1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

​Υπερβαίνοντας την οθόνη στις Κάννες - Stay tunned

του Αντώνη Λαγαρία

Η συγγραφική ομάδα του Εξώστη εδώ και μερικά χρόνια είναι διεθνής. Το περίφημο "brain drain" (και όχι μόνο) το οποίο αγωνίζονται με νύχια και με δόντια (sic) να καταπολεμήσουν η σημερινή κυβέρνηση και η μελλοντική έχει χτυπήσει και τα μέλη του Εξώστη που σκόρπισαν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτό βέβαια, εκτός από μια θλίψη και μια νοσταλγία για την πόλη που μας μεγάλωσε, έφερε και μια σειρά από αληθινά μοναδικές ευκαιρίες να παραβρεθούμε σε καλλιτεχνικά γεγονότα που αλλιώς θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, οικονομικά και χρονικά.


Και έτσι φέτος η στήλη "Υπερβαίνοντας την Οθόνη" θα ταξιδέψει στα τέλη του Μάη στις Κάννες για να μεταφέρει από κοντά όλα όσα θα συμβούν στον γκλάμουρους και ηλιόλουστο νότο της Γαλλίας. Εκεί, σε μια κάποτε μικρή πόλη των 20.000 κατοίκων, σήμερα ανάμεσα στα γιοτ, στα πανάκριβα ξενοδοχεία και εστιατόρια, στα σμόκιν και τα ελαφρά φορέματα του καλοκαιριού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το σημαντικότερο (μάλλον) Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ του Χρυσού Φοίνικα (Palme d'or) και του "Ένα κάποιο βλέμμα" (Un certain regard), το Festival de Cannes. Φέτος, το 70o!"Το Φεστιβάλ είναι ένα μη πολιτικός, μη – τόπος, ένας μικρόκοσμος του κόσμου που θα υπήρχε εάν οι άνθρωποι είχαν άμεση επαφή μεταξύ τους και μιλούσαν την ίδια γλώσσα." Jean Cocteau


Το φεστιβάλ που ξεκίνησε επισήμως το 1939 αλλά ουσιαστικά το 1945, ξεκινάει ως αντίδραση στο, πολιτικά προσκείμενο στον Μουσολίνι και Χιτλερ, Φεστιβάλ της Βενετίας (δείτε εδώ ένα σύντομο ταξιδιωτικό - ιστορικό http://www.exostispress.gr/Article/iperbainontas-tin-othoni-mia-taxidiotiki-optiki-enos-Festival-du-Cinema-de-Cannes) και σιγά σιγά αναδεικνύεται στο φεστιβάλ που εντοπίζει και βραβεύει τις καλύτερες ταινίες κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μοναδικός από εμάς που επέστρεψε στην Ελλάδα με τον χρυσό φοίνικα από τις Κάννες είναι φυσικά ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, το 1998 με την Αιωνιότητα και μια Μέρα (o οποίος νωρίτερα το 1995 είχε πάρει το Grand Prix των Καννών με το Βλέμμα του Οδυσσέα) ενώ ο Κώστας Γαβράς το μοιράστηκε για την ταινία Missing το 1982 με τους Şerif Gören και Yılmaz Güney για την ταινία τους Yol. Ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε το επίσης σημαντικό βραβείο για νέους καλλιτέχνες «Ένα κάποιο βλέμμα» με τον Κυνόδοντα, το 2009 και το βραβείο της επιτροπής Prix du Jury με τον Αστακό, το 2015.Πέρυσι λοιπόν, το διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών ήταν κάπως έτσι (http://www.exostispress.gr/Article/apo-ton-Woody-A...) ενώ μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Κεν Λόουτς με την ταινία του Ι, Daniel Blake.


Φέτος ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει καθώς οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν κρατηθεί κρυφές με απόλυτη μυστικότητα μέχρι την επίσημη ανακοίνωση, το διαδίκτυο έχει γεμίσει φέτος από "πληροφορίες εκ των έσω" για το ποιες ταινίες θα κονταροχτυπηθούν στις οθόνες για τον φετινό palme d'or.


Φυσικά η τελευταία ταινία του Xavier Dolan The Death and Life of John F Donovan πρωταγωνιστεί στις θεωρίες αυτές ενώ το Happy End του δύο φορές βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα Michael Haneke (Amour, The White Ribbon) είναι επίσης φαβορί. Ακόμα, ο Andrey Zvyagintsev, ο σκηνοθέτης του Λεβιάθαν πιθανόν να επιστρέψει φέτος με το Loveless ενώ το Zama που μοντάρεται επί χρόνια του Lucrecia Martel φαίνεται να είναι έτοιμο για τον διαγωνισμό, όπως επίσης, εφόσον προλάβει να ολοκληρωθεί, το Based on a True Story του Polanski. Φυσικά δεν αποκλείεται να βρεθεί στις οθόνες των Καννών και ο Γιώργος Λάνθιμος με το The Killing of a Sacred Deer.Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι πως ο πρόεδρος της φετινής επιτροπής είναι ο Pedro Almodovar αλλά δεν θα αργήσουμε να μάθουμε και τα υπόλοιπα όμως καθώς η φετινή επιλογή θα αποκαλυφθεί αύριο, στις 13 του Απρίλη, σε μια μεγάλη εκδήλωση στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Ο Εξώστης θα παρευρεθεί εκεί και θα ακολουθήσει από κοντά την πορεία του Φεστιβάλ μέχρι την μεγάλη νύχτα της απονομής των βραβείων στις 27 του Μάη.


Υπερβαίνοντας την οθόνη, των Καννών αυτή την φορά λοιπόν.

Stay tuned...