1. Θέματα

Υπεραστικό Κορίτσι: Η ανακουφιστική πράξη της αφαίρεσης

γράφει η Δέσποινα Πολυχρονίδου


Η αφαίρεση είναι μια από τις τέσσερις βασικές αριθμητικές πράξεις. Άλλοτε επώδυνη και άλλοτε, ίσως, η πιο χρήσιμη στη ζωή μας.


Το ξεσκαρτάρισμα, το λιγόστεμα, η μείωση, η ελάττωση, το πέταμα των περιττών. Εδώ σε αυτή την περίπτωση, η αφαίρεση είναι σωτηρία, ελευθερία, ανακούφιση. Ειδικά στη καθημερινότητά μας.


Και μετά, η αφαίρεση γίνεται ασήκωτη. Κάποιος φεύγει, κάτι εξαφανίζεται, κάτι μειώνεται.


Και έπειτα υπάρχει και η άλλη αφαίρεση. Κάποιος ξεχνάει, και αφαιρείται, αφαιρεί, και εξαφανίζεται. Και ξεχνιέται.


Ένας αριθμός για να αφαιρείται από έναν άλλο, πρέπει να είναι μικρότερος από αυτόν ή ίσος με αυτόν. Όποιος αφαιρείται από τη ζωή σου, δεν ήταν ποτέ περισσότερος από σένα.


Aν αφαιρέσεις όσους σου χαλάνε τη διάθεση, όσους σου κόβουν απότομα το γέλιο, όσους δεν είναι εκεί όταν πρέπει, όσους σου ρούφηξαν ενέργεια, χρόνο και όρεξη, τι μένει; Κράτα το και τώρα, πολλαπλασίασε το χρόνο και την όρεξή σου για αυτούς.


Η αφαίρεση είναι η αντίθετη της πρόσθεσης, σημαίνει ότι αν αρχίσουμε με οποιοδήποτε αριθμό και προσθέσουμε οποιονδήποτε και μετά αφαιρέσουμε τον ίδιο αριθμό που προσθέσαμε, επιστρέφουμε στον αριθμό που αρχίσαμε. Όπως στους ανθρώπους. Ευτυχώς δε μένεις ποτέ στο μηδέν. Έχεις πάντα το 1, τον αριθμό που άρχισες. Εσένα.