1. Interviews

Ο Βέβηλος, ο θρύλος του Χιπ Χοπ έρχεται στο WE για ένα ταξίδι στον χρόνο.

του Παναγιώτη Δαλακιουρίδη

Οι Βαβυλώνα δίνουν ραντεβού μετά από 20 χρόνια, ξάνα στη Θεσσαλονίκη. Βέβηλος και Παράφρων ενώνουν τις φωνές τους σε μια ιστορική συναυλία για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι. Το Live τους στο WE το Σάββατο 18 Νοεμβρίου αποτελεί μια επετειακή συνάντηση και ένα ταξίδι στο χρόνο.Για την ιστορία...


Οι Βαβυλώνα δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 1997 από τους Active Member. Η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε αρκετές φόρες με την πάροδο του χρόνου με την αποχώρηση, προσθήκη αλλά και με την επιστροφή μελών. Τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος αποτελούσαν οι: Βέβηλος, Πυροβάτης,Παράφρων, Κύρος, Θηρίο,Μέθυσος,Πρίγκηπας και Σάτυρος. Το 1997 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP/CD από την ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ με τίτλο "Βαβυλώνα" ενώ η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση ήταν τον Σεπτέμβρη του 1997 στο La Rocka. Αργότερα ήρθε και ο πρώτος ολοκληρωμένος τους δίσκος με τίτλο "Αρχή Επί Τέλους". Για το δίσκο γυρίστηκαν δύο βιντεο-κλιπ, το Παράφρων και το Βλακειάδα 2004. Την ίδια χρονιά αποχωρεί από το σχήμα ο Κύρος (πλέον γνωστός ως DJ Marble) ο οποίος και αργότερα αντικαταστάθηκε από το Φάντασμα. Με αυτή την δομή κυκλοφορούν στις αρχές του 1999 ένα CD Single και αργότερα την ίδια χρονιά τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο το "Κουαρτέτο Των Στοιχειών" η οποία θα ήταν και η τελευταία για τα περισσότερα αρχικά μέλη. Για το δεύτερο αυτό δίσκο, γυρίστηκε βίντεο κλιπ για το τραγούδι "Πολισμανία", το οποίο όμως λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση.


Σήμερα...


Το 2017 οι Βαβυλώνα έχουν αλλάξει πλήρως μορφή και ο Βέβηλος με τον Παράφρων είναι τα μοναδικά "Τέρατα" που παίζουν ακόμα με τον ίδιο hip-hop ήχο των πρώτων ημερών της γέννησής τους.


Λίγες ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη εμφάνιση τους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Βέβηλο σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει.Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική και πως σχηματίστηκαν οι Βαβυλώνα; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βύρωνα μια περιοχή με όνομα ποιητή και το πρώτο hip-hop σχώμα στην Ελλάδα τους FF.C. Το ταξίδι είχε ήδη ξεκινήσει. Οι Βαβυλώνα δημιουργήθηκαν κυρίως για να συγχωνευτούν παιδιά, που τότε στηρίζαμε την φάση, αντί για πέντε μικρά σχήματα να υπάρχει ένα μεγάλο. Οι εταιρείες μας είχαν βάλει στο παιχνίδι και ένα hip-hop "μπουλούκι" αποτέλεσε την "Ομηρική" απάντηση στη σοβαροφάνεια που έμελλε να επικρατήσει.


Όλα τα μέλη του συγκροτήματος είχαν κάποιο "ψευδώνυμο", πως προέκυψε το δικό σου; Πιστεύω πως είναι θέμα χαρακτήρα και αντιμετώπισης, μια φορά Βέβηλος για πάντα Βέβηλος, αυτό προς γνώση και συμμόρφωση όλων όσων πίστεψαν πως θα τελείωνε εκεί.


Τι αντιπροσωπεύει για σένα η "Βαβυλώνα"; Μια πόλη που διάφοροι αλήτες από πολλές γωνιές της Ελλάδας διάλεξαν να τη χτίσουν, να κατοικήσουν και βέβαια, όπως λέει ο μύθος, οι ίδιοι να την γκρεμίσουν. Κρατάω μόνο ένα, πέρα από αυτά που συναντήσαμε, που πήραμε, που δώσαμε αλλά και από αυτά που χάσαμε. Κρατάω ότι είμαστε εδώ και πως τα τέρατα παίζουν ακόμα.


Στο πρώτο δίσκο "Αρχή επί του τέλους" στο κομμάτι "Η φυλή της φωτιάς" προφητικά αναφέρεται πως "σε λίγο το hip hop θα μπει και στα σκυλάδικα". Με τη διάλυση του συγκροτήματος δύο από τα αρχικά της μέλη ακολουθούν τον εμπορικό δρόμο. Ποια είναι η άποψη σου πάνω στο θέμα; Δε θα κρίνω το πως θέλει ο καθένας να κάνει τη μουσική του.


