1. Interviews

Λάργκο & The Sailing Tomatoes μιλούν στον Εξώστη με αφορμή το live τους στον Πολυχώρο WE

την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020Η ελληνική μουσική σκηνή ...καλά κρατεί. Οι Λάργκο, παίρνουν ερεθίσματα από τους ήχους των Βαλκανίων, της ελληνικής παράδοσης και του ροκ του '90 και προσθέτουν τη δική τους φρέσκια ματιά, σύγχρονη αισθητική και δημιουργούν ένα δικό τους, πολυσυλλεκτικό ήχο. Οι Sailing Tomatoes,από την άλλη, με swing και ρεμπέτικες επιρροές, φτιάχνουν μουσικές που "ταξιδεύουν" ψυχή και νου.


Λάργκο & The Sailing Tomatoes, λοιπόν! Δύο μπάντες δρόμου, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, παίρνουν τα όργανά τους και μεταφέρονται στη σκηνή του Πολυχώρου WE, για να τους απολαύσουμε μαζί!


Ο Κώστας Βασιλούδης των Sailing Tomatoes και ο Παύλος Μέτσιος των Λάργκο, συνομιλούν κι ο Εξώστης μεταφέρει αυτούσιες τις λέξεις τους στο κοινό του ...


Ερωτήσεις: ΠαύλοςΜέτσιος – Λάργκο, τρομπέτα

Απαντήσεις: Κώστας Βασιλούδης – The Sailing Tomatoes, φωνήΠείτε μια κωμική η κωμικοτραγική εμπειρία που σας συνέβη κατά την διάρκεια παιξίματος στον δρόμο.

Μια φορά που παίζαμε κοντά στην Αγία Σοφία μια διασκευή στην "Οδό Ονείρων" του Χατζιδάκι, έπιασα μια πολύ ψηλή νότα στο ρεφραίν και εξερράγη το κεφάλι μιας κυρίας που έβγαινε από την εκκλησία.Η επιλογή ξένου στίχου προκύπτει επειδή η μουσική οδηγεί εκεί, επειδή τα βιώματα της μπάντας νιώθουν να εκφραστούν καλύτερα με ξένο στίχο; Η κάτι άλλο;

Μπορώ να σκεφτώ δύο εκδοχές, και οι δύο είναι εν μέρει αληθινές: α)Eίναι συνειδητή επιλογή καθώς η αγγλική γλώσσα παραπέμπει στο μπλουζ και το φολκ και συμβάλει στο πάντρεμα μουσικών στυλ που αποτελούν τον ήχο μας. β)Βασικά επειδή δεν μπορώ να γράψω ελληνικά. Με τα αγγλικά απλά τραγουδάω λέξεις που μου αρέσει πως ακούγονται πάνω στη μουσική και κάνουν ρίμα, μετά τις βάζω σε μια σειρά ωστε να βγαίνει κάποιο νόημα, αντικαθιστώ κάποιες με άλλες ομόηχες και έτοιμο.Με τα ελληνικά το παρασκέφτομαι,πάω για το αριστούργημα και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από Θηβαίο,οριακά καλύτερο από Μαραβέγια.Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδια της μπάντας;

Αυτό τον καιρό δουλεύουμε πάνω στο καινούριο μας δίσκο που θα έχει και κάποια πιο ηλεκτρικά στοιχεία σε σχέση με τον μέχρι τώρα ήχο μας.Κάποια δείγματα θα ακούσετε και στις 24 στο We. Σύντομα θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις.Ποιο είναι για σας το καλύτερο άλμπουμ της δεκαετίας που έφυγε; Υπάρχουν πολλές άρτιες και εμπνευσμένες κυκλοφορίες , τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, σε διάφορα στυλ μουσικής,τόσο απο αναγνωρισμένες μπάντες όσο και από σχετικά άγνωστες. Για τις πρώτες υπάρχουν και πολλές λίστες στο ίντερνετ με τα κορυφαία άλμπουμ σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κοινού και των κριτικών. Για μένα το καλύτερο άγνωστο άλμπουμ της δεκαετίας είναι το "Πεινάω" από τους Ζητιάνους. Δεν έχει τύχει μέχρι τώρα την προσοχή που του αξίζει , ότι πιο φρέσκο και αυθεντικό έχω ακούσει στην ελληνική σκηνή τα τελευταία χρόνια.Ακούστε το.
Ερωτήσεις: Κώστας Βασιλούδης – The Sailing Tomatoes, φωνή

Απαντήσεις: ΠαύλοςΜέτσιοςΛάργκο, τρομπέτα


Ασχολείστε αποκλειστικά με τη μουσική;

