1. Mind the art
  2. Design - Αρχιτεκτονική

Η Λήδα και η Πένυ από το Α.Π.Θ. στην Γκάνα | A handmade School for Ghana

γράφει η Χριστιάνα Αθανασιάδου

Η Λήδα Λιούπη (διπλωματούχος αρχιτέκτονας Α.Π.Θ.) και Παναγιώτα Στεργιοπούλου (τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.), οι οποίες διακρίθηκαν ανάμεσα σε 130 συμμετοχές στον 4 ο Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής «Ένα Σχολείο για την Γκάνα», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation» σε λίγους μήνες θα ταξιδέψουν στην Γκάνα, ώστε να κατασκευάσουν την αίθουσα που σχεδίασαν. Η αρχιτεκτονική πρόταση της σχολικής αίθουσας συνάδει με το «πνεύμα του τόπου» και τις πραγματικές συνθήκες υλοποίησης.


Εμείς συναντήσαμε τα κορίτσια και η συζήτηση μαζί τους ακολουθεί:


  • Πιστεύατε ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει το έργο σας;


Από την πρώτη στιγμή και σε πρώτη φάση είχαμε την στήριξη των κοντινών μας ανθρώπων σε μεγάλο βαθμό.Η αλήθεια είναι πως τόσο μεγάλη στήριξη δεν περιμέναμε, ο κόσμος που συμμετέχει στις δράσεις που διοργανώνουμε και oι διαφορετικές ομάδες, μας υποστηρίζουν ένθερμα και αυτό δεν το είχαμε φανταστεί!


  • Πώς συλλάβατε την ιδέα με την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών για την κατασκευή της σχολικής αίθουσας;


Η ιδέα μας βασίζεται στην αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών. Συνδυάσαμε την έλλειψη υποδομών και πόρων με την πολύ μεγάλη συσσώρευση των σκουπιδιών και την αδυναμία διαχείρισής τους. Επιπλέον, η μία από εμάς έχει ξανακατασκευάσει με αυτήν την τεχνική –την bottle-brick technique- και πέρα του ότι μια γρήγορη και εύκολα οικοδομήσιμη τεχνική, οπότε όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή. Πιο αναλυτικά, βγάζει και ένα σταθερό δομικά αποτέλεσμα. Η χρήση των ανακυκλώσιμων, λοιπόν, ικανοποίησε αρκετές από τις παραμέτρους , ώστε η κατασκευή της σχολικής αίθουσας να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες υλοποίησής της.


  • Πως έχετε εισπράξει χρήματα μέχρι στιγμής; Όλα τα έσοδα οφείλονται στη βοήθεια του κόσμου;


Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης του έργου μέχρι στιγμής είναι από τις εκδηλώσεις-δράσεις που διοργανώνουμε και από την crowdfunding καμπάνια που έχουμε ανοίξει στο generosity και μπορεί να επισκεφτεί όποιος θέλει να υποστηρίξει την πρωτοβουλία μας: https://igg.me/at/oSbRQNFbLWs. Για το σκοπό αυτό έχουμε κατασκευάσει και ορισμένα προϊόντα προς πώληση -χειροποίητα πάντα-, όπως καρτ ποστάλ, τσάντες, είδη σπιτιού.


  • Πως νιώθετε που θα βοηθήσετε με το δικό σας τρόπο να αναπτυχθεί πνευματικά η κοινότητα, καθώς και η αίθουσα θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των μαθητών, σε μία περιοχή που ο αναλφαβητισμός είναι στα ύψη;


Το ποσοστό αναλφαβητισμού που στην περιοχή αγγίζει το 98% . Αυτό που αναφέρεις είναι το μεγαλύτερο κίνητρό μας και νιώθουμε πάρα πολύ όμορφα γι' αυτό. Το περιμένουμε με ανυπομονησία και ενθουσιασμό! Θέλουμε πάρα πολύ να συνεργαστούμε με την τοπική κοινότητα και να δούμε την σχολική αίθουσα να γίνεται πραγματικότητα και να χρησιμοποιείται από τα παιδιά.


  • Η ομάδα σας αποτελείται κι από 40 εθελοντές που σας στηρίζουν και βοηθάνε εξίσου. Περιμένατε ότι ο εθελοντισμός είναι τόσο ενεργός στις μέρες μας; Με τι κριτήρια τους επιλέξατε;


Ναι, πράγματι, πλέον δουλεύουμε σε συνεργασία με τους 40 εθελοντές ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και να συνεργαστούμε στη συνέχεια καλύτερα για την κατασκευή της σχολικής αίθουσας. Δεν περιμέναμε τόσο πολλές δηλώσεις, γι αυτό και καταλήξαμε στην επιλογή μόνο 40. Τα δύο βασικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέξαμε τους εθελοντές είναι το χρονικό διάστημα συμμετοχής τους στο έργο (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα) και ίσως κάποια προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία ή εθελοντισμού γενικότερα -χωρίς να είναι απαραίτητα αρχιτέκτονες-.


Έναρξη έργου: 1η Ιουλίου 2017

Ολοκλήρωση έργου: 23 Σεπτεμβρίου 2017


Ήδη έχουν οργανώσει αρκετά πάρτυ και bazaar, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά μέχρι να φύγουν για την Γκάνα. Αν οι δράσεις των κοριτσιών ήδη σας έχουν κερδίσει και θέλετε κι εσείς να τις γνωρίσετε από κοντά, στις 24 Μαΐου θα μπορέσετε να συναντήσετε τα κορίτσια και την ομάδα τους στο WE.


To JAFRICAN PROJECT παρουσιάζει μια χορευτική παράσταση με τίτλο
''Somewhere In Africa...While In Jamaica'' με κύριο σκοπό να στηρίξει την δημιουργία ενός ''Χειροποίητου Σχολείου στην Γκάνα''. Ένα χορευτικό ταξίδι σε χώρες της Αφρικής και στην Τζαμάικα σας περιμένει στο WE για να σας ταξιδέψει στη μακρινή Αφρική.


Ώρα προσέλευσης: 20.30, ώρα έναρξης: 21.00.https://www.facebook.com/events/260514347754902/?n...


Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της HA|SC:


https://www.facebook.com/handmadeschoolghana/

https://schoolghana.wordpress.com/

https://www.generosity.com/community-fundraising/a...