1. Θέματα

Μια εναλλακτική Γκουέρνικα στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Exostis Team


Φοιτητές στη σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου ζωγράφισαν μία νέα Guernica στην Πρυτανεία, η οποία εκείνη την περίοδο τελούσε υπό κατάληψη.


Όπως εξηγεί και η κ. Λουίζα Αυγήτα, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, το έργο «είναι μια κραυγή απόγνωσης και αντίστασης, είναι μια γροθιά στο στομάχι» και οι φοιτητές δεν επέλεξαν τυχαία να το αναβιώσουν.


«Τα Πανεπιστήμια είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστά, και καμία προσπάθεια δεν έγινε από την κυβέρνηση για να ανοίξουν, κανένα υγειονομικό μέτρο δεν έχει ούτε καν συζητηθεί όλον αυτόν τον καιρό προκειμένου να επιστρέψουμε στη δουλειά μας, προκειμένου οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας να επιστρέψουν στις αίθουσες και στα εργαστήριά τους. Με τις εικαστικές παρεμβάσεις τους στον τοίχο της Πρυτανείας οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών που συμμετείχαν στην κατάληψη οικειοποιήθηκαν τον νεκρωμένο χώρο του Πανεπιστημίου, αυτόν που θα πρέπει να'ναι ο δικός τους χώρος και όχι ο χώρος της αστυνομίας, με στόχο να τον ζωντανέψουν, να του δώσουν πνοή, να τον μετατρέψουν σε τόπο ελεύθερης δημιουργίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες των πρυτανικών αρχών για τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας, τις συλλήψεις των φοιτητών και των φοιτητριών μας και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον υπό αστυνομική επιτήρηση» αναφέρει η κ. Αυγήτα.


Με πληροφορίες από την εφημερίδα Μακεδονία