1. Mind the art
  2. Βιβλίο

Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα ΎΠΟΠΤΟΙ ΚΑΘ' ΈΞΙΝ

και παρουσιάζει τη νέα του συγγραφική δουλειά από τον Εξώστη

Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα ΎΠΟΠΤΟΙ ΚΑΘ' ΈΞΙΝ. Το βιβλίο βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στα ράφια των βιβλιοπωλείων με τα πρώτα σχόλια να είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστικά. Με αφορμή τις επικείμενες πρώτες παρουσιάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο συγγραφέας μιλάει στον Εξώστη για τους ήρωες, τη φύση της ιστορίας, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.Γιατί ΎΠΟΠΤΟΙ και γιατί ΚΑΘ' ΈΞΙΝ; Τι κρύβεται πίσω από τους πρωταγωνιστές σας; Πίσω από τους ήρωές μου κρύβονται όνειρα, προσδοκίες, παράπονα, πάθη, ζήλια, μισές αλήθειες, εκδίκηση, η αίσθηση της αδικίας... τα πάντα που κρύβονται πίσω από τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ύποπτοι – και όχι μόνο για έναν φόνο – μπορούμε να είμαστε όλοι. Είμαστε εν δυνάμει ύποπτοι, εν δυνάμει άπιστοι ή ψεύτες... Οι συνθήκες της ζωής μας – σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο - είναι αυτές που θα οδηγήσουν τις επιλογές μας... κάπου! Είμαστε βέβαιοι πως πάντα επιλέγουμε εμείς; Πολλά πράγματα τα εξηγείς με την "Γεωγραφία"! Ζήτημα "Γεωγραφίας", λοιπόν! Μου αρέσει να το λέω αυτό. Ας δώσει ο καθένας τη δική του ερμηνευτική ματιά στην παραπάνω πρόταση. Η "Γεωγραφία" πάντως μπορεί να σε κατατάξει πανεύκολα και στους Ύποπτους καθ' έξιν! Ύποπτος για έναν φόνο μπορεί να είναι ο σύζυγος, ο καλύτερος φίλος, μια εξωσυζυγική σχέση, άτομα από το παρελθόν... και το παρόν μας.


Όχι απαραίτητα αστυνομικό μυθιστόρημα.Μήπως θρίλερ με αστυνομικά και κοινωνικά στοιχεία; Όλα αυτά μαζί... και φυσικά το ερωτικό στοιχείο κυρίαρχο! Δεν τα πάω καλά με τις ταμπέλες. Θα σας δώσω κάποια στοιχεία για το βιβλίο.Υπάρχει μια νεκρή γυναίκα σε δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Καβάλας. Όλα κινούνται γύρω από το ερώτημα: φόνος ή αυτοκτονία. Ένας αστυνομικός διευθυντής λίγο πριν την σύνταξη - ο οποίος μάλιστα θέλει να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα - τους θεωρεί όλους ύποπτους. Τους ανακρίνει... Όλοι τους λένε πως είναι αθώοι! Όλοι τού λένε πως έχουν άλλοθι! Και έχουν ατράνταχτο άλλοθι! Το παρελθόν των ηρώων ξεσκεπάζεται και ανακαλύπτονται σχέσεις που ξαφνιάζουν τους ήρωες και τους αναγνώστες. Όλοι θα μπορούσαν να είναι ένοχοι, όλοι θα μπορούσαν να είναι αθώοι!Όσο κοντά κι αν φτάνεις προς το τέλος, δεν μπορείς να ανακαλύψεις τον δολοφόνο. Οι ήρωες μοιάζουν σαν να ηθογραφούνται με το προφίλ του ενόχου. Αφηγηματικό στοίχημα που έκρυβε κινδύνους για εσάς; Θεωρώ πως ο αναγνώστης είναι αυτός που θα αποφασίσει. Θα σας πω πως οι ΎΠΟΠΤΟΙ ΚΑΘ' ΈΞΙΝ είναι ένα μυθιστόρημα που τελείωσα το 2012 και κυκλοφορεί τώρα. Το διόρθωσα πολλές φορές, το διάβασαν αρκετά άτομα και μου είπαν τη γνώμη τους. Κάποιες από τις υποδείξεις τους τις υιοθέτησα και κάποιες πάλι όχι. Η Ευρυδίκη Αμανατίδου – καλή φίλη, συγγραφέας και επιμελήτρια – με βοήθησε πολύ με τις παρατηρήσεις της! Και την ευχαριστώ! Έσβησα και έγραψα ξανά πολλές από τις σελίδες του. Θέλησα ο αφηγητής μου να είναι διαφορετικός από τους αφηγητές των άλλων μου μυθιστορημάτων κι οι τεχνικές της αφήγησης άλλες...


