πως με όσα άκουσα εκείνη την ημέρα ενθουσιάστηκα πολύ κι έτσι αποφάσισα να σας συστήσω την Τράπεζα Χρόνου και τις υπηρεσίες της. Μάζεψα την ομάδα διαχείρησης της και την εβάλα να μου πει όλα εκείνα που πρέπει να μάθεις, για να εξυπηρετηθείς, αλλά και να εξυπηρετήσεις. Δώσε αλληλεγγυή στο λαό, ακόμα κι αν εσύ δεν έχεις ανάγκη, μπορείς να βοηθήσεις τον άλλον και να ξέρεις, το κάρμα θα το εκτιμήσει. Το καλό θα σου επιστραφεί...Αρχικά θέλω να μου πείτε τι ακριβώς είναι η Τράπεζα Χρόνου; Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα, αλλά και πόσο καιρό βρίσκεται εν λειτουργία;


Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, που δίνει τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν - χωρίς χρήματα, υπηρεσίες και αγαθά. Η δομή της Τράπεζας Χρόνου, των κατοίκων του Δήμου, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης».Οι Δομές αυτές, δημιουργήθηκαν λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης η οποία, έχει ωθήσει στα όρια της φτώχειας ακόμη και τις μέχρι πρότινος υγιείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκε η ιδέα αυτή και από τον Οκτώβρη του 2013 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.


Σχετικά με την υπάρχουσα γκάμα υπηρεσιών, είναι μεγάλη; Yπάρχει κάποια υπηρεσία που θα θέλατε να βρείτε, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί κάποιος για να την παρέχει;


Επειδή η Τράπεζα Χρόνου μετράει μόνο 3 μήνες λειτουργίας, η γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρει είναι προς το παρόν περιορισμένη. Θα θέλαμε να εμπλουτιστούν οι αγγελίες μας με υπηρεσίες ιατρικής, λογιστικής και νομικής υποστήριξης, λόγω αυξημένης ζήτησης τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παραμικρό που έχει να προσφέρει κάποιος είναι ασήμαντο για το δίκτυο μας.


Αντίστoιχα, ποια είναι η υπηρεσία, με τη μεγαλύτερη ζήτηση;


Οι πιο δημοφιλείς αγγελίες είναι αυτές της παροχής καθαριότητας, φυσικοθεραπείας, μαθημάτων ξένων γλωσσών και σχολικών μαθημάτων.


Μέχρι στιγμής, πόσα μέλη μετράτε; Ο κόσμος είναι θετικός απέναντι στην κίνηση σας; Είναι ενημερωμένος για το πρόγραμμα αυτό;


Μέχρι στιγμής μετράμε 60 ενεργά μέλη και 30 αγγελίες προσφοράς και ζήτησης. Μέσα από το ενεργά μας μέλη, την κοινοποίηση της δομής από τα Μ.Μ.Ε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά στην κίνηση αυτή. Το κοινό δεν είναι ακόμη εξοικειωμένο με την ιδέα της αχρήματης συναλλαγής, αλλά με συνεχής προσπάθειες ενημέρωσης ευελπιστούμε και αναμένουμε την μεγαλύτερη κινητοποίησή του.


Αν κάποιος θέλει να γίνει μέλος σας, τι ακριβώς πρέπει να κάνει;

Κατ’ αρχάς, να επισκεφτεί  το site της Τράπεζας Χρόνου (xronos.diktyodomwnthess.gr), να κάνει μία ηλεκτρονική εγγραφή και έπειτα εμείς ερχόμαστε σε επαφή μαζί του για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του. Να σημειώσουμε ότι για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο  διαδίκτυο η διαδικασία της εγγραφής πραγματοποιείται απ’ ευθείας στα γραφεία μας.


Κι αν θελήσουμε να ενημερωθούμε παραπάνω για εσάς, αλλά και να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας, που μπορούμε να σας βρούμε;

Μπορείτε να μας επισκεφτείτε στα κεντρικά γραφεία της ΑΡΣΙΣ, Πτολεμαίων 35 & Συγγρού. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2310526150, μέσω μαιλ στο :trapezaxronou_thess@outloook.com.gr , στην σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/xronosthess  ή στο twitter: twitter.com/Xronos_Thess


Αλήθεια, πόσες Τράπεζες Χρόνου υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα;

Πανελλαδικά λειτουργούν περίπου 32, εκ των οποίων 4 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και 20 στην Αττική.


Υπάρχει κάτι ακόμα που θα θέλατε να μας πείτε εσείς, σχετικά με το πρόγραμμα;

Η δομή της Τράπεζας Χρόνου στο Δήμο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας» και πλαισιώνεται από τις δομές: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομή Παροχής Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο, Υπνωτήριο Αστέγων, Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Δημοτικός Λαχανόκηπος και το Γραφείο Διαμεσολάβησης. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια συνεργασία της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μ.Κ.Ο PRAKSIS. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το ελληνικό κράτος και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού".


Κλείνοντας, θα ήθελα να μου παρουσιαστείτε. Ποιοι ακριβώς κρύβεστε πίσω από την Τράπεζα Χρόνου;


Η Ομάδα της Τράπεζας Χρόνου απαρτίζεται από την Αναστασιάδου Αναστασία, Πολιτική Επιστήμονας, η οποία ασχολείται με το κομμάτι της επικοινωνίας και του εθελοντισμού. Την Κουτίνα Μαρία, Πληροφορικό που είναι υπεύθυνη δημιουργίας και διαχείρισης του ηλεκτρονικού υλικού της Τράπεζας.Την Μαμελετζή Αναστασία, Οικονομολόγο, η οποία καταγράφει τα νέα μέλη πουσυμμετέχουν στην Τράπεζα, διαχειρίζεται το σύνολο των αγγελιών και συντάσσει τις αναγκαίες αναφορές του προγράμματος. Και τέλος την Μασχαλίδη Δήμητρα, υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό της δομής, η οποία πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξή.


Κλείνοντας, σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στο ανταλλακτικό δίκτυο της Τράπεζας Χρόνου.


Επισκεφτείτε, ενημερωθείτε, γραφτείτε!