1. Cinema
  2. Εξώστης Θ

Ο Κωνσταντίνος Μενελάου είδε τις ταινίες "Η Δεύτερη Ευκαιρία" & "Ο φίλος μου ο Larry Gus"

στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μας τις συστήνει ανεπιφύλακτα!

Χθες είχε πάλι συννεφιά και κρύο και γενικά αυτό το Αγγελόπουλικό κινηματογραφικό τοπίο στο λιμάνι δεν έχει καθόλου πλάκα. Άλλα, ευτυχώς έχει ωραίες ταινίες. Είπα να μην πάω να δω την Bjork και αντ' αυτού διάλεξα την ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη που όπως αποδείχτηκε ήταν η καλύτερη επιλογή. 'Ομως και η ταινία του Larry Gus ήταν μεγάλη έκπληξη, ομολογώ!Η δεύτερη ευκαιρία - 4 / 5Ένας Λιθουανός είναι κλεισμένος σε ελληνικές φυλακές ανηλίκων και ενώ ο περίγυρος του καταστρώνει σχέδια για το πως θα παρανομήσει πιο επιτυχημένα, όταν αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους εκείνος προσπαθεί να μάθει την ελληνική γλώσσα και να δώσει εξετάσεις να περάσει στο πανεπιστήμιο.


Θα νόμιζε κάποιος ότι αν μπει φυλακή όλα έχουν τελειώσει. Άλλα αυτή η ιστορία του ξεχωριστού αγοριού δείχνει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο ότι όταν θέλεις κάτι πολύ δεν υπάρχει τίποτα να σε σταματήσει από το να το επιτύχεις.


Αυτή η ταινία έχει τόσα πολλά ωραία στοιχεία. Δίνεται σε έναν αλλοδαπό η δυνατότητα να ξεχωρίσει ανάμεσα σε Έλληνες, σε ένα αρνητικό περιβάλλον και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αυτό από μονό του είναι αξιοθαύμαστο και έρχεται και λίγο σε αντιπαράθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι οι "ξένοι" δεν έχουν ελπίδα στην Ελλάδα. Το επίκεντρο είναι το ίδιο το αγόρι και η επιμονή του για καλύτερη ζωή. Οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών είναι επίσης μέρος του σεναρίου και τελικά όλα αποπνέουν μια θετική αύρα. Λίγο οξύμωρο, όταν αυτό που βλέπουμε είναι σκηνές από ζωή στην φυλακή. Ο σκηνοθέτης μας δίνει όλα τα στοιχειά που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ακριβώς τι βλέπουμε, τίποτα δεν είναι δυσνόητο άλλα και τίποτα δεν είναι περιττό. Αξιοθαύμαστο το φιλμ. Ο σκηνοθέτης στο Q&A ήταν πολύ γλυκός και πολύ εύστοχος και συγκεκριμένος στις έξυπνες απαντήσεις του στο κοινό. Νομίζω συγκινήθηκε πολύς κόσμος στην αίθουσα.Ο φίλος μου ο Larry Gus 4 / 5Ο Larry Gus είναι ένας μουσικός από την Βέροια που τα τελευταία χρόνια κάνει επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ταινία τον ακολουθεί από την αρχή των προσπαθειών του, όταν άφησε τις σπουδές του για να γυρίσει στο πατρικό του στην Βέροια για να μπορέσει να γράψει μουσική για μια αμερικάνικη δισκογραφική εταιρία και τελικά να καταφέρει να υπογράψει συμβόλαιο και να έχει την επιτυχία που του αξίζει.


Δεν ακούμε πολύ την μουσική του στην ταινία, άλλα βλέπουμε πολύ το πως αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και η αλήθεια είναι ότι είναι ένας ακραία ερωτεύσιμος χαρακτήρας. Και όχι μονό αυτός άλλα και οι φίλοι του, η οικογένεια του - έχει ένα πολύ αξιόλογο περίγυρο που κοινό στοιχειό έχουν μεν την αγάπη άλλα κυρίως μια σπάνια αντιμετώπιση της ζωής με χιούμορ. Ο Larry Gus είναι πολύ αστείος και ενώ φαινομενικά είναι το αγόρι της διπλανής πόρτας, είναι πολύ ιδιαίτερος. τα αστεία του έχουν βάση και λόγο ύπαρξης, οι αντιδράσεις του είναι αγορίστικες άλλα όχι επιπόλαιες - έχει μια κινηματογραφική γοητεία, δεν είναι τυχαίο ότι έχει επιτυχία σε αυτό που κάνει.Η απόφαση να παρατήσει τις σπουδές του στην Βαρκελώνη και να γυρίσει στο παιδικό του δωμάτιο με την φιλοδοξία να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα είναι υπέροχη και αυτό από μόνο είναι ένα καλό συστατικό για την αφήγηση μιας ωραίας ιστορίας. Ο σκηνοθέτης έπιασε τόσο καλά τον χαρακτήρα του Larry Gus στα σωστά σημεία. Μάλλον γιατί είναι φίλοι άλλα και γιατί είναι ταλαντούχος σκηνοθέτης. Α must see!