Low bap 1997 - low bap 2017, τι έχει μείνει ίδιο, τι άλλαξε; Μόνο το 7 στις χρονολογίες έχει μείνει ίδιο, όλα τ' άλλα…


Δισκογραφικά τι περιμένουμε από τον Βέβηλο και τη Βαβυλώνα το επόμενο διάστημα; Ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο «Το βιβλίο των τεσσάρων στοιχείων». Θέλω να πιστεύω πως μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο. Από τη Βαβυλώνα περιμένουμε την επόμενη δεκαετία πάλι κάποιο επετειακο live, το live στο WE θα είναι το τελευταίο. Αποφασίσαμε οι κάτοικοι της, εγώ και ο Παράφρων δηλαδή, να μην πειράξουμε κάτι και να την αφήσουμε στην ησυχία της και στο στοίχειωμα της.


Πως θα ήταν ένα reunion της αρχικής σύνθεσης της Βαβυλώνας; Ουτοπία χωρίς τον Πυροβάτη.


Στα τραγούδια σου sample-αρεις, από Μαρίζα Κωχ μέχρι Leo Dan, The Fugees και Richie Blackmore. Τι ακούσματα έχεις αυτό το καιρό και ποια ονόματα της ελληνική hip hop σκηνής ξεχωρίζεις; Μου αρέσει η μουσική γενικά, έχω την τάση να την κάνω μαζί της και όχι επειδή είμαι κομμάτι της, ακούω από Nina Simone και Barry White μέχρι Joplin και Morrison, από Μαρίζα Κωχ μέχρι Παύλο Σιδηρόπουλο, η ίδια η μουσική δεν έβαλε σύνορα ποτέ. Είναι λίγοι αυτοί που ξεχωρίζω στην Ελλάδα, τον καθένα για διαφορετικούς λόγους αλλά όλους μαζί για την προσφορά τους και για αυτά που έπονται. Ο Anser είναι ένας από αυτούς, ο Λεξ, ο ΔΠΘ, οι Social Waste, οι Razastarr, ο Άγνωστος Χειμώνας, ο Σκηνοθέτης βέβαια από τους FF.C, οι Λόγος Τιμής κ.α


Στα "Τέσσερα στοιχεία" πίσω από τα decks βρίσκουμε τον DJ Magnum. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Αστειευόμενοι λέμε πως έχω ίδρυμα και τους μαζεύω, DJ Magnum, Παράφρων, Τσέκο, επί της ουσίας όμως τον DJ Magnum τον κυνηγούσα καιρό, γουστάρω τις φοβερές του ικανότητες στο παίξιμο, την αγάπη του για το βινύλιο, την επιμονή του σε αυτό που αγαπάει και τη συνεχή του αναζήτηση στο να μαθαίνει καινούργια πράγματα και να γίνεται καλύτερος. Ένα πολυμηχάνημα δηλαδή έχω στα νώτα μου, ο φύλακας των βινυλίων.


Οι στίχοι σου είναι βιωματικοί και αναφέρονται σε κοινωνικοπολιτικά θέματα. Από τον Ιούνιο η Ηριάννα βρίσκεται με κάθειρξη 13 ετων στη φυλακή με ελλειπή αποδεικτικά στοιχεία. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω στο θέμα. Η ιστορία της Ηριάννας πρέπει να μας απασχολεί όλους και όχι μόνο όσους είναι ευαισθητοποιημένοι κοινωνικοπολιτικά. Μιλάμε για μια 29χρονη κοπέλα που καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη για "κοινωνικές συναναστροφές". Πρέπει να σταθούμε απέναντι τόσο στην δικαστική όσο και στην κρατική αυθαιρεσία που χωρίς αποδείξεις οδηγεί έναν άνθρωπο στη φυλακή. Καμία νομιμοποιήση στην αδικία. Είμαστε όλοι υπόλογοι και εν δυνάμει κρατούμενοι. Λευτεριά στην Ηριάννα - Λευτεριά σε όλους μας.


Μια συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον, που θα ήθελε να ασχοληθεί στην Ελλάδα της κρίσης επαγγελματικά με την hip hop... Είμαι ο λάθος άνθρωπος για συμβουλές.


Ένα μήνυμα (στο μπουκάλι) που θα ήθελες να στείλεις σε όσους θα είναι στο live στις 18/11 στο WE... Να μας κρατήσουν λίγη αγάπη, θα κρατήσουμε κι εμείς για εκείνους, θα χρειαστεί σε όλους μας.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμή εισιτηρίων : Προπώληση: 6 ευρώ (τα πρώτα 100)

Υπόλοιπη προπώληση / Ταμείο: 8 ευρώ


ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

WE(Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη)
Undergroundskate Shop (Πλ. Ναυαρίνου)