1. Urbanities
  2. Γαστρονομία

Ο Ζύθος μαγειρεύει στον Εξώστη

"Φιλέτο πάπιας με κρασάτη σάλτσα κόκκινων φρούτων, σε σταρώτο με κουκουνάρι και σταφίδα"

Γαλλική φινέτσα στο τραπέζι μας.



Υλικά για 4 άτομα:


4 φιλέτα πάπιας (1 κιλό περίπου)

500 ml κόκκινο κρασί

500 ml χυμό κόκκινων φρούτων ή φραγκοστάφυλο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1 φύλλο δάφνης

Λίγους κόκκους πιπέρι

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο

200 γρ σάλτσα demi glass

Αλάτι πιπέρι κατά βούληση

50 γρ κουκουνάρι

80 γρ μαύρη σταφίδα

60 - 80 γρ βούτυρο

200 γρ σιτάρι

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:


Μαρινάρουμε τα φιλέτα πάπιας για 12 - 24 ώρες μέσα σε μία μαρινάδα από 250 ml κόκκινο κρασί, λίγο βούτυρο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερυ.


Την επόμενη σουρώνουμε τα φιλέτα πάπιας από την μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνουμε και σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο ρίχνουμε βούτυρο, ελαιόλαδο και ,αφού χαράξουμε το λίπος της πάπιας σταυρωτά, τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ξεκουραστούν για να φτιάξουμε την σάλτσα.


Βράζουμε την μαρινάδα μαζί με το υπόλοιπο κρασί και τον χυμό κόκκινων φρούτων μέχρι να εξατμιστεί το μισό υγρό και στην συνέχεια την προσθέτουμε στην demi glass δοκιμάζοντας το αλατοπίπερο. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε και αυτήν στην άκρη.


Βράζουμε το σιτάρι για μία ώρα περίπου και ρίχνουμε μέσα το κουκουνάρι που

έχουμε σωτάρει, τις σταφίδες, τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.


Σερβίρουμε μαζί με την πάπια που έχουμε κόψει σε φιλετάκια περιχύνοντας με την σάλτσα που έχουμε φτιάξει.


*Tip για την παραπάνω συνταγή:

Αντί για χυμό κόκκινων φρούτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 200 γρ φρέσκα κόκκινα φρούτα.