Το ένα μου μισό είναι δοσμένο στην εξάσκηση, σύνθεση και επιτέλεση της μουσικής και το άλλο μισο στην μουσική σχολική εκπαίδευση. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει και ένα ενδιάμεσο στάδιο, αυτό της μουσικής ακρόασης και της απόλαυσης που αυτήν ενέχει! Όλα αυτά κατά κάποιο τρόπο με βιοπορίζουν ως ένα βαθμό οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχικά.
Διαφορές Αθήνας-Θεσσαλονίκης όσον αφορά τη μουσική σκηνή και τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Η Θεσσαλονίκη με ορμή ανέκαθέν έτρεφε μουσικές παρέες, την ίδια ώρα όμως η Αθήνα μας γνέφει θωπεύοντας στα αυτιά μας και στα χείλη μας την λέξη φιλοδοξία ή, την ταπεινότερη αυτής σε καταγωγή, την λέξη ευκαιρία! Βέβαια θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν θα κατηφόριζε όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Σαλονίκης στην Αθήνα θα δημιουργούνταν εφάμιλλη ζέση; Ή αν τελικά δεν έχουν σημασία οι άνθρωποι, αλλά ο βιωμένος τόπος είναι αυτός που τους καθορίζει. Χμ! εν κατακλείδι νομίζω ότι όλοι αυτοί που καταγίνονται καλλιτεχνικά έχουν στο μυαλό τους, στα μαλλιά τους, και στα όνειρά τους μια δικιά τους κοντινή Αθήνα. Εν πάση περιπτώσει αν χάσανε τον δρόμο και βρεθήκαν στην σαλονική ας χαρούν υπεύθυνα τα τσιπουράκια τους χωρίς άγχος!Τρία αγαπημένα τραγούδια που σου έρχονται πρώτα στο μυαλό και η σύνδεσή σου με αυτά.

Τρία τραγουδάκια-σκοποί για τον δρόμο! Παπάζογλου Ρασούλης - Από περιέργεια υπάρχω, Ορχήστρα Νύση και Γιαννάκη -Μπάη Αποστόλη, Smiths-This night has opened my eyesΑγαπημένος Έλληνας καλλιτέχνης/σχήμα.

Έλληνας καλλιτέχνης; και εδώ στιγμιαία κρίση. Θα πω ότι θα ήθελα να δώ και να ακούσω σήμερα. Την εξαιρετική ηθοποιό Αγλαΐα Παππά, τον Ντέμη Ρούσσο, τον Σταυράκη Παζαρέντζη και στο καπάκι Xaxakes! για νάνι!Αγαπημένος ξένος καλλιτέχνης/σχήμα.

Ξένος καλλιτέχνης τι να πώ... Ας πώ ράντομ για τα τελευταία χρόνια: James Blake, Julia Holter, Ariel Pink, Frank OceanΒασίλης ή Θανάσης;

Βασίλης η Θανάσης; κοιτάξτε να δείτε (έτσι ξεκινούν πάντα οι πολιτικάντηδες όταν θέλουν να υπεκφύγουν), ουδέποτε ήμουν οπαδός της σωματικής αντιπαράθεσης, οριακά μπορώ να κατανοήσω τι νόημα έχει μια κόντρα μεταξύ συγγενικών μουσικά καλλιτεχνών. Πχ. οι αιώνιες ελληνικές κόντρες: Χατζιδάκις Θεοδωράκης,Μπίτλς Στόουνς, και κινημάτων χιπ χοπ vs low bap, τουλάχιστον βαρετές! Ακόμα και οι πιο φανατικοί το γυρνούν στην μπάλα, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ψευτοδίλημμα ήτοι τρολ! Διότι αυτήν η σύγκριση ξεπερνάει τα εσκαμμένα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κόντρα επιθέτων (σημειωτέον πρόκειτε για απλή συνωνυμία, χοντρένει το πράμα!). Κι όμως θα απαντήσω! Στο κάτω κάτω στο τέλος της ημέρας κάποιος Παπακωνσταντίνου θα είναι νικητής! Και όπως μας μάθαιναν στο σχολείο στην έκθεση θα ακολουθήσω την χρυσή τομή, μην κατηγορηθώ για ακραία φρονήματα! (έτσι μας συμβούλευαν οι φιλόλογοι στην έκθεση). Υπήρξε μια στιγμή που οι δυό τους συνεργάστηκαν, έστω και από σπόντα και αυτήν η στιγμή ήταν ο μαύρος γάτος που με γοήτευε πάρα πολύ από παιδί. ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν για έναν κόσμο χωρίς φανατισμό!


Photo Credits: Δημήτρης ΜουγγόςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Λάργκο & The Sailing Tomatoes w/ Hanging from a willow tree Live

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πολυχώρος WE

Είσοδος: Προπώληση & Ταμείο 6 ευρώ

Σημεία Προπώλησης: WE

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00