Έβδομη προσωπική συνεργασία με τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ και μια συγγραφική πορεία στην οποία έχετε αναμετρηθεί με πολλά και δύσκολα θέματα. Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει τους ΎΠΟΠΤΟΥΣ ΚΑΘ' ΕΞΙΝ να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές σας; Πιστεύω πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα διαβάζεται πιο εύκολα από τα προηγούμενα και πως η δράση και η πλοκή του κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Θα σας αναφέρω αυτό που έγραψε για το βιβλίο στο οπισθόφυλλο ο εκδοτικός οίκος ΩΚΕΑΝΟΣ. " Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα χαρακτήρων που ξαφνιάζουν τον αναγνώστη με την ανθρωπιά, αλλά και την πολυπλοκότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, ένα ευαίσθητο έργο με μυστήριο, δυνατή πλοκή και δράση που συναρπάζει."


Η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου σάς φέρνει κοντά στο κοινό μέσα από τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Πρώτη στη σειρά έρχεται εκείνη της Αθήνας όπου οι ΥΠΟΠΤΟΙ ΚΑΘ' ΈΞΙΝ θα συναντήσουν το ΈΛΑ ΣΕ ΜΈΝΑ, προηγούμενο βιβλίο σας το οποίο συνυπογράφετε με τον Παναγιώτη Κουντουρά. Λίγα λόγια για την εκδήλωση... Είμαι χαρούμενος για αυτή την "διπλή" παρουσίαση. Μια γιορτινή βραδιά μετά τα Χριστούγεννα και λίγες μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά στο κέντρο της Αθήνας. 28 του Δεκέμβρη θα γιορτάσουμε με καλούς μας φίλους - αναγνώστες και συγγραφείς - την επιτυχία του ΈΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ και την κυκλοφορία του ΎΠΟΠΤΟΙ ΚΑΘ' ΈΞΙΝ. Κι ένας ακόμη λόγος για να χαιρόμαστε ο Παναγιώτης και εγώ περισσότερο.Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Θωμάς Σίδερης και αποσπάσματα από τα δύο μυθιστορήματα θα διαβάσει ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Πέρης Μιχαηλίδης. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε;


Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκετε στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής της ΧΑΝΘ. Τα εκδοτικά πράγματα του σήμερα πιστεύετε πως αφήνουν χώρο σε νέες ιδέες και συγγραφείς να βρουν τον δρόμο τους; Μπορεί άραγε ο καθένας να γίνει συγγραφέας; Χώρος υπάρχει για όλους! Ο καθένας από εμάς επιλέγει τον δρόμο ή τους δρόμους που θα ακολουθήσει και είναι γνωστό σε όλους μας πως ο κάθε δρόμος έχει τις δικές του δυσκολίες! Δε ξέρω αν ο καθένας μπορεί να γίνει συγγραφέας, νομίζω όμως... πως μπορούν να γίνουν πολλοί! Έχω δει ανέκδοτα κείμενα μαθητών μου... που είναι καλύτερα από βιβλία! Κι αυτά τα κείμενα έχουν αξιολογηθεί αρνητικά από εκδοτικούς οίκους. Οι εκδοτικοί οίκοι είναι επιχειρήσεις που θέλουν να κερδίσουν χρήματα από την πώληση των βιβλίων τους και καλά κάνουν. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα! Λειτουργούν υποκειμενικά! Φυσικό δεν είναι; Όλοι μας λειτουργούμε υποκειμενικά! Το αν θα τον διαβάζουν κάποιον δέκα χιλιάδες ή δέκα άνθρωποι, το αν θα τον θεωρούν καλό ή κακό, εμπορικό ή ποιοτικό συγγραφέα, το αν θα ασχοληθούν μαζί του οι "κριτικοί" και τον βαπτίσουν... το αφήνω στους εραστές της ταμπέλας. Κι ένας κακός συγγραφέας είναι συγγραφέας, κι ένα κακό μυθιστόρημα είναι μυθιστόρημα... όπως ένας κακός άνθρωπος εξακολουθεί να είναι άνθρωπος.


Φιλόλογος, συγγραφέας μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, επιμελητής... Ποια είναι τα επόμενα δημιουργικά σχέδια του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου; Έχει προγραμματιστεί κάποια επόμενη κυκλοφορία; Ένα θεατρικό έργο και δύο συλλογικά μυθιστορήματα θα κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Να είμαστε καλά και να χαιρόμαστε με αυτά που κάνουμε. Να μη ξεχνάμε... να ζήσουμε! Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες σας καλές γιορτές. Υγεία!


Σας ευχαριστώ πολύ!*Τα μυθιστορήματα ΕΛΑ ΣΕ ΜΕΝΑ και ΎΠΟΠΤΟΙ ΚΑΘ'ΕΞΙΝ παρουσιάζονται την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Πόλις Art Cafe.